Skocz do zawartości

HD 7850 1GB vs 2GB kilka pytań.

Recommended Posts

Zamiast wersji 2Gb Radeona sugerują po prostu dołożyć jeszcze troszkę do wydajniejszego GTXa660 ;) (warto też nadmienić , że obecnie najtańszy GTX660Ti od MSI kosztuje 750zł)

http://tpucdn.com/reviews/MSI/GeForce_GTX_760_TF_Gaming/images/perfrel.gif

Ceny - GTX660(kliknij)

• Popieram 1

Z tego co czytałem to różnica pod kątem możliwości OC zależy od producenta kości a nie od ilości zamontowanego na karcie RAMu (ponoć kości hynixa kręcą się b. dobrze, te od elpidy praktycznie nie kręcą się wcale, co mogę potwierdzić na własnym przykładzie). Natomiast to czy karta ma 1 czy 2 gb pamięci nie wpływa na możliwości OC gpu, które w modelu 7850 są spore. Większość kart osiąga okolice 1100 MHz. Dla świętego spokoju bierz wersję 2 GB w kilku grach (GTA IV) może się przydać, 50 zł to nie majątek. Co do przyszłości trudno z fusów cokolwiek wywróżyć.

• Popieram 2

Zamiast wersji 2Gb Radeona sugerują po prostu dołożyć jeszcze troszkę do wydajniejszego GTXa660 ;) (warto też nadmienić , że obecnie najtańszy GTX660Ti od MSI kosztuje 750zł)

http://tpucdn.com/reviews/MSI/GeForce_GTX_760_TF_Gaming/images/perfrel.gif

Ceny - GTX660(kliknij)

NIe chcę do niczego dopłacać ani złotówki :],bo tak można w nieskończoność.

Z tego co czytałem to różnica pod kątem możliwości OC zależy od producenta kości a nie od ilości zamontowanego na karcie RAMu (ponoć kości hynixa kręcą się b. dobrze, te od elpidy praktycznie nie kręcą się wcale, co mogę potwierdzić na własnym przykładzie). Natomiast to czy karta ma 1 czy 2 gb pamięci nie wpływa na możliwości OC gpu, które w modelu 7850 są spore. Większość kart osiąga okolice 1100 MHz. Dla świętego spokoju bierz wersję 2 GB w kilku grach (GTA IV) może się przydać, 50 zł to nie majątek. Co do przyszłości trudno z fusów cokolwiek wywróżyć.

Które to są te pamięci hynixa?,jak to rozpoznać?

pamięci Hynixa/Samsunga -"40g" w kodzie producenta (Sapphire)

Elpidy -"20g"

NIe chcę do niczego dopłacać ani złotówki :],bo tak można w nieskończoność.

Przy tak małej różnicy w cenie wersja 2 gigowa radka moim zdaniem nie ma sensu ;)

• Popieram 1

R-Koniu ,mam takie pytanie z różnych testów yt,forum itd,wynika,żę GTX 660 jest lepszy ale nie znacznie.Martwi mnie jednak szyna 192,bd grał w rozdzielczości 1600x900,1920x1080 jest różnica między 192 a 256?.Podobno AMD się teraz troszkę ogarneło ze sterownikami i już to wszystko poprawili,ale nie wiem czy to prawda.

"Problem" z węższą szyną pamięci może objawić się w SLI. Przy pojedynczym GPU to nie jest problemem. nV w taki sposób ustawia też wydajność karty. Fakt, że GTX ma 192bit szynę pamięci względem 256bit na HD nie przekreśla GTX'a.
Ktoś może powiedzieć, że w jednej czy drugiej grze GTX osiąga niższy wynik od HD i winowajcom jest węższa szyna, ale równie dobrze może być to wina optymalizacji czy sterownika.

Póki nie planujesz SLI, nie sugerowałbym się samą szyną pamięci.

Co się tyczy wyboru HD >< GTX, brałbym Radeona - nie z powodu szyny pamięci, a z racji ogólnej wydajności i ceny.

Edytowane przez Ave20
  • Popieram 2

przecież dostałeś więcej sugestii na radeona ,więc sprawa prosta , 650ti nie ma sęsu brać ,a 660ti jest dużo droższa ... radeon po lekkim oc bije 660ti (chodz i tak w części gier lepszy jest 7850 na stocku)

/bzdura

Edytowane przez R-Koniu
  • Popieram 1

Reasumując warto dopłacić do wersji 2Gb . Jest to opcja bardziej przyszłościowa ponieważ gry ze względu na postęp technologiczny wymagają coraz więcej pamięci . Chociaż jeśli będziemy patrzeć przyszłościowo to podejrzewam ,że za rok radek już będzie ledwo zipał ze względu na postęp w jakośći jaki się szykuje . Jednak na dzień dzisiejszy 2GB>1GB:)

• Popieram 1

Lepiej zobacz jak sobie radzą do tej pory gtx-y z serii 4 i 5, czy konkurencyjne modele radeonów. Jakoś nie ma tragedii w FHD. To nie wstyd uciąć trochę detali. 7850 1 czy 2 GB, to bez różnicy. W miejscach gdzie GPU nie przeliczy swojej działki to mu i 20 GB pamięci nie pomoże. Chcesz mieć spokój ducha, to bierz 2GB, ale to bez znaczenia. Jakoś nawet w SLI GTX 680/770 2vs4 GB nie ma znaczącej różnicy w wydajności.

Edytowane przez jorginto
  • Popieram 1