Skocz do zawartości

Problem z nowym sprzętem. (I5 3570k | MSI Z77A-G45)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez philips,

Recommended Posts

Witam,

Dzisiaj doszedł mi nowy sprzęt i od razu go zamontowałem. Wszystko byłoby spoko, gdyby nie fakt, że komputer nie chce się uruchomić. Wszystko napewno jest dobrze podpięte. Komputer wstaje na 2-3 sekundy, wentylatory się zakręcają i nagle siada, jakby coś odcinało mu napięcie albo jakby miał go za mało. Na monitorze żadnej reakcji. Co może być przyczyną?

Specyfikacja:
Zasilacz: Chieftec 600W
Karta graficzna: MSI GTX 460 Cyclone
Chłodzenie procesora: ZALMAN CNPS10X
8GB RAM

Edytowane przez MrOhay

Mam dwie kostki ram(4gb i 2gb) i jedną jakąś śmieciową, która też ma 2gb. Po wyciągnięciu dwóch i zostawieniu jednej 2gb komputer włącza się jednak wywala bluescreena. Aktualnie przeprowadza się naprawianie problemów, zobaczymy co z tego będzie. Dam znać.

Naprawa nic nie dała. Pobawiłem się kościami i jedyny rezultat jaki uzyskałem to to, że komputer zamiast w ogóle się nie włączać, to wyłącza się dopiero kiedy następuje ładowanie Windowsa.(w momencie po wyskoczeniu loga płyty głównej z możliwością wejścia do biosu) Nie wiem co może być tego przyczyną. Jakieś pomysły jak dać sobie z tym rade?

Edytowane przez MrOhay

Nie wykonywałem.

Komputer w pewnym momencie włączył się, zainstalowały się sterowniki i kiedy już myślałem, że wszystko będzie okej - zresetowałem komputer. Po ponownym włączeniu, ukazuje się logo płyty głównej a następnie czarny ekran i zero reakcji... Nie mam pojęcia co może być powodem.

Przy zmianie tych komponentów pierwsze co bym zrobił to reinstalacja systemu. I raczej traktowałbym to jako obowiązkowy krok, a nie jako ewentualną możliwość.

Edit: Odnośnie 4pin vs 8pin - nie powinno być problemów.

Edytowane przez philips
  • Rozwiązanie

Sens jest taki, że wymieniając te konkretne bazowe komponenty system albo się uruchomi albo nie. Jeśli się uruchomi to może zdarzyć się tak, że będzie można usunąć stare sterowniki i wgrać od nowych podzespołów lecz to i tak nie gwarantuje stabilności systemu - czyta. loteria, bądź zaczną się dziać różne cyrki np. tak jak u Ciebie to występuje.

Wymieniając kartę graficzną, ram, kartę dźwiękową nie ma sensu stawiać od nowa systemu, ale w przypadku procesora, płyty głównej moim zdaniem to obowiązek i bez tego nawet bym nie zakładał, że sprzęt jest niesprawny.

• Popieram 1

Jutro się tym zajmę, jednak więcej propozycji mile widziane, bo naprawdę mam już dosyć tego sprzętu. Stara płyta siadła, teraz znowu jakieś problemy.

Przy włożonym tylko jednym RAMie, komputer włącza się. Wyskakuje komunikat: "CPU or RAM changed." i mam do wyboru albo kontynuować na domyślnych ustawieniach albo kliknąć "SETUP" po czym wejdzie mi w BIOS. Jeśli klikam na domyślne ustawienia to obraz po prostu staje się czarny i nic sie nie dzieje...

Co dalej?

Edytowane przez MrOhay