przepo 4 Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, poszukuję słuchawek wokółusznych, które dobrze spiszą się w grach (ważne dobre pozycjonowanie dźwięków i symulacja dźwięku przestrzennego - żebym mógł rozpoznać, z której strony nadchodzi/strzela przeciwnik w grach). Dodatkowo oczekuję od nich dobrego podbicia basów - aby wszelkie wybuchy i efekty specjalne były jak najbardziej soczyste , "wbijały w fotel". Do słuchawek potrzebuję też jakiejś dobrej dźwiękówki, najlepiej wewnętrznej na PCI-E x1 (zwykłego PCI nie posiadam na moim mobo - MSI Z77A-G45). Zastosowanie: 80%- granie w gry (fps-y, rts-y, ścigałki, mmo, rpg-i) 10%- oglądanie filmów (głównie filmy akcji z masą efektów specjalnych ) 10% - słuchanie muzyki - rock, rap, czasem techno Na całość mogę przeznaczyć ~400zł (MAX 460zł - jeśli będzie warto). Słuchawki niekoniecznie z mikrofonem (zawsze mogę dokupić np. ZALMAN MIC1 ) Bardzo ważny jest dla mnie również wysoki komfort noszenia słuchawek (żeby nigdzie nie uciskały, na co dzień noszę okulary ). Nie potrzebuję dobrego tłumienia dźwięków otoczenia - słuchawki będę stosował wyłącznie w domu, przy komputerze stacjonarnym. Długość kabla słuchawek: - jeśli do wybranej karty dźwiękowej da się podłączyć front panel audio - od 2m - jeśli się nie da - od ~2,7m Osobiście zastanawiam się nad : -SUPERLUX HD330 + ASUS XONAR DX -SUPERLUX HD681 EVO + ASUS XONAR DX Dodatkowe pytania - jaka jest różnica między sl hd330 a sl hd681 evo? -czy w grach lepiej będą pozycjonować dźwięki słuchawki 7.1 "dla graczy" z wbudowaną kartą dźwiękową (posiadam Plantronics Gamecom 780) czy dobre słuchawki stereo + karta dźwiękowa? Słuchawki nie muszą posiadać regulacji głośności na kablu/muszli (mam klawiaturę z możliwością szybkiej zmiany poziomu głośności). Zależy mi też na trwałości całych słuchawek (w tym pałąka) - żeby się nie rozleciały zbyt szybko Z góry dziękuję za pomoc Po przeczytaniu paru recenzji najbardziej skłaniam się w stronę Superlux'ów hd330 , ale nadal jestem otwarty na wszelkie inne propozycje W kwestii karty dźwiękowej do SL HD330 mam pytanie - czy ASUS XONAR DX wystarczy? czy słuchawki nie będą z nim grały zbyt cicho (z tego, co się orientuję xonar dx nie posiada wbudowanego wzmacniacza )? czy te słuchawki dobrze się zgrają z tym xonarem ? Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez przepo Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 W kwestii karty dźwiękowej do SL HD330 mam pytanie - czy ASUS XONAR DX wystarczy? czy słuchawki nie będą z nim grały zbyt cicho (z tego, co się orientuję xonar dx nie posiada wbudowanego wzmacniacza )? czy te słuchawki dobrze się zgrają z tym xonarem ? DX potrafi je napędzić, choć więcej się z nich wyciągnie po kupnie jakiegoś DACa np. Prodigy Cube 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 A który z tych superluxów (hd330, hd681 evo, hd660) ma mocniejszy bas i jednocześnie dobrą separację dźwięków (klarowność, czystość) i ich dobre (poprawne) pozycjonowanie ? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 pod względem basu to 660,później EVO, ale też w HD330 jest na dobrym poziomie.Na niskie tony wpływa karta muzyczna, wzmacniacz, więc na różnych układach będzie to inaczej słuchać. Skierowałbym się w HD330 bądź EVO ze względu na lepsza scenę.Pozycjonowanie będzie na odpowiednim dobrym poziomie, poprawne, to za mało powiedziane. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) pod względem basu to 660,później EVO, ale też w HD330 jest na dobrym poziomie Czyli niezależnie, czy wybiorę hd330 / hd660 / hd681 evo bass będzie znacznie mocniejszy i bardziej satysfakcjonujący niż w headsetach 4gamers 7.1 na USB? Jeszcze jedno pytanko : jak się prezentuje KOSS UR40 w kwestii bassu, ogólnej jakości dźwięku i pozycjonowania na tle tych superluxów? Najważniejsze pytanie : czy Superlux'y hd681 evo mają więcej miejsca na ucho od hd330? (do których SL "wejdzie" w całości większe ucho?) Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez przepo Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 EVO chyba mają ciut wierze muszle , pisze chyba, bo ich bezpośrednio z HD330 nie porównywałem.Kossy są gorsze od superluxów, ale przestrzeń mają bardzo dobrą jak na to co kosztują. W grach, co nie wybierzesz to nie będzie mieć wpływu na wyniki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 W grach, co nie wybierzesz to nie będzie mieć wpływu na wyniki. Tego jestem świadomy , chodzi mi tu głównie o rozkoszowanie się efektami specjalnymi (tj. wybuchy, wystrzały itp) a pozycjonowanie mnie jednak troszkę pomaga w rozgrywce No i teraz dylemat (hd330 czy hd681 evo) (hd660 raczej odpada, bo to zamknięte, więc uszy raczej będą się bardziej pocić). W kwestii dźwiękowej różnią się tylko ilością bassu? Jak długi kabel mają sl hd681 evo? - mi by się przydał co najmniej 2m I które są wygodniejsze (kwestia padów - miękkości i dostosowania do kształtu głowy; i które mniej uciskają w głowę)? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 No i teraz dylemat (hd330 czy hd681 evo) (hd660 raczej odpada, bo to zamknięte, więc uszy raczej będą się bardziej pocić). W kwestii dźwiękowej różnią się tylko ilością bassu? EVO ma bardziej ciemną barwę dźwięku .HD330 są trochę jaśniejsze. I które są wygodniejsze (kwestia padów - miękkości i dostosowania do kształtu głowy; i które mniej uciskają w głowę)? to jest kwestia indywidualna. Obydwa modele uchodzą za wygodne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) EVO ma bardziej ciemną barwę dźwięku .HD330 są trochę jaśniejsze. O ile się nie mylę to XONAR DX (na którego się już zdecydowałem - ze względu na wykorzystanie zestawu gł. w grach) jest raczej jasnym źródłem (jeśli nie, to możesz mnie poprawić), więc lepiej się z nim zgrają EVO - będą się "dopełniały". <- czy dobrze rozumuję? (znawcą nie jestem ) Podkreślam, że słuchawki wykorzystywał będę głównie w grach (głównie FPS), potem w filmach (gł. akcji, sci-fi) i muzyce (rock, rap, electro) I jeszcze jedno pytanie : dotyczące bassu w EVO - czy jest on punktowy, szybki i miękki jak w hd330, czy raczej bardziej "rozlany" i słabiej kontrolowany I jak jest z dynamiką EVO na tle 330 - są w tej kwestii zbliżone, czy raczej nieco się różnią? Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez przepo Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 O ile się nie mylę to XONAR DX (na którego się już zdecydowałem - ze względu na wykorzystanie zestawu gł. w grach) jest raczej jasnym źródłem (jeśli nie, to możesz mnie poprawić), więc lepiej się z nim zgrają EVO - będą się "dopełniały". <- czy dobrze rozumuję? (znawcą nie jestem ) tak, dobrze rozumiesz. I jeszcze jedno pytanie :o : dotyczące bassu w EVO - czy jest on punktowy, szybki i miękki jak w hd330, czy raczej bardziej "rozlany" i słabiej kontrolowany Nie mają rozlazłego basu, którzy wpływa negatywnie. Owszem jest tego sporo, ale nie za dużo. Xonar jest źródłem o dobrej kontroli niskich tonów, więc można być tu pod tym względem spokojny.Jeśli ci zależy na bardziej szczegółowszym, żywszym brzmieniu skieruj się w HD330. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 W takim razie (ze względu na dopasowanie do źródła) chyba ostatecznie wybiorę EVO , ale póki co jeszcze nie zamawiam, więc jestem otwarty na inne sugestie EVO mają szerszą, czy raczej głębszą scenę, czy może porównywalną do HD330? (mi się w cholerę dużo pytań nasuwa - sorki za to, ale chce być pewny, że dobrze wybieram ) Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 według mnie takie HD330 zgra się również bardzo dobrze z DX 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Jeśli ci zależy na bardziej szczegółowszym, żywszym brzmieniu skieruj się w HD330. żywszym - w sensie tempa grania czy barwy dźwięku? co do szczegółowości - to np. podczas basowego mocnego wykopu wybuchu w grze da się jeszcze usłyszeć przeładowanie broni / wystrzał z broni - czy to dobry przykład, czy może chodzi o coś innego? według mnie takie HD330 zgra się również bardzo dobrze z DX czyli dylemat z wyborem słuchawek wraca EVO mają mocniejszy bas, ale hd330 raczej dużo pod względem basu nie odstaje - wykop również jest mocny, a bas potrafi zejść całkiem nisko i "potrafi wbić w fotel" , czy mam rację ? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 żywszym - w sensie tempa grania czy barwy dźwięku? co do szczegółowości - to np. podczas basowego mocnego wykopu wybuchu w grze da się jeszcze usłyszeć przeładowanie broni / wystrzał z broni - czy to dobry przykład, czy może chodzi o coś innego? tu chodzi o to, że EVO ma bardziej masywniejsze, ciemniejsze granie. Wysokie tony jak i średnica jest nieco schowana.W 330 jest trochę więcej średnicy jak i wysokich tonów. Także więcej detali da się usłyszeć i nie chodzi o jakieś tam przeładowanie broni tylko ciut więcej, mało znaczących dźwięków może się pojawić. EVO mają mocniejszy bas, ale hd330 raczej dużo pod względem basu nie odstaje - wykop również jest mocny, a bas potrafi zejść całkiem nisko i "potrafi wbić w fotel" , czy mam rację ? mniej więcej tak jest,ale wbić fotel to potrafią dopiero droższe modele. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 według mnie takie HD330 zgra się również bardzo dobrze z DX 150 Ohmów to nie za dużo jak dla dźwiękówki bez wzmacniacza ? (bo dx chyba wzmacniacza nie ma ) Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 DX jest wstanie napędzić 150 omowe słuchawki i także HD330. Z czasem to i tak warto dokupić lepszy układ. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Teraz to na pierwsze miejsce (dla mnie) wysuwają się HD330 - ze względu na bardziej uniwersalne brzmienie (w moim przekonaniu), bo z recenzji, które dodatkowo czytałem wynika, że EVO to bas. (kropka), a HD330 są bardziej zbalansowane pod względem brzmienia - a wiadomo gusta się zmieniają, i być może kiedyś zacznę słuchać spokojniejszej muzyki, w czym hd330 raczej nie powinny przeszkadzać (a przynajmniej mniej niż EVO) A wykopu i niskich tonów też raczej nie powinno im brakować Z czasem to i tak warto dokupić lepszy układ. Mówisz tutaj o zaspakajaniu potrzeb osobistych, czy o tym, że słuchawki po wygrzaniu zrobią się bardziej wymagające co do źródła ? Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez przepo Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 raczej chodzi mi o to, że słuchawki nie będą grać na tyle na ile potrafią, a DX nie jest jakimś wybitym źródłem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 raczej chodzi mi o to, że słuchawki nie będą grać na tyle na ile potrafią, a DX nie jest jakimś wybitym źródłem. ale jak na tą cenę (250zł) to chyba jest i tak całkiem dobrze (nie najgorzej) ? Chyba, że jakiś zewnętrzny DAC, ale do gier chyba bardziej się xonar nada? A nie jest może tak, że po podłączeniu EVO do Xonara, który jest jasnym źródłem, średnie i wysokie tony "wyjdą trochę do przodu" (ciemna barwa dźwięku EVO się trochę rozjaśni i pojawi się nieco więcej detali w średnich i wyższych zakresach - EVO przybliży się nieco do HD330 pod względem dźwięku) ? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 ale jak na tą cenę (250zł) to chyba jest i tak całkiem dobrze (nie najgorzej) ? Chyba, że jakiś zewnętrzny DAC, ale do gier chyba bardziej się xonar nada? dobra karta jak na komputerowe standardy,ale tez nie ma co za bardzo lepszego polecać.Za 350zł to już by się coś znalazło. A nie jest może tak, że po podłączeniu EVO do Xonara, który jest jasnym źródłem, średnie i wysokie tony "wyjdą trochę do przodu" (ciemna barwa dźwięku EVO się trochę rozjaśni i pojawi się nieco więcej detali w średnich i wyższych zakresach - EVO przybliży się nieco do HD330 pod względem dźwięku) ? tak powinno być. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Teraz po rozpatrzeniu wszystkich za i przeciw ... , a wygląda to tak: 1) HD330: + bardziej "uniwersalny" dźwięk + dobry bas (choć z mniejszym przytupem niż w EVO) - dość niewygodny w użytkowaniu kabel (ciężko się go rozwija) 2) HD681 EVO: + moim zdaniem lepsze spasowanie do XONARA DX (zmieszanie ciemnego brzmienia z jasnym źródłem - więc raczej dobra synergia ) + większe muszle (~0,5 cm, ale zawsze coś ) + 3-metrowy "zwyczajny" kabel (sprawia mniej problemów niż ten z HD330) + bassior - nieco schowane średnie i wysokie tony (ale Xonar raczej coś w tym pomorze ) inne: + design (dla mnie) <- ale to ma najmniejsze znaczenie ... chyba lepiej wypada EVO (głównie ze względów ergonomii użytkowania - muszle i kabel) i coraz bardziej zaczynam się do niego przekonywać. Zawsze jak dźwięk nie będzie odpowiadał (np. w innych gatunkach muzycznych) to można pobawić się equalizerem , choć przyznam się, że jeszcze nigdy tego nie robiłem . Tak więc, czy equalizerem można zmienić tak dźwięk, by mocno przybliżyć brzmienie EVO do HD330 ? Czy jednak nie da się nim wprowadzić za dużych zmian? Bo jeśli się da, to można by mieć (brzmieniowo) EVO i HD330 w jednych słuchawkach Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez przepo Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 ak więc, czy equalizerem można zmienić tak dźwięk, by mocno przybliżyć brzmienie EVO do HD330 ? Czy jednak nie da się nim wprowadzić za dużych zmian? Bo jeśli się da, to można by mieć (brzmieniowo) EVO i HD330 w jednych słuchawkach Można trochę podrasować dźwięk do własnych preferencji, ale nie polecam robić tego z nadmiarze,a spróbować się przyzwyczaić. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Jedno szybkie pytanie - czy częściowe otwarcie muszli słuchawek w celu np. wyjęcia znajdujących się tam gąbek (by sprawdzić jakie zmiany powoduje to w dźwięku) jest równoznaczne z utratą gwarancji na te słuchawki? Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez przepo Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 chodzi ci o wymianę padów ? to nie wiem, jak wyciągałem kiedyś w calach to ostrożnie, aby za bardzo ich nie powyginać. Myślę, że rozkręcać muszli nie można, ale wymienić pady chyba tak, choć nie jestem pewny tego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
przepo 4 Napisano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Ostatecznie wybrałem Superlux'y HD330 z Xonarem DX. Dokonałem już zakupu, teraz tylko czekać na dostawę Lubię bas, ale jednak sądzę, że HD330 bardziej trafia w moje gusta Jak z tym kabelkiem zwijanym - zobaczymy... ewentualnie zawsze można dokupić / dorobić przedłużkę Serdecznie dziękuję Ci, adivxv5, za udzielenie mi pomocy w wyborze Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts