racek21 0 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Wiatm Szukałem wiele na temat tej karty i mojego porblemu z nią,ale nie znalazłem dokładnie tego co chciałem więc pisze. Przy starcie systemu katra wyje jak samolot(ok 50% szybkości),po załadowaniu systemu i pojawieniu suę programu smart doctor wszystko cichnie i jest ok. Obroty na jakich karta jest cicha to (25% szybkości). Dodam że kolega ma też 4850,ale od palita i u niego jest cały czas cicho. Mnie się wydaje że to jest związane z biosem karty,ale mogę się mylić. Moje pytanie jest takie: Co zrobić aby katra cicho startowała od początku włączenia komputera. zasilacz jaki posiadam to Qoltec Storm 650w Za wszytkie sugestie i odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Tak, ustawienia prędkości obrotowych wiatraka są zadeklarowane w bios karty (mogą być wpisane na sztywno = w zależności od temperatury karta przechodzi w zadeklarowany tryb, bądź dynamicznie = karta zwiększa sobie prędkość obrotową wiatraka wraz ze wzrostem temp. obie metody działają całkiem sprawnie, choć ja osobiście wolę tę pierwszą ). Masz do wyboru, albo tak zostawić, wyciągnąć bios z tego radka, poddać go edycji na stałe, albo zmienić chłodzenie. Umieść bios swojej karty na jakimś uploadzie, a ktoś z nas Ci go poprawi. x:\atiflash -s 0 bios.rom pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Ent3x 0 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Posiadam Asus Geforce Gts 250 z tym chłodzeniem. Co prawda przy starcie komputera może się wydawać, że zaraz uniesie się w górę na tym chłodzeniu. Gdy system się załaduje wszystko pracuje ładnie i cicho, w grach też nie jest najgorzej. Zastanów się nad zmianą biosu ( do mojego gtsa asus wydał poprawiony bios, może do twojego również? ) lub zmianą chłodzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 miałem radeona 4850 od asusa z chłodzeniem glaciator i to jest poprostu żenada.Chłopaku ja ci radze wogóle zmienić to chłodzenie Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Dzęki za odpowiedzi. Zmiana chłodzenia nie wchodzi w gre bo mam jeszcze gwarancje Co do biosu to jest myśl,ale gwarancja też przestanie obowiązywać po edycji Chyba że zachować oryginalny bios ja jak by coś się stało to bym tylko go wgrał spowrotem.Jest taka możliwość przed utratą gwarancji?(osobiście wątpie) Poszukam biosu od Asusa może to rozwiąże problem :> Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
mazi12435 44 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 o ile wiem to na kartach asusa nie ma plomby na srubach mocujacych chlodzenie (tak jak np na gainwardzie) ja zmienilem chlodzenie karta sie zepsula przelozylem chlodzenie z powrotem (pamietajac zeby uwazac na plombe) i karte na gwarancje przyjeli bez problemu proponuje kupic jakis AC accelero s1rev2 na to wolnobrotowy wentylek 120mm i jest poezja cicho i chlodno sadze ze est to mniej niebespieczne niz grzebanie w biosie karty... Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 ja mam 4850 asusa z glaciatorem i dla mnie luxus 40% obrotów i 49' Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ok.tylko obroty(wyskokie obroty)przed startem systemu nie sa spowodowane chłodzeniem,a informacją z karty jaką ono dostaje.Po załadowaniu karta jest bardzo cicha(moge tak powiedzieć choć komp stoi na biurku ok. 40 cmm ode mnie) Co do biosu,czy mógł by ktoś opisać krok po kroku jak to zrobić, bo nigdzie nie moge znaleźć instrukcji. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Powiedz jaką masz p.główną,bo praktycznie każda ma inny BIOS,i w każdej ta zakładka będzie nazywała się inaczej. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Uważaj na tego złotego śmiecia od Asusa. U mnie na Radeonie HD4870 najpierw wysiadła regulacja wentylatora, a potem całkiem się zatrzymał. Karta jest od trzech tygodni w serwisie, wraca za tydzień. Jak tylko uzbieram trochę punktów benchmarkowych, to zmieniam ten złom na Accelero S1 rev.2. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ok.tylko obroty(wyskokie obroty)przed startem systemu nie sa spowodowane chłodzeniem,a informacją z karty jaką ono dostaje.Po załadowaniu karta jest bardzo cicha(moge tak powiedzieć choć komp stoi na biurku ok. 40 cmm ode mnie) Co do biosu,czy mógł by ktoś opisać krok po kroku jak to zrobić, bo nigdzie nie moge znaleźć instrukcji. Pozdrawiam Bo to wiedza tajemna jest , wrzuć ten bios gdzieś, to ci go zrobię na cacy. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Płyta to Gigabyte GA-EP41-UD3L U mnie samo chłodzenie jest ok.Temp. są ok 46 w idle i 53 w stresie,narazie nie chce go zmnieniać,prędzej karte zmnienie na inną no ale funduszy brak Jak ten bios zgrać, bo próbowałem atiflash i nic to nie dało. Gdzie znajduje się wgl. bios, bo w RBE (Radeon bios editor) moge go załadować ale nie wiem gdzie on jest. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 atiflash -s 0 (lub 1) nazwa.rom wpisz atiflash -i (będzie listing, będziesz wiedział czy wpisać 0, czy 1) lub GPU-z koło ver biosu masz ikonkę. Ale naucz się pod dosem, bo i tak będziesz go tam flashował. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 atiflash włączam i obojetnie jaki klawisz wcisne taka sama reakcja(po 4 kliknięciach)wyłącza sie,może robie coś nie tak Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 A odpaliłeś kompa w czystym dosie? Zresztą nie ważne, zgraj pod gpu-z i podeślij, zafleszujesz sobie przy pomocy winflasha napisz do mnie na priva, to dam Ci maila do siebie, to wrzucisz plik. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Dla pewności spytam to plik o nazwie rdzenia RV770 ? czy to różnie,ai jest to plik BIN otworzyłem go RBE i pokazuje dane na temat karty. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 No i świetnie wszystko jest jak trzeba. teraz wklep sobie to co na obrazku (oczywiście można tu sobie dowolnie zjechać, te ustawienia są powiedzmy optymalne) http://img714.imageshack.us/img714/7262/atia.th.jpg podłącz winatiflasha pod RBE i wykonaj update. wsio ******************** Pamiętaj, że istnieje możliwość zepsucia sprzętu wskutek złej edycji wartości bios, jak i błędnej operacji flashowania. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Wszystko jest ok.Katra działa jak należy. Dzięki wielkie za cierpliwość Temat mozna zamknąć. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Cieszę się, że jesteś zadowolony. Dla spokojnego sumienia poobserwuj przez jakiś czas jak karta radzi sobie z chłodzeniem układu w różnych warunkach (2d, 3d), ale są to w miarę sprawdzone wartości więc nie powinno być problemów. pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts