olinpus 1 Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Witam. Miałem kupić Phenoma II x4 965/955 ale póki co musiałem inaczej zagospodarować pieniążki. Moja obecna konfiguracja: AMD Athlon II X4 630 Asus M4N68T-M GT430 Silentium PC Deus M1 650W Gladius M40 Chłodzenie boxowe od phenoma II x4 965 BE. Ramu niestety nie pamiętam, a nie chce się tłuc po nocy z otwieraniem kompa(mogę sprawdzić jutro). Pamiętam tyle że jest to 2x2GB od GoodRam. Z podkręcaniem nie miałem absolutnie nic wspólnego, do tej pory używałem jedynie funkcji TurboKey. Puszczając program OCCT temp. min: 36*C, max: 56*C, jeśli trzeba mogę też wrzucić wykres z tego programu tylko nie wiem który. Tak więc, czy na tych częściach da się coś podkręcić(tak, wiem, słabiutkie chłodzenie) i jak się za to zabrać? Nie chodzi mi o jakieś Bóg wie jakie wartości. Raczej o to by się czegoś nowego nauczyć. Pozdrawiam Maciej. Cytuj Link to post Share on other sites
PxSv96 23 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Oczywiście , że na tym sprzęcie się da ale tylko pytanie dlaczego chcesz podkręcać ? Cytuj Link to post Share on other sites
FixIT 2 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Tak więc, czy na tych częściach da się coś podkręcić(tak, wiem, słabiutkie chłodzenie) i jak się za to zabrać? Nie chodzi mi o jakieś Bóg wie jakie wartości. Raczej o to by się czegoś nowego nauczyć. Pozdrawiam Maciej. Oczywiście , że na tym sprzęcie się da ale tylko pytanie dlaczego chcesz podkręcać ? Oczywiście , że na tym sprzęcie się da ale tylko pytanie dlaczego chcesz podkręcać ? Nie chodzi mi o jakieś Bóg wie jakie wartości. Raczej o to by się czegoś nowego nauczyć. Pozdrawiam Maciej. Cytuj Link to post Share on other sites
olinpus 1 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Bo mnie to ciekawi i chciałbym sobie spróbować, a przy okazji się czegoś nauczyć. A skoro się da to w takim razie od czego zacząć? Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez olinpus Cytuj Link to post Share on other sites
FixIT 2 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Szukaj w podwieszonych,masz tam wszystko. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
olinpus 1 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ok, udało mi się podkręcić do 3.0 GHz, temp. po OCCT 55*C, ale bardziej mnie martwi temp. sekcji zasilania. Zmierzyłem pirometrem od zewnątrz i wyszło mi 66*C. Mam się czym martwić czy próbować podkręcać dalej? Cytuj Link to post Share on other sites
PxSv96 23 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Przeważnie 150*C to już stan krytyczny , dobrze gdyby nie przekraczało 100*C a najlepiej max 80 hmm chcesz się czegoś dowiedzieć powiadasz , w teorii obstawiam , że coś np gry nie działają Ci jak należy bo po co komu do przeglądania internetu 3Ghz na 4 rdzeniach jeśli moja teoria jest prawdziwa pomyśl o nowej grafice a potem o procku ale lepiej o FX6300/8350 niz phenomie , nie bez powodu konsolka bazuje na wątkach i nie bez powodu phenomy wycofali z produkcji 1 Cytuj Link to post Share on other sites
olinpus 1 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Teoria zapewne sprawdza się w wielu takich przypadkach ale niestety nie w moim. Na ten moment gram tylko w LOL`a, neverwintera oraz wieśka(1 część). I nie mam problemow z FPS czy lagozaurami. Ciekawość do podkręcania wzięła się z tego forum gdzie jest sporo wątków o tym. Grafika, wiem szału nie robi ale póki co starcza. Czyli mogę spokojnie jeszcze próbować podkręcić? PS. Jak będę miał pieniążki to lepiej pierw zakupić grafikę niż procka+mobo? Edit: Podbiłem do 3,04 GHz, oraz szyna 217 MHz, gdy dam szynę 218 MHz płyta czasami wstanie, czasami nie. Natomiast na 219 MHz już w ogóle nie wstaje. Co jest przyczyną? Za niskie napięcie procesora? Temp. przy obecnym ustawieniu to max. 60*C CPU i 74*C na sekcji zasilania mobo. Cytuj Link to post Share on other sites
PxSv96 23 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Pamięci ram też obniżasz taktowanie(podnoszenie napiecia) ? nie wydaje mi się , że to wina płyty myślę , że można coś jeszcze z niej wyciągnąć .Tak najlepiej gdybyś kupił nową kartę a procesor spokojnie jeszcze do tej płyty co masz włożysz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
olinpus 1 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ustawiłem napięcie 1,4V, taktowania ramu nie ruszałem, jedynie ustawiłem Memory Value: 533MHz. Na ten moment udało mi się osiągnąć 3,2GHz na szynie 228MHz. Przy podniesieniu na 229MHz niestety komputer nie chce wstać. Przy obecnych ustawieniach temp. są identyczne jak przy 3,04 GHz i szynie 219MHz. Można coś jeszcze zmienić w ustawieniach by podnieść taktowanie? Bo temp. wyglądają całkiem ok. Jestem ciekaw ile mogę "wycisnąć" na tym procku i chłodzeniu, a do zwykłego użytkowania ustawie sobie 3,0-3,1 GHz. Cytuj Link to post Share on other sites
PxSv96 23 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 a czemu kręcisz szyną a nie mnożnikiem ? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie olinpus 1 Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Mnożnik jest ustawiony na x14, czyli max. jaki mogę. Obniżyłem taktowanie ramu i udało się podnieść do 3,4 GHz. Ciekawość zaspokojona to teraz trzeba ustawić na jakieś normalne użytkowanie. Ustawiłem na 3,1GHz. Ale pojawia się pewien problem. Czasami płyta wstaje cały czas bez problemu, a za którymś razem nie chce się podnieść. W czym może być problem? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts