Abik3 0 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Zakupiłem nowy komputer, niestety nie działa on. Otóż podczas uruchamiania komputera, ten zacina się na logo płyty głównej i restartuje się po paru sekundach. Nie da się wejść do BIOSu. W internecie wyczytałem, że ta płyta główna obsłuży procesory z Ivy Bridge dopiero po aktualizacji BIOSu. Co robić? Obejdzie się bez odsyłania płyty? Nie mam dostępu do innego procesora. Płyta główna: Gigabyte GA-Z68AP-D3 Procesor: Intel i5-3350p Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3897 ta płyta w ogóle nie obsługuje 3350P Cytuj Link to post Share on other sites
Abik3 0 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 No to mnie nieźle w sklepie wyrolowali, że mnie nie ostrzegli... Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 a zapytałeś czy będzie to pasować na 100%? skąd sprzedawca ma wiedzieć że chcesz to wpakować do swojego komputera Cytuj Link to post Share on other sites
Abik3 0 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Zamówiłem cały zestaw w jednym sklepie łącznie z usługą montażu. Myślałem, że po złożeniu sprzęt jest testowany. Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 hmm, powinien być testowany, w takim razie nie pozostaje ci nic innego jak wybrać się do sklepu i złożyć reklamację (chyba że wysyłkowo to było to skontaktuj się najpierw ze sklepem) ewentualnie otwórz go i spróbuj dopchnąć kable być może jakieś się poluzowały przy transporcie, ale niestety obawiam się że problem może leżeć w kompatybilności Cytuj Link to post Share on other sites
cru5h 90 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Po pierwsze powypinaj wszytkie napedy, dyski ,RAM itp. tak aby był tylko procek i kable zasilacza wpiete no i klawiatura, zasilanie i grafa Następnie zrób reset BIOS i włóż RAM i zobacz czy odpala, po logo powinien odpalić info ze BIOS / EFI jest na domyślnych ustawieniach. Jeśli płyta obsługuje proca to powinien wstać. Jeśli nie to reklamuj niech ci wymienia albo procka albo płytę na kompatybilny zestaw. Czasami jest tka ze RAM powoduje jazdy ale dziwne bo sklep powinien robić testy zanim odda do klienta.... Cytuj Link to post Share on other sites
Myszoskoczek 8 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Ja osobiście mam te same komponenty i wszystko mi pięknie działa. Spróbuj zaktualizować BIOS. Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 ciekawe jak ma to zrobić jak nawet do biosa nie może wejść Cytuj Link to post Share on other sites
Memno 0 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 ciekawe jak ma to zrobić jak nawet do biosa nie może wejść Mam te same czesci i ten sam problem co ty . Do tej pory jestem w ciezkim szoku - liczyłem na własciwa konfiguracje. A ktos "nie przypisuje mu zlych pobudek" dal totalna plame ! Cytuj Link to post Share on other sites
Abik3 0 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Niestety cru5h, nie zadziałało. Napisałem maila do sklepu, odpisali mi, żebym wysłał do nich płytę, a oni mi ją zupdatują. Skoro Tobie Myszoskoczek działa na takiej konfiguracji, to mi też powinno po aktualizacji. Sprzęt zamawiałem w sklepie Morele.net. Jak na razie nie zachęca do ponownych zakupów Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin.mag 34 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Proponuję najpierw skonsultować się z supportem gigabyta .Abik3 i Memno wypiszcie dokładnie jakie macie komponety w pc , są jakieś sygnały błędów przy starcie?. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez Marcin.mag Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Ten komu dziala niech w cpu-z sprawdzi albo rev plyty jesli wyszlo kilka wersji plyty albo wersje biosu i poda wtedy bedzie wszystko jasne Cytuj Link to post Share on other sites
Abik3 0 Napisano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Do Gigabyte napisałem parę dni temu, lecz nie sądzę, żeby szybko odpisali. Nie miałem zbytnio czasu wysłać płyty, dlatego wysyłam ją teraz. Zgłosiłem płytę na ich stronie (morele.net) i dostałem kod RMA. Mam poczekać na ich akceptację lub coś w tym stylu, czy wysłać płytę od razu? Marcin.mag, żadnych sygnałów błędów. Reszta sprzętu: zasilacz Corsair VS 450W, karta graficzna MSI Radeon HD7850, Pamięć Good Ram DDR3 4GB, dysk twardy Seagate Barracuda ST500DM005. Cytuj Link to post Share on other sites
HONDA1969 82 Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Resetowałeś bios ? Na pewno wszystko jest dobrze zamontowane wejścia nie są gdzieś powpinane na krzywo lub coś się do nich nie dostało możesz wyjąć i włożyć grafikę jak masz 2 kości ram to odpal go na jednej kości jak nie ruszy to odpal na tej drugiej. Może wypnij procesor wyczyść część styczną izopropanolem a następnie ponownie zamontuj. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Nie wgrali Ci nowego BIOSU i tyle.... Cytuj Link to post Share on other sites
Abik3 0 Napisano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Próbowałem powypinać wszystko co się da, ale nie pomogło. Jutro wysyłam płytę do zaktualizowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts