danteart 0 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Zastosowanie komputera :Tworzenie muzyki w programie DAW, tworzenie grafiki 2d, najnowsze i przyszle gry , internet, filmy. Maksymalna kwota : 9000zl Których części potrzebuję : sama buda Czy będę podkręcać sprzęt: nie Rozdzielczość mojego monitora :1920×1080 (bedzie dokupywany 2) Części z poprzedniego komputera: grafika gts250 Specialne wymagania: Witam serdecznie. Jestem na etapie przesiadki na nowy komputer. Zastosowanie jak widac dosc rozlegle i napewno kosztowne. Dylemat ktory mnie obecnie dreczy przed zakupem: czy warto skladac maszyne do takiego zastosowania jako jeden PC. Czy nie lepiej rozdzielic to na 2 zespoly. Pc do muzyki, grafiki, internetu i pc do grania, multimediow? Moze nawet laptop plus pc? Odrazu zaznaczam bedzie dokupywany drugi monitor oraz zewnetrzna karta muzyczna gdyz jest to niezbedne i komfortowe. Zalezy mi aby sprzet byl dobry jakosciowo oraz z racji mojego miejsca zamieszkania chlodzony jak najbardziej optymalnie (obudowa z dobra cyrkulacja powietrza,duzo iloscia wiatrakow,filtrami antykurzowymi, ale bez wodnego chlodzenia). Inaczej w upalne dni moj stary komputer dochodzil do bardzo wysokich temperatur. Milym dodatkiem nad ktorym myslalem bylby np. zasilacz o wydluzonej gwarancji ( ogolnie w miare mozliwosci wieksze gwarancje) i jakis niebagatelny cooler. Nie przykladam uwagi do cichej pracy komputera gdyz 90% czasu bede pracowal na zamknietych sluchawkach. Jesli ktos uwaza iz zlozenie takiego zestawu w jeden pc mija sie z celem prosze o propozycje np; pc plus laptop. Z gory serdecznie dziekuje wszystkim za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
riposta 74 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Mobo: msi z77-gd65 620zł Cpu:i7 3770k 1300zł Gpu:2x EVGA gtx 770 (SLI) Obudowa;CoolerMaster HAF X 942 Czarna 900zł Ram:Kingston hyperX 2x4GB 300zł Chłodzenie procesora:be quiet dark rock pro 2 350zł Karta dzwiękowa:Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD 730zł Zasilacz:ENERMAX MAXREVO 1350W (niestety nie znalazłem zasilacza który ma 5 lat gwarancji w przystępnej mocy ) 1000zł Ewentualnie EVGA NEX SuperNOVA 1000W 700zł 2 lata gwarancji Korzystałem z allegro i za wszystko wyszło mi 8812zł plus jakieś 100zł za przesyłke Spokojnie mieścimy się w limicie Pomogłem daj '+' 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Zasilacz o mocy 1000W to przesada, wystarczy coś 750-850W. Choćby: Zasilacz Corsair AX860 80PLUS Platinum 860W, fully modular, 120mm wentylator (CP-9020044-EU) chociaż jak dla mnie to i coś tańszego by się znalazło np: Zasilacz XFX XFX Black Edition 750W Modular 135mm 80+ Gold SLI PSU (P1-750B-BEFX) z Goldem i 5-letnią gwarancją. Wypadałoby też spytać autora w jakich aplikacjach pracuje (zwłaszcza tych od grafiki) i na jakim poziomie (profesjonalnie/hobbistycznie), bo nie wszystkie lubią SLI. Do tego dałeś pamięć 2x4GB, gdzie do tworzenia grafiki wypadałoby chociaż 16GB w takim budżecie Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez BlueMike 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bart123 15 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Do pracy i zabawy: i7-3930K MSI X79A-GD65 (8D) Corsair Vengeance 4x4 GB EVGA GTX 780 SSD Samsung 840 Pro 128GB WD Black 2X2 TB (raid) Bequiet Dark Power Pro 10 750 W Noctua NH-12S lub NH-U14S (akurat brak na stanie w morele) chłodzenie nie kolidują z wysokimi radiatorami RAM Fractal Desing Arc Midi R2 Dyski, zasilacz 5 lat gwarancji, chłodzenie 6 lat koszyk na morele.net: http://www.morele.net/koszyk/ 3 Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 3930K + Noctua NH-D14 MSI X79A GD45 Plus 32GB ddr3 1866MHz G.Skill RipJawsX 4x8GB MSi gtx770 2GB OC TF SSD 256GB Plextor M5S HDD 4x 1TB Seagate DM003 (2TB w RAID10) DVD-RW LiteOn iHAS120 PSU Corsair AX760 (Platinium) Buda Fractal Define R4 Wentylatory : 2x 120mm Enermax Silence UCTB12A 2x 1400mm Enermax T.B.Apollish (Blue pod kolor diody power LED) Razem 8930zł (morele.net) Wentylatory w zestawie z Fractalem daj na front (2x140) < wciągające Dwie niebieskie 140mm od Enermaxa daj na top obudowy < wyciągające Jedna 120mm Silence na tył < wyciągający Jeden 120mm na spód, obok zasilacza < wciągający W ten sposób masz równowagę i teoretycznie brak nadciśnienia, jak i podciśnienia : 2x140mm + 1x120mm <<>> 2x140mm + 1x120mm Dodaj do tego GPU, które posiada również wentylatory i masz lekkie nadciśnienie w budzie, czyli najlepsza opcja chłodząca. Co do samej budy - z takim opancerzeniem w wentylatory możesz śmiało brać Define R4 i nie martwić się o zbyt wysokie temperatury. Dodam jeszcze do wyboru : - Fractal Define XL R2 - Fractal ARC midi R2 - Corsair 600T - Corsair 650D W zestawie 6 rdzeniowy 3930K z topowym coolerem typu AIR (Nocti D14), dla zapewnienia odpowiedniego chłodzenia, szczególnie jeżeli chodzi o OC. Do tego płyta z 8 slotami ddr3, na chipsecie X79, z 2x SATAIII, oraz 4xSATAII i całą masą złącz PCI-E. GPU pod gry gtx770 od MSI - cichy i wydajny w dobrej cenie. Na OS i aplikacje jest SSD 256GB (520/390) od Plextora, a na magazyn danych w sumie 4 dyski 1TB, z których złożysz, albo macierz RAID10 2TB (bezpieczeństwo i wydajność), albo bez RAID i masz 4TB na magazyn - rozłożone na 4 fizyczne dyski w celu wyeliminowania wąskiego gardła podczas równoległego zapisu i odczytu danych. Ewentualnie jak niezależy Tobie na wydajnej macierzy RAID to możesz pokusić się o zakup 1-2 dysków HDD w rozmiarze 2TB np. Seagate DM001. Zasilacz AX760 poradzi sobie bez problemu z takim konfigiem 7 Cytuj Link to post Share on other sites
pasiak123 3 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) http://www.morele.net/inventory/info/FzFFUh/ Jeśli nie podkręcasz weź i7 4770 bez k. Zamiast GTX 780, możesz wziąć GTX 770 SLI. Corsair daje na zasilacz 5 lat gwarancji, tylko morele tyle nie daje. Jakbyś chciał SLI to polecam Corsair AX 760. Thermalright wystarczy do schłodzenia procesora. Ocz vector jest bardzo wydajny i około 100 zł tańszy od konkurencji. Obudowa jest dobrze wentylowana i ma filtry przeciwkurzowe. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez pasiak123 1 Cytuj Link to post Share on other sites
LeRoiDuCiel 196 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 2x up nie lepiej wziasc samsung 840 pro 256gb zamiast plextora ? Przeciez ich ceny nie oddstaja sie od siebie az tak mocno 1 Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 @up 200zł różnicy, a w pracy nie zauważysz żadnych zmian Można brać wydajniejszego Samsunga 840Pro, lub Plextora M5P o bardzo zbliżonych parametrach. Cena idzie w górę, ale z nią rośnie również szybkość zapisu danych. Osobiście nie odczuwam żadnych różnic pomiędzy 840Pro, a takim M5S - do tego na SSD z reguły się nie zapisuje projektów i jakiś większych gabarytowo danych, stąd propozycja ciut wolniejszego dysku i oszczędność w tym miejscu około 200zł. Oczywiście autor wybierze co będzie uważał za słuszne - podaję, tylko propozycję SSD, ale nie ograniczam się do jednego modelu - ten akurat jest najtańszy i prezentuje dobre warunki pracy (trwałość, jak i wydajność). Z droższych i najszybszych (zapis grubo powyżej 400MB/s) : - Samsung 840PRO - Plextor M5P Lub tańsze ze słąbszymi zapisami (około 400MB/s) : - Plextor M5S - Crucial M4 1 Cytuj Link to post Share on other sites
misiekzwalcza 2 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 @pasiak123 Do zestawu za taką kwotę i z nastawieniem do zastosowań profesjonalnych lepiej celować w LGA2011, poza tym na równi z i7 4770 masz Xeona E3-1230v3 , który od siódemki jest tańszy o ~200zł i nie ma zintegrowanej grafiki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
danteart 0 Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Dziekuje za liczne propozycje. Wszystkie musze dokladnie przestudiowac. Mam jednak parę dodatkowych pytan:1. Kiedy skladalem komputer dawno temu nie bylo dyskow ssd, troche o nich czytalem wiem ze zwiekszaja wydajnosci i komfort pracy. Z tad pytanie, czy instaluje sie na nich glownie programy i system? Czy wplywa to tez na instalowane gry? Pojemnosc ich jest mniejsza dlatego zastanawiam sie jak najlepiej je uzytkowac. 2. Problemem tez jest przyszlosc nowej generacji. Jesli ktos patrzyl na specyfike nowych konsol to zauwazyl ze gry beda nastawiane na wielowatkowosc procesora, i wieksza liczbe rdzeni ( 1,6 gh niski zegar ale 8 rdzeni i 16 watkow to specyfikacja nexgenow) do tego konsole maja 8gb do obslugi grafiki (8g idzie na grafike i procesor w konsolach) tymczasem PC maja srednio 2-3GB Czy w tym wypadku Sli czy tez gtx Titan to przyszlosciowe rozwiazanie, jak myslicie? O Titanie sie troche naczytalem i chyba to troche przerost formy nad tresc? Wlasciwie najbardziej to oplaca sie na kilka ekranow. Ale o SLI nie wiem zbyt wiele. Jak to sie ma do gier i jak do pracy?3. Strasznie spodobala mi sie obudowa Termaltake Level 10 GT, Czy ktos mial z nia stycznosc, jest warta swojej niemalej ceny? Bo wizualnie jest piekna.4. Z racji zero odzewu jak rozumie oplaca sie budowac "kombajn" i do zabawy i do pracy. Nie oplaca sie wiec laptop z dobrym procesorem, duza iloscia ramu i wydajna ale nie nextgenowa grafika? ( np Dell Precision, ktory moglbym do monitora podlaczyc?) Pytam bo rozmyslalem nad opcja aby wpierw zbudowac komp tylko do pracy a poczekac z rozwojem sytuacji nextegowych gier i dopiero zlozyc blaszaka do gier. @BlueMikepracuje na: Photoshop, Ilustrator, Corel. Na tyle profesionalnie na ile potrzeba jako freelancer;)@misiek zwalczaNo wlasnie czy oplaca sie juz inwestowac w 2011?Przyznam sie bez bicia ze jestem zwolennikiem kupowania sprzetu tak aby starczal na jak najduzej. Wiem ze pc najlepiej na bierzaco udoskonalac. Ale dawniej tak nie musialem. Do czasu az nie przesiadlem sie z XP... pamietam jak przed laty kupilem gts8800 grafika ktora przez wiele lat nie zawodzila mnie i starczala na wiele generacji gier. Dzis martwi mnie to ze specjalnie zawyzaja wymagania tak aby klient kupowal, kupowal, kupowal. Teraz raczej tak jak w przypadku gts8800 10 lat gwarancji na karte nikt nie da...Dosc dlugo tez wstrzymywalem sie z kupnem nowego peceta, gdyc co chwile wysluchiwalem jak kto ktos znajomy wydal kilka tysiecy na platforme i po 2 latach spalilo mu sie cos co mnie nie spalilo sie po 10 latach.A naprawde potrafilem wyciskac ostatnie poty z leciwego sprzetu. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez danteart Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) 1,6 gh niski zegar ale 8 rdzeni i 16 watkow to specyfikacja nexgenow 8 rdzeni tak, ale procesory AMD nie mają czegoś jak intelowski HT więc 16 wątków tam nie ma. Koniec OT Czy w tym wypadku Sli czy tez gtx Titan to przyszlosciowe rozwiazanie, jak myslicie? Titan jest mocno nieopłacalny. Za dużo mniej są podkręcone autorskie GTX 780, które są wydajniejsze od Titana na stockowych zegarach. Co do SLI to oczywiście większy hałas i temperatury, trzeba też wiedzieć jak aplikacje, w których pracujesz działają z SLI. W tej kwestii poczekałbym na głos stelka. Z racji zero odzewu jak rozumie oplaca sie budowac "kombajn" i do zabawy i do pracy. Nie oplaca sie wiec laptop z dobrym procesorem, duza iloscia ramu i wydajna ale nie nextgenowa grafika? Do pracy się składa właśnie takie stacje jak stelek polecił. Są dużo wydajniejsze i podatne na rozbudowę. A na zestawie, który zaproponował bez problemu pograsz w nowsze gry. No wlasnie czy oplaca sie juz inwestowac w 2011? W zestawie do pracy tak. Możesz tu wsadzić 6 rdzeniowy mocny procesor, czego nie zrobisz na 1155/1150. Poza tym więcej opcji rozbudowy RAMu - do 128GB, płyty z 8 slotami (ważne przy obróbce grafiki). Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez BlueMike Cytuj Link to post Share on other sites
bart123 15 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) 1. Kiedy skladalem komputer dawno temu nie bylo dyskow ssd, troche o nich czytalem wiem ze zwiekszaja wydajnosci i komfort pracy. Z tad pytanie, czy instaluje sie na nich glownie programy i system? Czy wplywa to tez na instalowane gry? Pojemnosc ich jest mniejsza dlatego zastanawiam sie jak najlepiej je uzytkowac Wszystko zależy od pieniędzy. HDD kupuje się ze względu na koszty, jeśli są one bez znaczenia to możesz kupić SSD 3.2TB OCZ na PCI-E za jakieś 80 tyś. Na SSD instalujesz system programy na HDD resztę. Jak zainstalujesz gry na SSD to będą one się tylko szybciej ładowały natomiast FPS Ci nie przybędzie Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez bart123 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts