Skocz do zawartości

Ogólne zatwierdzenie zestawu i wybór grafiki [~6000]

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez BlueMike,

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

• Zastosowanie komputera: Gry + Obróbka video full HD ( obraz z lustrzanek Canon 6D, 5D MK III, GoPro Hero 3 Black - teledyski do 10-15 minut)
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 6500 zł z systemem Win 7 Prof.
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Tak - procesor.
  • Specjalne wymagania: i7 4770k i reszta poniżej.
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: teraz 1650 x 1080, za miesiąc albo dwa - FHD
  • Których części potrzebujesz?: generalnie poniżej :) sama buda
  • Czy posiadasz jakieś części ze poprzedniego komputera? Nie
  • Własna propozycja zestawu: poniżej
  • Inne: poniżej

Generalnie składam całego peceta ;) taka mała maszynka do mielenia video full HD :D

- 2 dyski Seagate 1TB SV35 7200 (64MB, Serial ATA/600)

- dysk SSD OCZ Vector SSD 2,5" 128GB 550/400 MB/s 90k IOPs

- mobo : MSI Z87-G45 Gaming

- RAM : Patriot Viper 3 Intel DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 XMP

- Chłodzenie CPU PHANTEKS PH-TC14PE

- obudowa CoolerMaster HAF 912 Plus czarna ( bez zasilacza )

- zasilacz OCZ ZS Series 750W non-Modular, 80 Plus Bronze, ATX12V v2.2 and EPS12V

- procek Intel Core i7 4770K 3,50 GHz

- Tani napęd DVD

- MSI GeForce GTX 760 2GB DDR5 (256 Bit)(N760 TF 2GD5/OC)

i zastanawiam się właśnie nad tą grafiką... do obróbki Video z lustrzanek mi wystarczy... ale zastanawiam się czy pociągnie mi również gry... zależałoby mi na crysis 2 ~55 FPS, Crysis 3 ~ 40-45 FPS, Metro 2033 50 ~, o BF3 nie mówię, bo wiem ze pociągnie ładnie :)  mówię oczywiście o najwyższych detalach Full HD :)

Sprawdzałem oczywiście benchmarki.. ale konkretnie tego modelu nie było, toteż pytam, bo może ktoś ją ma/miał :)

Zdecydowanie jestem zwolennikiem GeForce'a, więc jeśli nie ona, to która da już radę? :P zakupy będę robić w komputroniku za około miesiąc. No i docelowo SLI, jak tylko będę miał większy budżet po nowym roku :)

Pracować będę na Windows 7 Prof., Programy : Photoshop CS6, Lightroom 5, Sony Vegas pro 11.

Procesor mam zamiar Overclockować, stąd takie chłodzenie.

Póki co praca na hp w2207h czy jakoś tak, ale  wkrótce zmiana na coś od Eizo lub taniej - Iiyamy  :)

Kwota jaką dysponuje... to jest ciężka sprawa. Początkowo było to 4800 PLN, ale postanowiłem się przesiąść na czwartą generację( w przyszłości jakaś rozbudowa :) ), więc chciałbym się zamknąć w 5900 ( mam 6,5 tysiąca na kompa z systemem).

EDIT:

z napędem : LG SuperMulti DVD+/-RW GH24NS95 bulk black (Serial Ata, bez oprogr.)

wychodzi 5 602,20 zł

---

EDIT

zmiana dysków na ST1000DM003 - razem 5 545,20

Edytowane przez Neverr
  • Rozwiązanie

Zasadniczo dobrze to wygląda, ale :) :

- tańsze są wydajniejsze dyski ST1000DM003 - porównanie z SV35: http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_20_dyskow_twardych_wd_i_seagate_o_pojemnosci_1tb_i_2tb?page=0,15

- Czy jesteś pewien, że chcesz Haswella. Był przypadek na forum, że 4770K przekraczał 100st. Na Ivy miałbyś w tej cenie tańszą o 90zł (wg cen z morele.net) naprawdę dobrą płytę MSi Z77A-GD55 i wystarczyłoby tańsze chłodzenie w stylu Macho Black-White (które jest za 180-200zł). Tańsze nie znaczy dużo mniej wydajne.

-Pamięć ma wysokie radiatory. Sprawdzałeś czy wejdzie pod Phanteksa?

Tu masz testy tej 760-tki od MSI:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_760_najlepsza_karta_graficzna_do_1000_zl?page=0,10

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_760_najlepsza_karta_graficzna_do_1000_zl?page=0,15

Edytowane przez BlueMike

no czyli wychodzi, że na full HD będzie bieda z grafiką... 33 fpsy to za mało jak na nowy sprzęt... to co polecacie ?

nie sprawdziłem, to fakt... i w zasadzie nie wiem, jak to zrobić :D 

4770k z takim chłodzeniem 100 stopni... ? generalnie zależy mi na tym,aby to była 4 generacja - socket 1150. Co doradzasz ? Zmianę samej mobo, czy zmianę procka na 3770k ?

co do dysków - racja. zasugerowałem się innym, znalezionym w sieci artykułem :)

4770k z takim chłodzeniem 100 stopni... ? generalnie zależy mi na tym,aby to była 4 generacja - socket 1150. Co doradzasz ? Zmianę samej mobo, czy zmianę procka na 3770k ?

Pewno z BOXowym :D Cudów nie ma aż tak źle nie jest :P mam i7 4770k na 4.1GHz i max 90 stopni w occt przy 8 wątkach ( on strasznie go grzeje to fakt ) w normalnym obciążeniu 8 wątkami max 75 w grach 65 ;] Dodam że mam przeciętną pastę i cooler zalman cnps10x performa troche już leciwy ;]

Jeśli chodzi o RAMy to może profilaktycznie weź coś z niskimi radiatorami? Aczkolwiek G.Skille z wyższymi radiatorami się mieszczą:

http://i.imgur.com/6ddej.jpg

Jeśli chciałbyś zmieniać procesor na 3770K to automatcznie musisz zmienić płytę na coś z Z77.

Polecam poczekać na eksperta stelka. On rozwieje Twoje wątpliwości.

• Popieram 1

złożą go w komputroniku, więc powinni zadzwonić, jak się nie będzie mieścić :D (przy okazji fajnie to wygląda... pomyślę może o okienku w obudowie? :D )

@nikt45

dzięki za info :) to z takim chłodzeniem nie powinien mieć wielkich problemów :) 

ok, dzięki jak na razie wszystkim, to czekam na eksperta :D

Photoshop  i Lightroom, to mi nawet na laptopie działają (Lenovo n500).

Sony Vegas... hmm. Jeśli dobrze pamiętam, to od wersji 10.0 SLI jest w pełni obsługiwane :) poza tym, akurat do filmów, myślę że nie trzeba będzie kosmosu jeśli chodzi o grafikę. 

SLI na razie jest u mnie w fazie 'projektu' - stąd chcę na razie jedną dość wydajną grafikę :)

Jak masz budrzet i planujesz robić SLI to zdecydowanie lepiej odrazu wziąść mocniejszą pojedyńczą kartę. Bo wiadomo że 2 karty nie = 200% a z 160% trochę szkoda tracić na wydajności.

Sprawa się ma inaczej jak ciężko z kasą w danym momęcie wtedy SLI to dobry plan.

no w tej chwili mam nie więcej jak 5900, a na procesorze oszczędzać nie zamierzam.  więc z zestawu wyższego wynika, że grafika do 1350 PLN. 

SLI nie jestem pewien czy kiedykolwiek zrobię, a jeśli pojawiłby się budżet u mnie za jakieś pół roku, to bardziej mi się raczej opłaci zrobić SLI, niż dołożyć do nowej karty,a  stara w odstawkę :)

Chyba, że znajdę ciekawą alternatywę RAMu 16 GB w dwóch kościach - taką, żeby było taniej. Wtedy do grafiki dojdzie dodatkowa kasa :) w zasadzie znalazłem tylko jedne:

G.SKILL RipjawsX DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 - ich cena jest... 20 zł niższa... :P

Tańsza płyta główna na korzyść grafiki ?

http://www.komputronik.pl/product/193262/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Gigabyte_GA_Z87M_D3H.html

http://www.komputronik.pl/product/190040/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/MSI_Z87_G41_PC_Mate.html

Edytowane przez Neverr

Rozważasz pod Haswella płytę microATX lub tą ubogą od MSI, kiedy w tej cenie masz porządną Z77A-G45 na Ivy? Warto tak tracić tylko dlatego, że Haswell?

Musisz to składać w Komputroniku?

G.SKILL RipjawsX DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 - ich cena jest... 20 zł niższa... :P

Kosztują tam...559zł. Tymczasem w innym sklepie: 16GB za 459zł -> równe 100zł mniej. Gdzie tu sens?

• Popieram 1

Niestety komputronik, ale ceny... wysoce prawdopodobne, że będą dla mnie dużo dużo bardziej konkurencyjne :D składam na razie wg normalnych cen, później się okaże, czy coś mi z tego zostanie czy nie :)

moje przeoczenie z tym mATX'em. 

chciałbym uniknąć zmiany z tej z87-g45 Gaming, w miarę możliwości... 

więc jak z tą grafiką? :)

Ja bym poszedł w stronę X79 przykładowo 3930K,która zgniata po OC 4770K i nic po sobie nie zostawia, jeżeli chodzi o profesjonalne zastosowania.

Autorze pomyśl nad tym.

Mam już stworzoną niezła bestyjkę z 3930K do 6750 zł.

uhh, no nie dziwię się, bo cena też zgniata.... :) tysiak różnicy :/ w najlepszym razie 800 zł.Niestety to już przerasta moje możliwości :(

PS

Nadal poszukuję karty do 1300 PLN, która mnie zaspokoi :P 

Obudowa zmiana na Thermaltake Chaser A31 Window USB3.0, więc cena zmienia się na 5 595,20.

Zestaw na 3930K  http://www.morele.net/inventory/info/w2mP3u/

Intel Core i7-3930K 3,2 GHz 12MB L3 LGA2011 (BX80619I73930K) 

PHANTEKS PH-TC14PE czarne 

G.Skill RipjawsX DDR3 2x8GB 2133MHz CL9 

MSI X79A-GD45 PLUS 

MSI GeForce GTX 650 TI BOOST, 2GB DDR5 (192 Bit)

Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB x 2

OCZ Vector 128 GB VTR1-25SAT3-128G 

XFX XXX Edition Pro Modularny 80Plus Bronze - 650W 

Fractal Design Arc Midi R2

LG DVD -/+ R/RW x24 GH24NS95

Microsoft Windows 7 Professional SP1 PL 64-bit OEM 

Info o zestawie :Masz tu 6 jajowca, który jest 12 wątkowy.solidna płyta,szybkie i ramy od solidnego producenta( na razie masz 16GB,potem dasz kolejne takie same),grafika dla podglądu,sdd dysk,2 X HDD(jeden na odczyt surowizny,drugi na zapis),masz tu solidną obudowę,solidny zasilacz 650 watowy( w zupełności wystarczy),DVD nagrywarka i system.

3930K po OC do 5 GHz + GTX 580  pobierają 516W

http://imagescdn.tweaktown.com/content/4/4/4435_250_intel_core_i7_3930k_lga_2011_cpu_review.png

• Popieram 1

No fajny zestaw...ale z ta grafika to ja o crysisie mogę pomarzyć :(

Mam 19 lat,z obróbki video na razie wielkiej kasy nie ma, a raczej zajmuję się tym hobbistycznie z planami na przyszłość ;P

No a nie oszukujmy się... Mając taką maszynę nie odpuszczę sobie grania w wolnej chwili :D

A dolożenie jeszcze tysiaka do grafiki... 7700... No nieco wykracza poza moje możliwości :(

Przypominam,że wychodzę z podstawy ktòrą było 4800 pln...

Też dołączam się do wątku. Mam do wydania 6000 pln na stację bazową, która ma posłużyć mi przede wszystkim do grafiki 3D i motion desing w wydaniu After Effects. Czy ten zestaw będzie miał rację bytu, czy są na rynku fajniejsze frykasy? Stelek "zmontował" jakiś czas temu na forum fajną maszynę, ale to było jakiś czas temu. W sprawach hardware jestem totalnym noobem, ale to za dużo kasy, żeby słuchać porad pana z Mediamarkt.

Intel Core i7-3930K 3,2 GHz 12MB L3 LGA2011 (BX80619I73930K) 

PHANTEKS PH-TC14PE czarne 

G.Skill RipjawsX DDR3 2x8GB 2133MHz CL9 

MSI X79A-GD45 PLUS 

MSI GeForce GTX 650 TI BOOST, 2GB DDR5 (192 Bit)

Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB x 2

OCZ Vector 128 GB VTR1-25SAT3-128G 

XFX XXX Edition Pro Modularny 80Plus Bronze - 650W 

Fractal Design Arc Midi R2

LG DVD -/+ R/RW x24 GH24NS95

Microsoft Windows 7 Professional SP1 PL 64-bit OEM 

wydaje mi się, że do grafiki 3d, będziesz potrzebował czegoś więcej niż GTX 650 TI... :P Może się mylę, aczkolwiek GTX 760 powinien być dla Ciebie minimum. Nie wiem jak zaawansowane projekty zamierzasz robić... 

Jeśli w ogóle nie interesuje Cię granie na tym sprzęcie, to zainteresuj sie układami Quadro.

Może się mylę, aczkolwiek GTX 760 powinien być dla Ciebie minimum.

Skąd takie wnioski? Przy renderach na GPU to rozumiem, ale ogólnie? Tu raczej warto się skupić na mocnym procesorze (a taki już jest) i RAM (z myślą o AAE).