Skocz do zawartości

Podkręcanie i5 2500k + Thermalright Silver Arrow SB-E + AsRock P67 Extreme4 (B3)

Recommended Posts

Witam,

Posiadam sprzęt:

- procesor i5 2500k podkręconego do 4.6ghz,

- chłodzenie Thermalright Silver Arrow SB-E,

- płyta główna AsRock P67 Extreme4 (B3),

1. Teraz mój problem polega na tym, że rdzeń nr. 2 posiada większą temperaturą o jakieś 10 stopni (mierzone programem AIDA64 Extreme Edition).

Uważałem, że to może wina programu tak więc zmierzyłem to również w programie Core Temp i tam taki sam wynik.

Napięcie mam na poziomie 1.42V.

W stresie (w grach) temperatura nie przekracza 50-55 stopni na wszystkich rdzeniach nawet na tym najcieplejszym. 

Podczas testów w OCCT najcieplejszy rdzeń czyli nr. 2 łapie nawet 67 stopni.

Co mogę zrobić aby obniżyć temperaturę tego rdzenia ? Czy po prostu tak ma być ? - ogólnie mi to nie przeszkadza tylko nie chciałbym zbytnio skrócić życia procesora.

Pasta na procesorze to ta, którą dostałem w zestawie z chłodzeniem - ale to raczej nie jej wina.

2. Kolejna sprawa czy jest sens dalej kręcić czy te 4.6ghz wystarczy ? 

3. Jaka jest bezpieczna granica napięcia dla tego procesora ?

Pozdrawiam  

Fabryczne napięcie to 1.25. Te 1.42v to już jest poza bezpieczną granicę dla air cooling.

4.6GHz pod nowe gry jest jak najbardziej wystarczające.

Co do różnic w temp. rdzeni to albo masz nienajlepszej jakości IHS albo podstawkę chłodzenia z nierównościami, albo pasta nierównomiernie nałożona. Drobne zmiany na poziomie 5-7st często się zdarzają.

Z tego co czytałem to 4,5GHz przy ok. 1.33-1.35v jest dla 2500K w pełni osiągalne. Sam to będe dziś sprawdzał bo kupuję chłodzenie i zaraz jak tylko zamontuję będę go kręcił, bo na BOXie wyciągnie te 4.3 ale już na fabrycznych taktach łapie ok. 80st w stressie. U siebie możesz właśnie zejść na te 4.5GHz + napięcie właśnie 1.35v i sprawdź jak wtedy się zachowa.

Temp. masz ok. jak nie przekracza 80st to jest miodzio.

Zaraz będę testował na 4.5 + niższe napięcia.

Dzięki.

Musisz testować na jakich napięciach krok po kroku procesor jest stabilny. Mój egzemplarz udało się wykręcić na 4.5 GHz przy napięciu zaledwie 1.27 v i jest tam najstabilniejszy. Każdy model może mieć różne właściwości, ale polecam testować od 1.26 w górę przy 4.5GHz a procesor napewno odetchnie. :)

Ja wiem czy to takie wysokie napięcie? Nie przesadzajmy. Mam ten sam procesor co ty (i5 2500K) i także u mnie rdzeń nr 2 jest cieplejszy od pozostałych (o jakieś 6 stopni) I to do niego właśnie dostosowuję temperaturę procesora. Cóż, widać częsty przypadek tego procka.

Mam trochę słąbsze chłodzenia (aczkolwiek nadal jedno z wydajniejszych wieżowych) tzn. Venomous X + Wentyl Enermaxa 120mm.

U mnie 2500K poszedł na 5.1GHz ale to już na dosyć dużym napięciu. 5GHz osiągam na 1.49V.

Twoje 1.42V to wcale nie jest dużo, szczególnie nie przy takim zestawie chłodzącym. Intel według specyfikacji zaznaczał że ten procesor powinien wytrzymać nawet napięcie 1.55V (przy dobrym chłodzeniu) ale nie polecam windować takiego napięcia do czegokolwiek niż krótkotrwałych testów.

Osobiście robię tak by najcieplejszy rdzeń nigdy nie zanotował 70*C (pozostałe około 65*C) i tak kręcę procesor. Spokojnie mogę ustawić mu wspomniane wyżej 5GHz i na takim procesorze pracować.

Czy jest sens kręcić ponad Twoje 4.6Ghz? Zależy do czego używasz procesora. Jeżeli do pracy, do renderowania filmów, konwersji muzyki, 3D etc to tak, warto kręcić ile wlezie. Każdy dodatkowy MHz to krótszy czas oczekiwania na rezultaty pracy i w finale więcej zarobionych pieniędzy.

Jeżeli do gier to absolutnie nie warto tak kręcić. Większość gier nie wykorzystuje nawet całego potencjału niepodkręconego i5 2500K czyli 3.3Ghz. Potwierdziłem to własnymi testami gdzie taki np Crysis 3 obciąża procesor na około 75%. Podobnie BF3. Niekóe gry takie jak Just Cause 2 i Far Cry 2 i 3 nawet tych 75% nie wykorzystują. Lepiej nie męczyć procesora i podkręcanie zostawić sobie do czasu gdy gry będą wymagały szybszych jednostek.

• Popieram 2

Fajna odpowiedź dzięki.

Może jeszcze mi powiesz na jakim napięciu robisz 4.5 ? 

Ja za cholerę nie mogę zejść po niżej 1.38V :o - dość dziwne, płyta główna dobra, zasilacz z dużym zapasem mocy 80+ bronze, no i nie złe chłodzenie a tu taki wałek.

Liczę, że nie trafiła mi się "słaba sztuka".

ps. procek tylko do gier :).

Po Twojej argumentacji zastanawiam się właśnie czy nie zrobić sobie po prostu 4.0ghz i tyle. Ustawić odpowiednio niskie napięcie żeby procka nie męczyć a np. za rok czy dwa wtedy podkręcić do np. 4.6 na wyższym napięciu.

Edytowane przez Pankracy666

Bez zmiany napięcia czyli na 1.2v procesor chodził na 4GHz, nie pamiętam czy, a jeśli tak to o ile trzeba podnieść napięcia do 4.5GHz.

Przeważnie mam procesor ustawiony na 4.8-5.0 do pracy oraz 3.3GHz do gier i internetu. przy moim chłodzeniu można na deafultowych ustawieniach i napięciu 1.16V chłodzić go całkowicie pasywnie.

Ja za cholerę nie mogę zejść po niżej 1.38V :o - dość dziwne, płyta główna dobra, zasilacz z dużym zapasem mocy 80+ bronze, no i nie złe chłodzenie a tu taki wałek.

Pierwsze sztuki sandy bridge bardzo dobrze się podkręcały, im dalej od premiery tym "gorszej" jakości układy były produkowane.

Mój na 4.5GHz też potrzebuje 1.38v, po prostu taka sztuka i nic z tym nie zrobisz.

Możliwe że mamy cepy z bardzo podobnym Batchem - ja mam L048B232 (do sprawdzenia na pudełku od CPU) i wiem że do 4.4-4.5 trzeba dużo wyższego napięcia, dlatego siedzę na 4.3GHz ;)

Na moim tez poniżej 1.320v przy 4.3GHz wywala bod'sa.

Przy 1.272v mój leci na 4GHz, gdzie inni na stokowym napięciu 1.24-1.25v tyle robią :[

Ale jest coś na pocieszenie... widziałem tematy z postami użytkowników którzy mają jeszcze gorsze sztuki, zatem można współczuć i zarazem się cieszyć z tego co się ma :D