uppersilesian 9 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Dzień dobry, W jakiś sposób, nie wiem jaki, podczas instalacji WIN7 Pro 64bit (na 128 GB SSD) przydzieliłem dla partycji systemowej C zamiast 80 GB jedynie 40 GB, Czyli miałem coś takiego: C=40 GB i D=80 GB, a miało być w założeniu odwrotnie. Z pomocą Pomocy Windows usunąłem partycję/wolumin D, czyli teraz mam taką sytuację: C=40 GB i 80 GB nieprzydzielone. Ale jak, jeśli to w ogóle jest możliwe (a według Pomocy Windows jest, tylko wg mnie nie działa) rozszerzyć teraz tę zbyt małą partycję C o część nieprzydzieloną??? Wg Pomocy Windows powinno to być to możliwe w sposób analogiczny jak zmniejszanie partycji/woluminu, ale albo nie jest (polecenie "rozszerz wolumin" nie jest podświetlone/aktywne), albo ja robię coś nie tak??? Edytowane 2 Września 2013 przez uppersilesian Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Użyj programu Paragon PM. Cytuj Link to post Share on other sites
palmall 3 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A po co jakieś programy ? Wejdź w zarządzanie komputerem -> Magazyn -> Zarządzanie dyskami -> zaznacz interesującą cie partycję -> PPM Rozszerz wolumin. Cytuj Link to post Share on other sites
uppersilesian 9 Napisano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2013 A po co jakieś programy ? Wejdź w zarządzanie komputerem -> Magazyn -> Zarządzanie dyskami -> zaznacz interesującą cie partycję -> PPM Rozszerz wolumin. Nie, nie, systemowej nie można rozszerzyć z poziomu Windows. Jedyne, co można zrobić to to, co zaproponowali thermalfake w temacie Jak mu przywrócić dziewictwo? i mklabs w Windows 7 Pro - kłopot z instalacją, którym jeszcze raz dziękuję. Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Można z partycją systemową zrobić wszystko. Zmniejszyć lub przydzielić miejsce dostępne. Problem w twoim wypadku wynikał z prawdopodobnego nieprawidłowego przydzielenia miejsca oraz liter podczas instalacji windows. Rozwiązałeś już ten problem poprzez prawidłową instalację systemu a następnie odcięcie pewnej ilości dysku dla drugiej partycji. Problemy takie pojawiają się po "przekombinowaniu" podczas instalacji systemu. Windows wtedy kapryśny i nie współpracuje. Cytuj Link to post Share on other sites
uppersilesian 9 Napisano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Można z partycją systemową zrobić wszystko. Zmniejszyć lub przydzielić miejsce dostępne. Problem w twoim wypadku wynikał z prawdopodobnego nieprawidłowego przydzielenia miejsca oraz liter podczas instalacji windows. Rozwiązałeś już ten problem poprzez prawidłową instalację systemu a następnie odcięcie pewnej ilości dysku dla drugiej partycji. Problemy takie pojawiają się po "przekombinowaniu" podczas instalacji systemu. Windows wtedy kapryśny i nie współpracuje. Ty rozwiązałeś, mklabs. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts