Skocz do zawartości

Jaka karta w nietypowej konfiguracji

Recommended Posts

Witam,

Jak w tytule moim glownym zmartwieniem jest teraz kupno karty graficznej, tylko musze wybrac jeszcze konkretny model. Zaczne najpierw od reszty podzespołow :

Procesor AMD APU A8-3870K

Ram: 1x Kingston 4GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM

Płyta Główna: Gigabyte GA-A75M-DS2

Zasilacz: LC-8400BTX 400W

Monitor: jakies stare biurowe badziewie della 1280x1024 do wymiany jak najszybciej >.>

To wszystko chodzi na Win7 x64, głownie do pracy i nauki (biedny student here) lecz chciałbym to nieco ulepszyc troche z moich nieco ograniczonych srodkow aby cos sensownie pograc (interesuje mnie glownie wydajnosc tego "czegoś" w WoW-ie i nowym Rome Total War 2). Tutaj znajduje sie dosc ciekawy artykul i jednoczesnie poradnik odnosnie budowy komputer pod WoW-a dajacy bardzo dobre pojecie o czym tego ta gra wymaga i jak wygladaja jej osiagi na konkretnych konfiguracjach. 

I w koncu po przydługim wstepie tutaj mam kilka pytań;

1.Najważniejsze - jaka karte w przedziale cenowym 500-600zl byłaby najlepsza? Najsensowniejszym wyborem według mnie byłby Radeon 7790 od MSI ze wzgledu na niski pobór pradu (nie chce nic chciwego na W bo obawiam sie przy zasilaczu jaki posiadam mogłoby mi to wyjsc bokiem) aczkolwiek karta ta jest dosc tania (480zl) w linku. A moze jakas inna lepsza alternatywa w okreslonym przeze mnie przedziale cenowym lub troche drożej? Musze kupic jeszcze monitor w najblizszym czasie na ktorym bede przycinal ile moge ale moze postaram sie jeszcze bardziej jesli bedzie cos ciekawego:)

2. Co wyjdzie lepiej na dluzsza mete Radeon 7790 wyzej + druga kosc ramu od Kingstona (~140zl) czy jakas lepsza karta (np radeon 7850, ale ona  znow zuzywa wiecej energi QQ)?

3. Czy 400W zasilacz wystarczy dla karty o maksymalnym poborze mocy rzedu 130W? Mowie tutaj konkretnie o Radeonie HD7850?

4. Hmm... mialem milion pytan w momencie gdy zaczynalem pisac tego posta a teraz pustynia... Bede edytowal post gdy sobie cos przypomne :)

Dzieki z góry za wszelka pomoc, a i plusikow nie poskapie ;)

Btw zdaje sobie sprawe ze ze podobnych tematow sa dziesiatki ale ze wzgledu na dosc nietypowe podzespoly chcialem uzyskac pomoc i opinie w tym konkretnych przypadku:)

Edytowane przez blgns

HD7790 będzie tutaj idealnym wyborem, jednak pierwsze na co zwróciłbym uwagę to zasilacz, który wymaga koniecznie zastępstwa na jakiś inny (aktualny to czarna lista)...wymiana jest wskazana (nie wiem czy podzespoły już kupiłeś czy nie) jeżeli nie to nawet lepiej, lecz gdy nie wymienisz, możesz liczyć się z uszkodzeniem pozostałych podzespołów komputera...Pod taki sprzęcik wystarczające już będzie to:

http://allegro.pl/fortron-400w-fsp400-60hln-wroclaw-i3484198170.html

Edytowane przez Darius.
  • Popieram 1

Szczerze to zastanawialem sie juz od paru dni nad wymiana zasilacza (przy okazji rozgladanie sie za grafika) i myslalem nad OCZ CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular, poza tym nie widze sensu w wymianie jednego zasilacza 400W na inny, nawet jesli pierwszy jest podejrzany (choc uzywam go juz dluuugi czas i wszystko zawsze bylo wporzadku, a napedzal juz pare roznych konfiguracji). Jesli juz wydam kase na zasilacz to preferuje nowy sprzet, moze jakies inne propozycje zasilaczy swoja droga?

#Edit 

Zapomnialbym:

W cf?

CrossFire z gpu w procesorze?

Edytowane przez blgns

Nie korzystałem nigdy z dual graphics, więc nie mogę tego sprawdzić, ale znalazłem coś takiego "Achieving the best overall performance depends on finding the best combination of APU and GPU models. Relatively affordable cards, like the AMD Radeon HD 6450, HD 6570, or HD 6670 graphics cards will work quite well in concert with the onboard APU graphics using AMD Dual Graphics technology. High performance graphics cards like the AMD Radeon HD 6850 and higher, are so powerful that they do not benefit from the scaling of Dual Graphics; as a result the APU graphics processor shuts off, allowing the more powerful GPU to completely take over graphics tasks. Though the APU may not add significant performance to a high end graphics card, the right combination of APU and affordable discrete GPU can deliver a considerable performance increase." Źródło: http://www.pcworld.com/article/235064/gpu.html   Więc autorze, lepiej poszukaj rzetelnych informacji na ten temat, żebyś potem się nie zawiódł. Tutaj zalecane przez AMD karty http://www.amd.com/us/products/technologies/dual-graphics/Pages/dual-graphics.aspx#3

Edytowane przez ehhhm