izzy667 0 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Poszukuje monitora led, do około 1000 zł. Napiszę od razu, że to nie jest sztywna granica i istnieje możliwość dołożenia dodatkowych środków jeżeli okazałoby się to wyjątkowo korzystne dla mnie : ) Pare informacji czego oczekuję i do czego będę wykorzystywać monitor: - rozmiar 23" - 24" - możliwość zawieszenia na ścianie (wymóg) - generalnie użytkownie w późniejszych godzinach tj. od 18 do późnych godzin nocnych, zazwyczaj bez dodatkowego światła, jedynie podświetlenie klawiatury. - zastosowanie: w głównej mierze praca z tekstem: programowanie (nie interesuje mnie pivot) oraz www, a także w wolnych chwilach jakieś gry (zazwyczaj fps'y) - atutem byłyby głośniki i ew. gniazdo audio out. I jeszcze drugie pytanie, co sądzicie o monitorach Asusa? Czekam na jakieś propozycje od Was i z góry dziękuje. Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Przy takich wymaganiach spokojnie wystarczy zwykła TN'ka za 500 zł. Jednak jak masz większy budżet to skupiłbym się bardziej na proporcji 16:10 czyli rozdzielczości 1920x1200 która zaoferuje więcej przestrzeni przy pracy z tekstem. Moja propozycja to Dell U2412M jest to jeden z niewielu IPS które nadadzą się do pracy bez dodatkowego oświetlenia. Jednak i tak przy pracy z tekstem dla dobra własnego zdrowia lepiej zainwestować chociaż w delikatne oświetlenie dodatkowe. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez gregotsw Cytuj Link to post Share on other sites
robson2222 8 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 U2412M to tylko z lampką na biurku. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 jak wyżej dell odpada, jak to ma być do pracy z tekstem to masz dwie opcje; tańszą E223W lub droższą EA244WMi obie NEC Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 U2412M pozwala bardzo nisko zejść z jasnością i jest jednym z niewielu IPS'ów które nadadzą się do pracy z tekstem przy zgaszonym świetle. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 każdy dell to żarówa i zejście z jasnością niczego tu nie zmienia Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Jeśli dla Ciebie 46 cd/m2 to żarówa no to ja już nie wiem co mam myśleć o innych IPS'ach... TFT Central i jasność minimalna Dell U2412M Prad.de i jasność Testy oraz opinie większości użytkowników zdają się przeczyć tezom które tu stawiasz. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez gregotsw Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 ponawiam pytanie z innego wątku, pracowałeś kiedyś na IPS? szczególnie z takim od della lub HP? Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Akurat tak się składa, że z Dellem U2412M miałem do czynienia. Ogólnie mówiąc to nie była to żadna żarówa, miałem monitor co prawda jeden weekend ale te dwa wieczory wystarczyły mi aby zrazić się do IPS. Jednak nie powiedziałbym aby tamten Dell był żarówą i dawał po oczach. Bardziej przeszkadzał mi tinting i pod kątem kiepska czerń. Porównywałem kilka monitorów na półkach sklepowych już nie pamiętam ale wiem że były obok jeszcze LG i Iiyama. Zdecydowanie najbardziej dało się przyciemnić Della. Mylisz model cechy U2312HM i pewnie U2410 które to naprawdę dają po oczach. Wartość kandeli na poziomie 50-60 wystarczy spokojnie aby pracować w nocy bez dodatkowego oświetlenia. Mam wrażenie, że bez specjalnego przygotowania uogulniasz pewne stereotypy, pewne "forumowe" zasłyszane opinie i powielasz potem takie bajki. Popracuj trochę na takim Dellu i wtedy powiedz mi że jest za jasny. Stwierdzenie, że Delle "dają po oczach" to zwykłe brednie pseudo ekspertów. Każdy model jest inny, nie można stwierdzać że każdy Dell to żarówa. O Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez gregotsw Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 uogólniam stereotypy, może trochę, natomiast nie przekonasz mnie, że dell czy HP zrobi monitor nie pod pracę w dzień, bo im się to zwyczajnie nie opłaca, lwia cześć sprzedaży jaką mają to przetargi na "osprzętowanie" biur czy open space'ów gdzie jest zawsze jasno, bo takie są przepisy, także robią jasne monitory teraz przy LED'ach z PWM faktycznie trochę się to poprawiło, dają szersze pole do popisu jeśli chodzi o regulację jasności tylko jakim kosztem? skręcisz jasność poniżej tych ~20% maksymalnej i masz skaczące wzorki, a że w teście wyszło, mój w teście też ma napisane jakąś tam niską minimalną wartość cd/m tylko co z tego, skoro przy niskiej jasności i tak nie da się pracować, bo gamma się rozjeżdża i występują inne problemy, o tym fakcie szanowni recenzenci już raczej nie wspominają, w każdym razie nie wprost ale pax i tak przy monitorze nie należy siedzieć po ciemku Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts