Skocz do zawartości

Ogólne zatwierdzenie zestawu i wybór grafiki [~6000]

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez BlueMike,

Recommended Posts

nie wiem co zamierza mopheus robić :)

do projektowania statycznego, np w 3DS Max to jak najbardziej ten zestaw. ale jeśli chodzi o animacje, Video FX czy inne tego typu bajery - skłaniałbym się mimo wszystko do układów Quadro :)

Edytowane przez Neverr

Też dołączam się do wątku. 

Mam prośbę, abyś założył jednak nowy temat, ze względu na inne preferencje użytkowe sprzętu - jak zacznie się mixowanie podzespołami, to się bigos zrobi i nikt nic nie będzie wiedział o co chodzi. Proponuję temat - " Komputer do grafiki 3D - 6000zł"

Neverr - Crysis 3 z taką liczbą klatek All Full, jaka Cię interesuje, będzie działał na GTX 780 (2400zł) - Z budżetem 1300zł, to zacznij od GTX 770 + SLI (w przyszłości)

• Popieram 1

Neverr - Crysis 3 z taką liczbą klatek All Full, jaka Cię interesuje, będzie działał na GTX 780 (2400zł) - Z budżetem 1300zł, to zacznij od GTX 770 + SLI (w przyszłości)

którą wersję 770 ?

Zamiast dwóch dysków weź jeden 2TB WD Red. Dwa dyski w komputerze, to jest hałas, który z czasem będzie przeszkadzał. Masz do tego SSD, który odpowiada za prędkość uruchamiania systemu i aplikacji. WD Red z kolei na magazyn danych nadaje się jak najbardziej. Do tego mam poinstalowane na nim gry i nie widzę różnicy w ich działaniu pomiędzy WD Blue 10EZEX. Jedyne co jest wolniejsze to transfer danych podczas kopiowania z partycji na partycję - w WD Red leci po około 160MB/s przy dużych plikach, a w WD Blue było to jakieś 180MB/s. Za to dysk jest niesłyszalny podczas pracy, co z kolei w WD Blue przeszkadzało - zwłaszcza późnym wieczorem.

hałas hałasem, to mi nie przeszkadza :) 

a przy renderowaniu, jak ktoś wcześniej napisał, jeden dysk na surowiznę, a drugi na 'odbiór'.

ale dzięki za info nt. tego WD Red, kiedyś o nim myślałem.

Zamiast dwóch dysków weź jeden 2TB WD Red. Dwa dyski w komputerze, to jest hałas, który z czasem będzie przeszkadzał.

Bzdura..... 

To spróbuj pracować na jednym dysku. :> Odczytywać projekt,a zarazem zapisywać  na tym samym dysku.Nawet 20 rzdeniowy procek nie pomoże z szybkością działania systemu!

Więc nie ///////

Edytowane przez sid vicious

Bzdura..... 

To spróbuj pracować na jednym dysku. :> Odczytywać projekt,a zarazem zapisywać  na tym samym dysku.Nawet 20 rzdeniowy procek nie pomoże z szybkością działania systemu!

Więc nie pie...l głupot!

Licz się trochę ze słowami, bo chyba poczułeś za dużo swobody pod ogonem.

Jeśli głównie nastawiasz się na obróbkę filmów itp, to faktycznie opcja dwu dyskowa jest lepsza. Ale i tak upierałbym się przy WD Red (w tym wypadku dwie sztuki). WD Blue nawet przy 5400obr/min  jest dużo głośniejszy niż WD Red przy 7200. Na początku też miałem gdzieś ten hałas i miałem dwa HDD w obudowie, lecz z czasem stało się to uciążliwe - zwłaszcza wtedy kiedy nie mogliśmy słuchać muzyki ze względu na późną porę i niezakłócanie snu innej osobie. 

Co do karty, to myślę, że taka 760 byłaby optymalna na tą chwilę, ponieważ nie wiadomo czy jest teraz sens kupować jeszcze coś mocniejszego jak za niedługi czas może przyjdzie Ci pracować już w 4k, a nie tylko fHD i wtedy zapewne nawet SLI z 760 nie pomoże, a trzeba będzie szukać innej karty ;)   - takie gdybanie.

• Popieram 1

@up. 

Moim wyborem było seagete 1 tb (poczatek tematu)  

red wynikło dopiero teraz, a kiedyś dawniej zastanawiałem się nad nimi ( kiedy jeszcze mysleałem o 3770k :P)

w 4 k raczej tak szybko pracować nie będę :P młode małżeństwa dopiero zaczynają się przekonywać do FHD, do tej pory wszystko było robione w rozdzielczości DVD :P poza tym, sprzęt mi nie pozwala na 4k2k... Canon 6D to pełnoklatkowa pucha warta ~7k,  Canon 5D MK III to pełna klatka za 10,5... :D więc słabo byłoby teraz wymieniać, a i tak na rynku lustrzanek nie ma w tej chwili nic, co kręci 4k2k :)

Myślę, że 4k2k wejdzie do obiegu w ciągu 4-5 lat, a do tej pory mam zamiar się rozkręcić i myślę, że będzie mnie stać na komputery pokroju double xeon dziś :P

PS

wydębie skądś może jeszcze jakiś grosz i będzie gtx 770 :)

Edytowane przez Neverr
Licz się trochę ze słowami, bo chyba poczułeś za dużo swobody pod ogonem.

Sprawdziłeś w moim profilu o 17:42  że mam 21 lat, a ty 27 i co potem? pobijesz?

co mam Ci powiedzieć jak gadasz głupoty?

Nie masz pojęcia,nie doradzaj.

Edytowane przez eVerest

WD Blue nawet przy 5400obr/min jest dużo głośniejszy niż WD Red przy 7200.

To WD Blue ma zmienną prędkość? Myślałem że on 7200 RPM ;) Za to Red wg niektórych testów ma zmienną prędkość: http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_20_dyskow_twardych_wd_i_seagate_o_pojemnosci_1tb_i_2tb?page=0,4

@up. 

Moim wyborem było seagete 1 tb (poczatek tematu)  

red wynikło dopiero teraz, a kiedyś dawniej zastanawiałem się nad nimi ( kiedy jeszcze mysleałem o 3770k :P)

w 4 k raczej tak szybko pracować nie będę :P młode małżeństwa dopiero zaczynają się przekonywać do FHD, do tej pory wszystko było robione w rozdzielczości DVD :P poza tym, sprzęt mi nie pozwala na 4k2k... Canon 6D to pełnoklatkowa pucha warta ~7k,  Canon 5D MK III to pełna klatka za 10,5... :D więc słabo byłoby teraz wymieniać, a i tak na rynku lustrzanek nie ma w tej chwili nic, co kręci 4k2k :)

Myślę, że 4k2k wejdzie do obiegu w ciągu 4-5 lat, a do tej pory mam zamiar się rozkręcić i myślę, że będzie mnie stać na komputery pokroju double xeon dziś :P

PS

Myślałem, że hobbystycznie obrabiasz autorskie produkcje, a wynika z tego że głównym przedmiotem pracy są nagrania ślubne;) W takim wypadku to chyba 760 jest wystarczająca, ale jak możesz dołożyć, to czemu nie - w końcu spokój na dłużej;)

To WD Blue ma zmienną prędkość? Myślałem że on 7200 RPM ;) Za to Red wg niektórych testów ma zmienną prędkość: http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_20_dyskow_twardych_wd_i_seagate_o_pojemnosci_1tb_i_2tb?page=0,4

Może źle to ująłem, ale chodziło mi o głośność pracy WD Red względem spoczynku WD Blue.

Seagate jest ok biorąc pod uwagę szybkość, lecz poczytaj trochę negatywnych opinii na temat jego awaryjności, 

Zupełnie już nie naciskając chciałem tylko przypomnieć, że na WD Red masz 3 lata gwarancji i są one projektowane do pracy 24h/dobę/7 dni...

Zbaczając z tematu, ostatnio byłem na weselu, gdzie kamerzysta zrobił intro w 3D - także młodzi już idą z postępem - telewizory z 3D także już tanie jak barszcz.

Sprawdziłeś w moim profilu o 17:42  że mam 21 lat, a ty 27 i co potem? pobijesz?

co mam Ci powiedzieć jak gadasz głupoty?

Nie masz pojęcia,nie doradzaj.

Nie mam pojęcia? A w ogóle wiesz, że WD Red jest jednym z dysków, który bardzo dobrze (jak nie najlepiej) wypadł w testach pod względem pracy wielozadaniowej/wieloplikowej - chyba nawet lepiej niż WD Blue?

Dlaczego masz tak okrojone myślenie, że sprowadzasz wszystko do przemocy? Post został zgłoszony, w którym użyłeś wulgaryzmów i po sprawie. 

Nie mam pojęcia? A w ogóle wiesz, że WD Red jest jednym z dysków, który bardzo dobrze (jak nie najlepiej) wypadł w testach pod względem pracy wielozadaniowej/wieloplikowej - chyba nawet lepiej niż WD Blue?

Red jest stworzony specjalnie do NAS albo RAID aby  nieustannie pracował 24/7, a BLUE do normalnego PCta i tp.

Myślałem, że hobbystycznie obrabiasz autorskie produkcje, a wynika z tego że głównym przedmiotem pracy są nagrania ślubne;) W takim wypadku to chyba 760 jest wystarczająca, ale jak możesz dołożyć, to czemu nie - w końcu spokój na dłużej;)

w zasadzie jest to hobby :P bo nie traktuję tego na poważnie :) po prostu lubię kręcić lustrzankami :D

Zbaczając z tematu, ostatnio byłem na weselu, gdzie kamerzysta zrobił intro w 3D - także młodzi już idą z postępem - telewizory z 3D także już tanie jak barszcz.

to powiem Ci nowość :D u mnie w centrum, rzadko chcą dopłacić do FHD... a różnica niewielka.

----

przemyślę jeszcze te dyski...

I tak trzymać Amigo ;)

Dość popularna i polecana jest wersja od Gigabyte - radzi sobie z chłodzeniem oraz jest w miarę cicha.

to powiem Ci nowość :D u mnie w centrum, rzadko chcą dopłacić do FHD... a różnica niewielka.

A znasz przyczynę, dlaczego rzadko chcą dopłacać?

• Popieram 1

A znasz przyczynę, dlaczego rzadko chcą dopłacać?

jestem pewien, że powodem nie jest 200 zł różnicy :P  (mówiąc o teledyskach ślubnych itp, bo za typowe filmy, brać się nie zamierzam:P )

ale kto tam wie... :D z nowym pecetem będę się mógł bawić w bardziej zaawansowane filtry i w ogóle, będę mógł to składać z podglądem... :D bo do tej pory oddzielnie oglądałem sample, a wynik końcowy widziałem dopiero po renderowaniu :P

• 2 tygodnie później...