Skocz do zawartości

Monitor LG 29" 21:9 do gier. Różnica w wydajności

Recommended Posts

Proponuję odpalenie gier w rozdzielczości 1400 x 900 a potem w 1920x1080. Różnica będzie mniej więcej taka sama ponieważ stosunek pikseli w rozdzielczości 1400 x 900 do FHD jest podobny do stosunku FHD do 2560x1080.  Powiedzmy ,że w grze x na rozdziałce 1400x900 masz 80 fps a po włączeniu w FHD masz 40 fps. Tak samo będzie po zmianie monitora . Teraz jest 40 fps a będzie 20 . Oczywiście to jest tylko przykład żeby w dość prosty sposób przedstawić różnicę w płynności .

Edytowane przez boguslawski19

Mam tego LG-ka i w WoT na full mam średnie 45fps a na starym 16:10 (1920x1200) dochodziło do 70fps czyli trochę zjada. U Ciebie powinno być lepiej bo masz mocniejszy procesor i grafikę pewnie też. Generalnie monitor jest wart każdej złotówki, ma świetne kolory i kąty widzenia a matryca jest naprawdę szybka (szybsza niż w mojej starej Iiyama, która niby miała czas reakcji 2ms...) 21:9 jest naprawdę super do gier, żadna inna proporcja nie da takiego FoV. Dwie porady: jeśli chcesz mieć regulowaną podstawkę to szukaj modelu 29EB93 a jeśli dostaniesz sztukę z firmware niższym niż 1.25 to zwróć bo będzie to starsza wersja, która ma czas reakcji 14ms.

Chciałem na samym początku napisać ,że monitor nie nadaje się do gier ze względu na czas reakcji . Czytałem jego test i było wyraźnie zaznaczone ,że granie na nim odpada. Widzę jednak ,że są dwie wersje tego monitora ,dobrze że się nie udzielałem i nie odradziłem go na starcie .

Z takim setupem jak Twój nie będziesz musiał niczego wyłączać. Sam mam zawsze włączone wszystkie opcje w grach a mam tylko jednego HD7970. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że Twoje karty aktualnie nudzą się w rozdzielczości Twojego monitora ;)

tak zastanawiam się co zrobić z tymi waszymi wywodami, mówić czy od razu zamknąć temat... tak czy owak offtop wam wychodzi, więc jazda do działu z kartami graficznymi jak chcecie sobie o różnicach w wydajności podyskutować, tam wam przy okazji parę rzeczy może wyjaśnią

• 1 miesiąc temu...

Mam tego LG-ka i w WoT na full mam średnie 45fps a na starym 16:10 (1920x1200) dochodziło do 70fps czyli trochę zjada. U Ciebie powinno być lepiej bo masz mocniejszy procesor i grafikę pewnie też. Generalnie monitor jest wart każdej złotówki, ma świetne kolory i kąty widzenia a matryca jest naprawdę szybka (szybsza niż w mojej starej Iiyama, która niby miała czas reakcji 2ms...) 21:9 jest naprawdę super do gier, żadna inna proporcja nie da takiego FoV. Dwie porady: jeśli chcesz mieć regulowaną podstawkę to szukaj modelu 29EB93 a jeśli dostaniesz sztukę z firmware niższym niż 1.25 to zwróć bo będzie to starsza wersja, która ma czas reakcji 14ms.

A jak sprawdzić jaki firmware ma dany egzemplarz?

Od marca mam Dell'a U2913WM podłączonego pod GTX 670. Generalnie wszystko chodzi na full detalach między 40-60 klatek. Jeśli zaszaleję z AA, to pojawia się koło 35. Od dłuższego czasu zastanawiam się czy nie sprzedać go i kupić 3x FHD. Grałbym wtedy na high z AAx2, AFx8 przy 32-40 klatkach. Jeśli byłbyś zainteresowany kupnem monitora w idealnym stanie (gwarancja, pudełko, itp.) to daj znać na priv ;)