nero312 4 Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam,wczoraj przyszlo mi kilka części do mojego PC (plyta, proc, ram, karta graficzna, zasilacz) i po zlozeniu wszystko bylo ok odpalilem zainstalowalem Windows'a, grałem chwile zeby sprawdzić czy wszystko dziala. Dużo razy musiałem odłaczac kompa od zasilania bo miałem problem z kabelkami od front panelu no ale w koncu USB na froncie ustawiłem a audio nie... No i dzis bez właczana kompa wyłączyłem na listwie przepiołem kabelki od audio, włączam na listwie a tu komputer nie reaguje tylko slychac w zasilaczu takie ciche pstrykanie i tu jest moje pytanie. Co jest nie tak? Czyzby zasilacz padl??. Z góry dzieki za pomoc.Zasilacz to SilentiumPC Deus M1 Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez nero312 Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Odepnij wszystkie kabelki od paneli i USB i włącz komputer zwierając styki power na płycie głównej, jak ruszy komp to już wiesz gdzie szukać przyczyny - w złym podłączeniu. Ten dźwięk zasilacza może właśnie oznaczać wyłączenie się po wykryciu zwarcia, czy innego błędnego połączenia. Generalnie to instrukcja płyty kłania się. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość QaziG Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 jeżeli zasilacz automatycznie wyłączy kompa po wykryciu zwarcia - to go wyłącza i nie słychać żadnego cykania cykanie może oznaczać uszkodzenie zasilacza ,już któryś raz z kolei czytam o tym badziewnym zasilaczu i problemach - jak dla mnie czarna lista @longhorn - nie każ też ludziom nic zwierać [styków na pł.głównej] , bo jak ktoś nie ma doświadczenia to uwali sobie jeszcze płytę główną lub coś więcej ! od tego jest switch [ włącznik] na obudowie i wystarczy podpiąć tylko wtyczkę z dwoma kabelkami Cytuj Link to post Share on other sites
nero312 4 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Wypiolem wszstkie kabelki od paneli i podpiolem tylko Power i nic. zasilacz nadal cyka jak zegarek.. Przelozylem go tez przed chwila do drugiego kompa i to samo. Z ciekawości wypiołem wtyczke 24Pin od płyty i zasilacz już nie pstryczł a piszczał cichutko. Jakieś pomysły czy gwarancja ?? A i jeszcze pytanko jak te kabelki od Power, Reset itp podlaczac jak nie ma na nich + ani - a na oznaczeniach płyty są. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez nero312 Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 A może config byś podał? Może zbyt słaby zasilacz podłączyłeś i coś zepsułeś sobie obciążając sprzęt? Cytuj Link to post Share on other sites
nero312 4 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) nie to na pewno nie config: AMD Phenom II x4 955 @3,2GHz GA MA790XT UD4P 4GB RAM Gaiward GTX 650TI BOOST dysk i nagrywarka ATA Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez nero312 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość QaziG Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) możesz jeszce odłączyć kabel od zasilacza co do gniazdka idzie i w zasilaczu wyłącznik na zero ) i odczekać z 5 minut i podłączyć ponownie jak nie ruszy to zasilacz na gwarancję wysyłaj kabelek od resetu i przycisku power nie ma oznaczeń + i - , bo jest nie ważne jak je wepniesz i którą stroną znaczenie ma tylko od hdd i diody power na obudowie Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez QaziG Cytuj Link to post Share on other sites
nero312 4 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Zauważyłem też że na drugim kompie jak ten zasilacz byl podłączony migała dioda na płycie, a tutaj nic, z resztą na tej płycie to diody nawet nie znalazłem.. nic z tego dalej to samo, wysylam na gwarancję. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez nero312 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość QaziG Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) sam zasilacz możesz też sprawdzić po wyciągnięciu go z komputera i odpięciu wszystkich urządzeń i kabli zasilacz komputerowy musi być obciążony jakimś urządzeniem ,więc np. podłączasz tylko napęd CD lub DVD do zasilacza i następnie zwierasz ( łączysz) kabelkiem/drutem w kostce zasilacza 2 piny podane na foto zwróć uwagę dokładnie które ? w zależności od wersji wtyczki ! jak je połączysz i masz wpięty np.CD to podłączasz zasilacz do gniazdka z prądem i przełącznikiem z tyłu dajesz na 1 ,jeżeli zasilacz działa to zacznie się kręcić wentylator i dioda na CD zacznie migać lub się świecić i będzie można wysunąć tackę jeżeli nic z tych rzeczy nie działa to zasilacz zepsuty http://obrazki.elektroda.net/65_1242820628.gif Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez QaziG Cytuj Link to post Share on other sites
nero312 4 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś i nic, zasilacz nadal pstrykal, a wiatrak taj jakby chcial sie krecić ale nie daje rady tzn tak sie troszke rusza. Wiec chyba nic poza wyslanie na gwarancje mi nie zostaje? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość QaziG Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 tak wysyłaj Cytuj Link to post Share on other sites
nero312 4 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 A.co.mogło spowodować jego awarie?? Zwarcie po złym podłączeniu? Wczoraj wieczorem prawidlowo wpiąłem kabelki od USB, z audio mialem problem bo nie mialem wgl dzwieku w kompie ale sie z tym uporałem właśnie wczoraj wieczorem. A dziś tylko odpiąlem od zasilania i wpiąłem spowrotem i już nie wystartował. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość QaziG Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 no trudno powiedzieć ,mam nadzieję ,że nie podłączałeś tego przy włączonym komputerze i ,że uszkodzony jest tylko zasilacz ... Cytuj Link to post Share on other sites
nero312 4 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie, wszystkie czynności wykonywałem przy wyłączonym kompie, dlatego musiłem go często z zasilania wyłączać. No ja też mam taką nadzieję Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez nero312 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość QaziG Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 a nie iskrzyło ci czasem przy przełączniku w zasilaczu ? tym on/off z tyłu ? ostatnio był taki przypadek z wypalonymi stykami ,ale to i tak na gwarancję się kwalifikuje Cytuj Link to post Share on other sites
nero312 4 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Nic takiego nie wystepowało. Nie mam pojęcia co się mu mogło stać i w którym momencie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts