Skocz do zawartości

Budowa kompa - jaka płyta pod amd FX-8350 + gtx560ti

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez brudnonabani,

Recommended Posts

Testy miażdżą AMD FX z kartami w SLI, więc ogólnie kupa.. Naprawdę chciałem coś zbudować na FX8350, ale chyba nie ma sensu.

Małe zmiany w związku z dalszym czytaniem ;)

i5-4670k 889pln

Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 - 250pln    Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 XMP Beast Series KHX16C9T3K2/8X - 265pln

Kingston SSD V300 SATA3 2.5 120GB   - 335pln     Samsung SSD840 Evo MZ-7TE120BW 2.5'' 120GB SATA - 430pln

Corsair Carbide 300R Black - 299pln

SilentiumPC Deus M1 550W - 259pln

ASRock Z87 EXTREME4 - 540pln

GTX560Ti 2GB OC MSI - 0pln

Proszę o opinie na temat finalnego zestawu. Coś można jeszcze zmienić małym kostem podwyższając wydajność?

Edytowane przez madseason

Panowie, ale wróćmy do tematu.

Pytania moje.

1. Czy jest sens wrzucać szybszy RAM? Procek w specyfikacji ma max 1600MHz, czy jak mu wrzucę coś lepszego to wpłynie jakoś na wydajność (płyta ma do prawie 3000MHz support)

2. Dysk - Samsung SSD840 Evo - da radę, wrzucać coś innego, z mniejszą wydajnością? Różnica w zapisie 300 a 500MB/s jest mocno odczuwalna w życiu codziennym, grach? Na dane docelowo będę miał talerzowce.

3. Obudowa Corsair - 2 wiatraki, więc chyba przewiewna, ale czy można wrzucić coś innego? Tańszego, lub lepszego? Ogólnie nie chcę żadnego podświetlenia, ma być czarny ciosany siekierą kloc, który wszystko pomieści, nie będze się dużo kurzył i będzie cichy ;)

kurzy się troche C 300r a pomieścisz w nim 140mm wiatraki wiec masz przeciąg :D pisze z doświadczenia 2x front, 2x góra , 1x tył i git mozesz sobie wsadzić mniejsze :) 120 :D ale wszystkie i wszedzie wsadzasz 140 !

co do dysków , to kazdy bedzie radził - doradzał co innego ja ci podawałem link do fajnych dysków tanich  i szybkich - 

Seagate 1 TB Barracuda (ST1000DM003)

Edytowane przez brudnonabani

Na system obowiązkowo SSD, baracudy na dane sobie dokupie jak będzie więcej kasy. Teraz mam w laptopie SSD intela na PCI-e i wymiata, a to tylko jakieś 200 / 70 R/W Pytanie tylko czy ten samsung, czy coś równie szybkiego w podobnej/niższej cenie

Co do wiatraków, sąchyba 3-pinowe 120mm, czyli lepiej 140mm 4-pin ze sterowaniem z płyty?

• Rozwiązanie

3 pin i 4 pin, ja mam wiatrak 3pin podłączony pod 4pin :) i działa :) w corsair są standardowo 2 wentyle 140mm wiec ja bym brał obowiązkowo 140mm , po pierwsze nie muszą zasuwać by chłodzić po drugie są wydajniejsze i mniej hałasują bo nie muszą zasówać :), z dyskami jeden czort prawie, bo po testach w programach  tesujacych zapis i odczyt nie zawsze sie pokrywa :D , co do ssd to super prędkość na pod system podstawa a drugi dysk na magazyn to styknie ci po prostu taki w rozsadnej cenie byle by miał 64mb cache i 7200 obr, pózniej spinasz w raid . ale jezli bedziesz miał system na ssd to drugi dysk jest jako magazyn do odczytu praktycznie bo programów  tam nie bedziesz instalował :)

spinając w RAID dwa dyski muszą być takie same :) bo jeśli bedą rózne to wartość raida bedzie liczona od najsłabszego dysku...