Skocz do zawartości

Płyta główna ATX pod procesory i5-4570/4670

Recommended Posts

OC: brak, bądź minimalne w przyszłości

Procesor: Haswell 4570/4670

Obudowa: SilentiumPC Gladius M40

Grafika: ciągle myślę ale pewnie okolica GTX 760, lub zbliżony radeon, nie tego dotyczy temat:)

Cena: do 400zł

Inne czynniki: jakość, trwałość, gwarancja 3 lata, 4x USB z tyłu i 2x USC na górze obudowy.

Ciekawsze modele jakie znalazłem:

MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL MSI H87-G43 s1150 H87 4DDR3 USB3/GLAN ATX (H87-G43) Gigabyte GA-B85M-D3H ASRock B85 PRO4 ASRock H87 Pro4 MSI Z87-G41 PC Mate ASRock B75 Pro3

Proszę o pomoc w dobraniu i podanie argumentów. Jeżeli ktoś ma płytki to proszę o komentarz. 

pozdrawiam

Na start odrzuciłbym płyty ASRock B85 PRO4 i ASRock H87 Pro4 ze względu na cienki laminat i słabo lub w ogóle nie chłodzoną sekcję zasilania. Dodatkowo ASRock B75 Pro3 jest pod IB a nie Haswell.

Tak, więc zostaje: MSI B85-G43, MSI H87-G43, Gigabyte GA-B85M-D3H i MSI Z87-G41

Czy zamierzasz łączyć dyski w macierz RAID?

Nie zamierzam nigdy łączyć dysków w RAID. Procek jak wiadomo nie do kręcenia. Może minimalnie bym w przyszłości go kręcił ale prawdopodobnie zostanie taki jaki będzie w pudełku. Interesuje mnie głównie stabilność i jakość, najlepiej 3 lata gwaracnji. Asusa jakoś nie lubie, ASRocka miałem płytke kiedyś to wielkie przeboje były i słaba obsługa gwarancyjna. To nie znaczy, że wykluczam te dwie marki.

MSI H87-G43 lub ASRock H87 Pro4 to płyki do których się najbardziej skłaniałem. Słaby laminat ASRock-a mnie odstraszył, dlatego skłaniam się głównie do MSI teraz. Nie widzę sensu ładować kase w płytke pod podkręcanie. Chce coś stabilnego o dobrej jakości.

Proszę o wyjasnienie różnic w chipsetach. H87, Z87, B85? Nic mi to nie mówi, prosze przynajmniej ogólnie napisać. To dotyczy klasy jakości czy standardów, które zawiera płyta. Szukałem informacji, jedynie co znalazłem to tabelka po ang, która niewiele wnosiła. Jeżeli nie krótki opis, link, to może chociaż podacie po jakich hasłach mogę wyszukać takich informacji, najlepiej w języku pl.

Edytowane przez Triv777

Myślę, że trolem nie jestem. Chce się czegoś dowiedzieć nauczyć. Przy czym staram sie po nikim nie jeździć. W trakcie wątku pojawiają się nowe okoliczności, które staram się rozwinąć. Najszybciej naucze się na swoich błędach ale nie za kase, która odkładałem cały rok:)