Skocz do zawartości

Komputer za 2500zł (zastosowanie: gry,nagrywanie gier, obróbka wideo)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez BlueMike,

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : granie, nagrywanie gier, montaż.
  • Maksymalna kwota : około 2500zł.
  • Których części potrzebuję : wszystko za wyjątkiem systemu (mam Windows 32bit) i Pamięci RAM 
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Pewnie tak ( Jeśli sprzęt na to pozwoli)
  • Rozdzielczość mojego monitora : 1920x1080 o ile się nie mylę
  • Specjalne wymagania : Komputer powinien dobrze sobie radzić w grach, ale zależy mi na wydajnym procesorze do renderowania.
  • Części z poprzedniego komputera : Ram 4GB
  • Własna propozycja zestawu :  
  •  

http://i.imgur.com/KM7x1IJ.png

Edytowane przez jaszuch112

Zestawik jak najbardziej w porządku. Wprawdzie do tego 3570k przydałaby się lepsza grafika, lecz widzę, że budżet zbytnio nie pozwala...przydałaby się lepsza - pisze ja, ale faktem jest, że jest ona dobra, to tylko takie ''wskazówki na faktach''. Tak jak mówiłem reszta jak najbardziej ok, aczkolwiek jeśli wspominasz o renderingu to może warto by było pomyśleć nad czymś pokroju FX-8320+ M5A97 Pro/Evo i do tego jakieś lepsze GPU ? Faktem jest właśnie to, że to lepszy wybór jeśli przeważa rendering, bo jeżeli gry, to nie warto nic grzebać. W przypadku AMD wyglądałoby to mniej więcej tak:

http://i.imagebanana.com/img/ko7y6w5k/beztytuu.JPG

BTW: Jakie ramy posiadasz ;) ?

• Popieram 1
montaż.

Jakich programów używasz? Przydałoby się zmienić w przyszłości system na 64-bit, bo tak to nawet pełnych 4GB nie wykorzystasz.

Do grania widziałbym tu mocniejszą grafikę:

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza)

Gigabyte GA-Z68AP-D3 /intel Z68/

MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr 2GB DDR5 256bit (1150/6008)

Thermaltake Smart SE Modular 80+ 530W

Intel Core i5-3350P /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

Razem: 2517zł w esc.pl

Na tej płycie istnieje możliwość niewielkiego OC procesora (ale po dokupieniu chłodzenia). Masz za to wydajniejszą 760-tkę. Obudowa przyzwoicie wentylowana i modularny zasilacz. Zastanów się czy warto pakować fundusze w procesor kosztem karty graficznej.

edit:

Odnosząc się do propozycji kolegi wyżej: http://pclab.pl/art52137-3.html :D

Edytowane przez BlueMike
  • Popieram 2

@up
Zastanawiałem się również nad podobnym zestawieniem z 3350p, ale doszedłem do wniosku, że nie jestem zapalonym graczem. Zależy mi, aby pograć płynnie, bez ścinek i dać radę to nagrać na YouTube. Detale dla mnie nie odgrywają jakiejś wielkiej roli

@up 2

Będę korzystał z:

Sony Vegas 12 (Movie Studio Platinium)
Oraz może Camtasia Studio 8

Rozumiem, że chciałeś mi pokazać różnicę między FX'em a Intelem @Mike ? :D Otóż ja przecież wiem, że FX jest do kitu, jednak jeśli chodzi o rendering to sprawuje się on nieco lepiej ;) I właśnie z tego co napisał autor wyżej wynika, że może warto będzie w niego zainwestować >?

• Popieram 1
  • Rozwiązanie
Rozumiem, że chciałeś mi pokazać różnicę między FX'em a Intelem @Mike ? :D

Ja wiem, że Ty wiesz :)

@jaszuch112

Jeśli chcesz mocny procek do renderowania i wystarczy Ci karta jak w propozycji kolegi Darius. to propozycja "FX-killer" :D :

SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza)

Gigabyte GA-Z68AP-D3 /intel Z68/

Intel Xeon E3-1230v2 /3.3GHz, 8MB, LGA1155, BOX/

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

XFX Core 450W 120mm 80+ SLI PSU

Gigabyte GeForce GTX 660 Ti OC 2GB DDR5 192bit (1111/6008)

Razem: 2531zł

Ten Xeon ma wydajność porównywalna z  i7-3770 (bez K) - ma tylko 100 MHz niższe taktowanie (jest tez 8-wątkowy jak i7).

Ale skłaniałbym się do mojej pierwszej propozycji.

Edytowane przez BlueMike
  • Popieram 3

A ta płyta pasuję do Xenona ?

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=41318

Bo coś podejrzanie tania  :> 

I czy XFX 450W da radę temu komputerowi ?

Edit:

Na razie najbardziej skłony jestem wziąć zestaw i5 3570k +  GTX 660
Ewentualnie ten z Xenonem, ale też trochę obawiam się tego procesora bo mimo wszystko jest on do serwerów

Tak, pasuje. Ale najlepiej kupić całość na esc.pl bo tam wgrywają bios obsługujący Ivy Bridge. Był tu dzis przypadek z ta płytą kupiona w morele i procek IB nie chciał działać. Dla świętego spokoju możesz dołożyć do MSI B75A-G43 /intel B75, LGA1155/ . Jeśli koszt po tej zmianie byłby za duży to zmień kartę na MSI GeForce GTX 660 Ti OC 2GB DDR5 192bit (1019/6008) (będzie niestety głośniejsza). Zasilacz da radę, a jak chcesz to dorzuć do Thermaltake Smart SE Modular 80+ 530W. Koszt całego zestawu po tych zmianach wynosiłby 2550zł.

• Popieram 2

Gdyby co tutaj masz kod na darmowe złożenie i grę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówieniaX98TY2AZ + Far Cry 2 bądź X98TY2AZ + Bioshock Infinite

Ewentualnie ten z Xenonem, ale też trochę obawiam się tego procesora bo mimo wszystko jest on do serwerów

W grach procesor ten ma identyczną wydajność co model 3570, możesz śmiało go brać, nie patrz na nazwę i przeznaczenie .....

• Popieram 1

@ kajitsu

Mam jeszcze dwa pytania dotyczące sklepu esc.pl  ?

Czy ten sklep jest bezpieczny ?

2. Gdzie wpisać te kody ?

3. Jak wygląda ten montaż w ich sklepie( niczego mi nie uszkodzą ? )

Z góry dziękuję za pomoc ;)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzięki wszystkim za pomoc :)

Wezmę chyba zestaw od BluMike ale z tą płytą MSI B75 :)