huiggi 0 Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Witam, od jakiegoś czasu (kilku miesięcy) mój komputer zawiesza się zapętlając dźwięk i pokazując pionowe paski. Zdarzają się zielone, czerwone i zupełnie inne. Bez względu na barwę, po takiej sytuacji przychodzi mi tylko zresetować PC, bo nie da się już nic innego zrobić. Robi się to zwykle (albo zawsze, nie jestem pewien) tylko przy większym obciążeniu, gdy gram w jakieś wymagające tytuły, jak Far Cry 3, Battlefield 3 czy Max Payne 3. Przy korzystaniu z przeglądarki bądź, również sprzętowo wymagającej, produkcji muzycznej - nie ma takiego problemu. Moja konfiguracja: Zasilacz: OCZ 600W ModXstream Pro SLI 80+ Procesor: Intel i7 870 Pamięć RAM: 4GB Kingston + 2GB GoodRam 1333MHz Karta graficzna: Asus Radeon HD 7770 1GB Dyski: SAMSUNG HD103SJ 1200GB i WD My Passport 070A 300GB Windows 7 Professional 64Bit Zgaduję, że to wina karty graficznej, skoro pojawiają się artefakty graficzne. Sądziłem, że się przegrzewa, ale temperatura nie przekracza 60-70 stopni przy największym obciążeniu. Z reguły przed uruchomieniem gry włączam zwiększam obroty wentylatora o 500%. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość KamileN Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Oczywiście niczego nie podkręcałeś? Na początek może zainstaluj najnowsze stery do grafy! Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez KamileN Cytuj Link to post Share on other sites
huiggi 0 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Niee, nic nie podkręcałem. Sterowniki są najnowsze (albo prawie najnowsze), aktualizowałem do Far Cry'a 3. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość QaziG Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 czy obudowa jest prawidłowo wentylowana ? ściąg boczną ściankę obudowy i spróbuj pograć nie wiem po co zwiększasz obroty o 500% ? ,a normalnie jakie są ? 0% ? kolorowe paski wskazują na grafikę lub monitor ,ale to może być z przegrzewania się spróbuj też powrócić ustawienia biosu do podstawowych Cytuj Link to post Share on other sites
huiggi 0 Napisano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2013 No nie do końca jest prawidłowo wentylowana, posiada 4 wentylatory, ale obudowa sama w sobie jest za mała. Zwiększam obroty o 500%, bo normalne są 10%, więc zwiększam do 50%. Crash zwykle występuje przy maksymalnie 50 stopniach, więc to raczej nie przegrzewanie się. Cytuj Link to post Share on other sites
klopers33 14 Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 wykonaj update biosu plyty glownej - te karty graficzne bywaja marudne przy starszych biosach Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts