racek21 0 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam to znowu ja. Mam problem z Radeonem Asus 4850 Glaciator 512MB Mianowicie w grach mam bardzo dziwne cienie oraz słabe wygładzanie krawędzi Oto screen z Crysis http://img202.imageshack.us/img202/751/beztytuuama.th.jpg http://img519.imageshack.us/img519/1465/beztytuu1ry.th.jpg na fotkach wszystkie ustawienia na full,AA8. różne ustawienia nie pomagają nawet najniższe Dodam, że po złożeniu komputera wszystko było jak należy,cienie płynne,AntyAlising mocny.Teraz nie poznaje tych gier i wgl. Takie samo jest np. w RD GRID. Co to może powodować i gdzie przyczyny szukać.Sterowniki zainstalowałem najnowsze i nic to nie dało,lecz musiałem powrócić do standardowych 8.5 ponieważ tylko na nich karta zachowuje niskie obroty wiatraka.System Xp 32bit-w miare czysty. Dodam jeszczcze że na tej karcie uruchomiłem CRYSIS w fullHD wszystko na max bez przycięcia co mnie zdziwiło,bo po wszystkich testach i opiniach to powinno ledwo chodzić. Mój konfig jeśli to ma znaczenie. Intel e5300 Gigabyte Ep41 ud3l 2GB A DATA 800 Radeon 4850 glaciator Samsung f3 no i najważniejszy zasilacz Qoltec Storm 650w-myśle że jest ok.20A na lini 12v Obudowa CM Haf 922-więc nie ma mowy przegrzaniu Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 A masz włączone funkcje poprawiania obrazu (AA AF) w grze, czy w sterowniku. Włącz w sterowniku, programy czasem różnie mają z tymi funkcjami (tzn. czasem trochę oszukują ale o tym się głośno nie mówi ). Podsumowując z Twoją kartą wszystko jest OK. Możesz poeksperymentować z innymi wersjami sterowników. Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Możliwe że masz ustawione w sterownikach,że to on decyduje jaką masz grafikę i sam ją dobierasz.Nie pamiętam jak się to nazywa ale da się to wyłączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Te wszystkie funkcje już sprawdzałem(cały dzień na to poświęciłem)i nic Sterowniki tez wszytkie wersje wgrywałem i nie pomogło,dlatego napisałem ten temat Reinstalowanie systemu mi się za bardzo nie uśmiecha,ale to może być jakieś wyjście z sytuacji Już Driver Cleaner użyty itp. Wiele czytałem na ten temat ale nic konkretnego. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 To ja powiem Ci tak, Przed chwilą sprawdziłem leciwego DOOMa 3 i ustawiłem AAx8 w grze i AAx8 w sterach (ja mam akurat kartę nV) i po ustawieniu w gierce (stery: by application) wiele (bardzo wiele) linii ukośnych jest niewygładzona, po zmianie w sterowniku (gra AAx0) jest o niebo lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Wszytko ustawione na aplikacje(gre)i nadal nic,a gdzie jeszcze może być przyczyna oprócz sterów. Juz mi ręce opadają bo tak się nie da grać , a ostatnio lubie w nowe tytuły pograć Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 We wszystkich nowych gierkach masz problemy z AA ? Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Tak,a właściwie od jakiś 2 miesięcy jest ten problem,jak wcześniej pisalem nie było tego na początku jak komp był nowy.Gry typu GRID,CRYSIS MIRRORS EDGE,DIRT,jak kiedyś były ok tak teraz jjest takie coś jak na screenach z CRYSISa. NO i te czarne kwadraciki w NFS Shift to już przegięcie. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 "NO i te czarne kwadraciki w NFS Shift to już przegięcie." OOOO, to by świadczyło o jakimś problemie sprzętowym nawet. Jak tam z temperaturami na karcie podczas grania? Odpal gpu-z w trybie logowania do pliku, pograj z 10 min, wrzuć plik txt gdzieś na upload i zobaczymy. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Tempy w idle to 46 stopni a w stresie 56 max(to wszystko na 15% obrotów)po ustawienu na auto katrta wkręca się na max 25% i wtedy nie przekracza 53 stopni. Po 2 godz. grania Co do tych kwadratów to czytałem że może być to od wadliwych pamięci na karcie. Dodam że ten NFS to oryginał. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 24 Marca 2010 Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Ściągnij video memory stress test i testuj kartę w takim razie. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Po teście nic nie wyszło złego Już sam nie wiem co może dolegać tej karcie W jaki sposób sprawdzić ją jeszcze(podmiana do innego kompa nie wchodzi w gre bo nie mam jak)może jakoś programowo,bo na gware chyba nie przyjmią,choć to by było wyjście. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 25 Marca 2010 Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 "W jaki sposób sprawdzić ją jeszcze" To zapuść w pętli 3dmark na powiedzmy 1h, lub pobaw się gpu stability test. Jeśli nic nie wyjdzie, to znaczy, że karta jest OK, a przyczyny należy szukać gdzie indziej. Ostatecznie możesz zmniejszyć jej zegary i sprawdzać co się dzieje na ekranie. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 26 Marca 2010 Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 W jaki sposób sprawdzić ją jeszcze a furmarkiem próbowałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Po całym dniu obciążania karty nic złego nie wyszło.(każdym możliwym programem) Z tym zmniejszeniem zegarów też nie ma efektu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts