Skocz do zawartości

Radeon 4850 Asus Glaciator

Recommended Posts

Wiatm

Szukałem wiele na temat tej karty i mojego porblemu z nią,ale nie znalazłem dokładnie tego co chciałem więc pisze.

Przy starcie systemu katra wyje jak samolot(ok 50% szybkości),po załadowaniu systemu i pojawieniu suę programu smart doctor wszystko cichnie i jest ok.

Obroty na jakich karta jest cicha to (25% szybkości).

Dodam że kolega ma też 4850,ale od palita i u niego jest cały czas cicho.

Mnie się wydaje że to jest związane z biosem karty,ale mogę się mylić.

Moje pytanie jest takie:

Co zrobić aby katra cicho startowała od początku włączenia komputera.

zasilacz jaki posiadam to Qoltec Storm 650w

Za wszytkie sugestie i odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam

Gość DANNY_79

Tak, ustawienia prędkości obrotowych wiatraka są zadeklarowane w bios karty (mogą być wpisane na sztywno = w zależności od temperatury karta przechodzi w zadeklarowany tryb, bądź dynamicznie = karta zwiększa sobie prędkość obrotową wiatraka wraz ze wzrostem temp. obie metody działają całkiem sprawnie, choć ja osobiście wolę tę pierwszą :rudolph: ).

Masz do wyboru, albo tak zostawić, wyciągnąć bios z tego radka, poddać go edycji na stałe, albo zmienić chłodzenie.

Umieść bios swojej karty na jakimś uploadzie, a ktoś z nas Ci go poprawi.

x:\atiflash -s 0 bios.rom

pozdrawiam

Posiadam Asus Geforce Gts 250 z tym chłodzeniem. Co prawda przy starcie komputera może się wydawać, że zaraz uniesie się w górę na tym chłodzeniu. Gdy system się załaduje wszystko pracuje ładnie i cicho, w grach też nie jest najgorzej. Zastanów się nad zmianą biosu ( do mojego gtsa asus wydał poprawiony bios, może do twojego również? ) lub zmianą chłodzenia.

Dzęki za odpowiedzi.

Zmiana chłodzenia nie wchodzi w gre bo mam jeszcze gwarancje :wariat:

Co do biosu to jest myśl,ale gwarancja też przestanie obowiązywać po edycji :rudolph:

Chyba że zachować oryginalny bios ja jak by coś się stało to bym tylko go wgrał spowrotem.Jest taka możliwość przed utratą gwarancji?(osobiście wątpie)

Poszukam biosu od Asusa może to rozwiąże problem :>

Pozdrawiam.

o ile wiem to na kartach asusa nie ma plomby na srubach mocujacych chlodzenie (tak jak np na gainwardzie)

ja zmienilem chlodzenie karta sie zepsula przelozylem chlodzenie z powrotem (pamietajac zeby uwazac na plombe) i karte na gwarancje przyjeli bez problemu :rudolph:

proponuje kupic jakis AC accelero s1rev2 na to wolnobrotowy wentylek 120mm i jest poezja :wariat: cicho i chlodno

sadze ze est to mniej niebespieczne niz grzebanie w biosie karty...

Ok.tylko obroty(wyskokie obroty)przed startem systemu nie sa spowodowane chłodzeniem,a informacją z karty jaką ono dostaje.Po załadowaniu karta jest bardzo cicha(moge tak powiedzieć choć komp stoi na biurku ok. 40 cmm ode mnie)

Co do biosu,czy mógł by ktoś opisać krok po kroku jak to zrobić, bo nigdzie nie moge znaleźć instrukcji.

Pozdrawiam

Uważaj na tego złotego śmiecia od Asusa. U mnie na Radeonie HD4870 najpierw wysiadła regulacja wentylatora, a potem całkiem się zatrzymał. Karta jest od trzech tygodni w serwisie, wraca za tydzień. Jak tylko uzbieram trochę punktów benchmarkowych, to zmieniam ten złom na Accelero S1 rev.2.

Gość DANNY_79

Ok.tylko obroty(wyskokie obroty)przed startem systemu nie sa spowodowane chłodzeniem,a informacją z karty jaką ono dostaje.Po załadowaniu karta jest bardzo cicha(moge tak powiedzieć choć komp stoi na biurku ok. 40 cmm ode mnie)

Co do biosu,czy mógł by ktoś opisać krok po kroku jak to zrobić, bo nigdzie nie moge znaleźć instrukcji.

Pozdrawiam

Bo to wiedza tajemna jest :rudolph:, wrzuć ten bios gdzieś, to ci go zrobię na cacy.

Płyta to Gigabyte GA-EP41-UD3L

U mnie samo chłodzenie jest ok.Temp. są ok 46 w idle i 53 w stresie,narazie nie chce go zmnieniać,prędzej karte zmnienie na inną no ale funduszy brak :rudolph:

Jak ten bios zgrać, bo próbowałem atiflash i nic to nie dało.

Gdzie znajduje się wgl. bios, bo w RBE (Radeon bios editor) moge go załadować ale nie wiem gdzie on jest.

Pozdrawiam

Gość DANNY_79

atiflash -s 0 (lub 1) nazwa.rom

wpisz atiflash -i (będzie listing, będziesz wiedział czy wpisać 0, czy 1)

lub GPU-z koło ver biosu masz ikonkę.

Ale naucz się pod dosem, bo i tak będziesz go tam flashował.

Gość DANNY_79

A odpaliłeś kompa w czystym dosie?

Zresztą nie ważne, zgraj pod gpu-z i podeślij, zafleszujesz sobie przy pomocy winflasha

napisz do mnie na priva, to dam Ci maila do siebie, to wrzucisz plik.

Gość DANNY_79

No i świetnie wszystko jest jak trzeba.

teraz wklep sobie to co na obrazku (oczywiście można tu sobie dowolnie zjechać, te ustawienia są powiedzmy optymalne)

http://img714.imageshack.us/img714/7262/atia.th.jpg

podłącz winatiflasha pod RBE i wykonaj update.

wsio

Pamiętaj, że istnieje możliwość zepsucia sprzętu wskutek złej edycji wartości bios, jak i błędnej operacji flashowania.

Gość DANNY_79

Cieszę się, że jesteś zadowolony.

Dla spokojnego sumienia poobserwuj przez jakiś czas jak karta radzi sobie z chłodzeniem układu w różnych warunkach (2d, 3d), ale są to w miarę sprawdzone wartości więc nie powinno być problemów.

pozdrawiam

:rudolph: