Skocz do zawartości

[TEMAT OGÓLNY] XBOX ONE

Recommended Posts

Microsoft wycykali w tej generacji piraci, to Microsoft teraz broni się aż za bardzo. Sony nie powzięło tak radykalnych metod, a sam BD okazał się póki co zabezpieczeniem nie do przejścia (pomijam niszowe rozwiązania z Custom Firmware). 

Mam kilku znajomych z konsolą i Xboxa przerobionego ma każdy, zaś PS3... żaden i to mówi chyba samo za siebie. Zresztą sam mam w klocku RGH, zaś PS3 (nawet mając wersję '2000' i programator pod ręką) nie ruszałem. 

Microsoft jak dostanie ostro po du**e to z dnia na dzień obróci politykę o 180 stopni.

Mam tylko nadzieję że niesmak pozostanie i ludzie nie zaczną wracać do X kloca.

P.S Ciekawe kiedy nowy pad z x1 podłącze do pc i czy da rade z odbiornikiem który już mam.(To w zasadzie tyle ile oczekuje od nowego x kloca.)

Sony zostawiło kwestię używek wydawcom, a tym dopuszczenie ich jest nie na rękę. Więc jeśli jakaś gra na XO dostanie DRM, to również jej odpowiednik na PS4 takowy otrzyma. Jedyne gry na bank wolne od tego zabezpieczenia to chyba będą te bezpośrednio od Sony, co też nie jest tak pewne.

Btw. trochę jazdę zrobili z PS+ (wymagane do gry po sieci, droższe od live gold i... jeszcze gry tak czy siak będą miały płatne network passy). 

Dobra DRM'a nie będzie ale będzie

A jeśli chodzi o wydawców 3rd party to wszystko pozostanie tak jak jest. Jeśli jakaś firma będzie chciała wprowadzić przepustkę sieciową, to będzie mogła to zrobić tylko dla używanych gier i tylko jeśli chodzi o grę przez internet.

Czyli jednak nie każda "używka" będzie taka /pełno-sprawna/. Sony trochę przekolorowało z tymi prezentacjami. 

WP8 akurat to najlepszy system dla kogoś, kto chce coś trochę "bajerniejszego" niż /zwykły/ telefon, a nie potrzebuje ogromnych pokładów aplikacji i personalizacji (Android) i nie ma małej fortuny na iPhone'a.

W8 też jest system w każdym aspekcie lepszym od W7 (responsywność, zużycie pamięci), niestety ludzie się uczepili kafelków. Ja sobie wgrałem ClassicShell i mam lepiej zoptymalizowany W7. Jak ktoś narzeka na W8 to nigdy z tym systemem nie pracował. 

"Z najnowszych informacji wynika, że każdy kto już złożył zamówienie na konsolę do gier Microsoft Xbox One, w systemie przedsprzedaży automatycznie pozbawił się, jako konsument, części swoich praw. Okazuje się, że zamawiający muszą zrzec się między innymi prawa do wytoczenia zbiorowego pozwu przeciwko firmie Microsoft, w sytuacji gdyby konsumenci weszli z firmą w jakikolwiek spór."

http://pclab.pl/news53672.html

Ostatni gwóźdź do trumny.

Windows Phone 8 też jakiegoś sukcesu nie odniósł

bo ile on jest na rynku ? kilka miesiecy ? i rośnie w siłe w wielkim tepie

sam mialem ostatnio  HTC 8s i nawet moj były s3 z CyanogenMod nie mial takiego speeda i płynnosci...

Korzystam z 8S od lutego i jest to mój najprzyjemniejszy telefon w historii. Zero problemów z niekontrolowanymi zwiechami, czy z długim czasem dostępu do funkcji. A miałem zarówno sprzęt na Badzie (Wave II) jak i Androidzie (Neo V, Desire C, SGS, kilka innych). Na moje potrzeby funkcjonalność WP8 jest wystarczająca i tyle w tym temacie.

Rozjaśnia trochę sytuację, ale osobiście to dalej mi się nie podoba ich strategia :>

Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, jeżeli gry na XO jako premierówki będą znacznie tańsze od odpowiedników na PS4 (np. 149zł vs. 239zł) to różnica w cenie konsol szybko się zwróci (osobom które dużo kupują), a nawet na dłuższą metę XO stanie się bardziej opłacalny. Może się też okazać że któraś z konsol zostanie szybko złamana i nagle to ona stanie się częściej wybieraną (custom firmware, homebrew, etc.).

Ja MS nie skreślam, bo tak duża firma z tak dużym zapleczem jest raczej świadoma tego co robi. Przed premierą X360 też było narzekanie, że dużo słabszy od PS3, że online płatny, a w praniu wyszło że X360 jest co najmniej równorzędnym konkurentem PS3.

PS: Gry na konsole w Polsce to jakieś jaja... za premierowego The Last of Us w podstawowej wersji, na paździerzową PS3 wołają sobie bagatela 240zł...