Skocz do zawartości

Komputer do grania 3000 zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez BlueMike,

Recommended Posts

Witam , proszę o pomoc w złożeniu nowego komputera , chciałbym aby ten komputer posłużył przez kilka lat , lub abym mógł go w przyszłości rozbudować 

Chciałbym również prosić o pomoc w wyborze sklepu w którym zamówię PC , zestaw będę składał samodzielnie

• Zastosowanie komputera : Granie , reszta to filmy , muzyka itp.
  • Maksymalna kwota : 3200 zł
  • Których części potrzebuję : Buda
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Jeżeli będzie taka możliwość , to proszę o procesor i płytę główną pod OC , ale cooler na CPU musiałbym kupić kiedy indziej
  • Rozdzielczość mojego monitora : 1440 x 900 , mam zamiar w przyszłości kupić monitor z rozdzielczością HD
  • Specjalne wymagania : i5 Haswellowski , chyba , że ktoś przekona mnie do starszego
  • Części z poprzedniego komputera : klawiatura , mysz , monitor
  • Własna propozycja zestawu http://img109.imageshack.us/img109/6500/7h5n.png
  • Inne : Jeżeli dałoby się obniżyć cenę mojego zestawu , bez większej zmiany wydajności to by było fajnie ;)
Edytowane przez Coronius
i5 Haswellowski , chyba , że ktoś przekona mnie do starszego

Może to Cię przekona: http://chlodzenie.net/reviews/intel-sandy-bridge-vs-haswell-czyli-demony-ognia/

W niższej cenie masz prawie to samo na Ivy z większym dyskiem 1TB i chłodzeniem:

MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU

SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza)

Liteon iHAS120 SATA (black)

MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr 2GB DDR5 256bit (1150/6008)

SilentiumPC Fortis HE1225

Razem: 3309zł w esc.pl

kod na darmowe złożenie i grę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówieniaX98TY2AZ + Far Cry 2 bądź X98TY2AZ + Bioshock Infinite

Zestaw pod OC z chłodzeniem procesora. Zasilacz - sprawdzony model z 5-letnią gwarancja. Obudowa dobrze wentylowana (4 wentylatory w zestawie)

Jak ma być do 3200zł to po prostu nie bierz na razie chłodzenia.

Edytowane przez BlueMike
  • Popieram 1

- Większy dysk nie jest mi potrzebny a w dodatku zawiodłem się na Seagate , 

- Patrzyłem na tą obudowę , ale ma "dziurawy" panel boczny , więc będzie łapać kurz , a to mi się nie podoba , wolę już dopłacić 50 zł i mieć zamknięty panel , 

- Haswell grzeje się bardziej , ale czy nie jest bardziej wydajny i mniej prądożerny ? 

Chciałbym również się dowiedzieć ile kosztuje przesyłka

Haswell grzeje się bardziej , ale czy nie jest bardziej wydajny i mniej prądożerny ? 
haha dobre :rotfl:  to prawda haswell grzeje sie bardziej i jest wydajniejszy o całe 5% od poprzedniej generacji i pobiera coś koło 84w  ,lepiej wziąść i5 3570k +msi z77-g45 i masz sprzęt do OC a wydajnością bije haswella na głowę po OC 
  • Popieram 2

Patrzyłem na tą obudowę , ale ma "dziurawy" panel boczny

Chodzi o Brutusa M23? Ona ma pełny panel z boku.

Co do HDD to warto dołożyć do 1TB (o ile możesz) bo to nietrudno obecnie zapełnić. Ten dysk Seagate'a zły nie jest. 10 zł droższy jest: Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 [WD10EZEX]

• Rozwiązanie

Jest OK. Ale gdybyś wziął MSI Z77A-G43 to by Ci starczyło na dołożenie do Fortisa. Jeśli nie to rozważ dołożenie 30zł do dysku 1TB: Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)   - myślę, że warto.

Edytowane przez BlueMike