Skocz do zawartości

Duża obudowa podatna na grzebanie.

Recommended Posts

Hej.

Składam zestaw:

- i7 4770k

- MSI GTX770

- Deus 600W

- 2x 1TB w raid 0

Ale wypadałoby gdzieś to wszystko upchnąć.

Czego chciałbym od obudowy.

- Solidna. Żeby nie wibrowała, czyli grubsza blacha. (wyciszyć matami mogę we własnym zakresie).

- Duża. Chcę aby po dodaniu odpowiedniej ilości wentyli, był dobry przepływ powietrza.

Zamierzam zwodować zestaw i chciałbym mieć wszystko w środku. Ale jeszcze nie teraz (fundusze :( ).

- Podatność na modowanie. Tutaj coś wyciąć, zamocować katody, przemalować, ładnie upchać kable itd...

- Dużo zatok 5,25" - Chcę wcisnąć jakiś fajny panel LCD, kontrolery wentylatorów, DVD, adapter na karty SD

Może ważyć i 100kg, nie przeszkadza mi to.

I teraz najsmutniejsza wiadomość. Mało funduszy. Około 300zł mógłbym przeznaczyć na to, więc nawet używane wchodzą w grę.

Przeglądałem sporo tematów, ale wszystkie Corsairy 300R, Antec One, Gladiusy, Brutusy mi się strasznie małe wydają.

Ostatnio też zaintrygowała mnie Zalman Z11 Plus. Pytanie, czy jest przyjazna LC?

Na razie moim faworytem jest (nie śmiejcie się), Cooler Master Haf XB. Pokraczna, ale urocza obudowa typu CUBE. Pod względem testów jest fenomenalna wg OClock, Bittech itd. Tylko mało zatok ma i ciut przekracza budżet.

Dlatego też proszę was o pomoc. Dodam tylko od siebie, że będę systematycznie ładował kasę w to, na wytłumianie, filtry kurzowe, wyciszanie itd, więc jeśli jakiejś obudowie czegoś brakuje, a można to samemu zrobić, to wciąż biorę pod uwagę.

Jakieś propozycje?

Pozdrawiam

Ostatnio też zaintrygowała mnie Zalman Z11 Plus. Pytanie, czy jest przyjazna LC?

Po części tak bo chłodnice bez problemu (chyba) zamontujesz sobie nad mobo a reszta już powinna się jakoś zmieścić oraz są jeszcze gumowe przepusty na zewnątrz obudowy.

p.s. Jak chcesz coś dokładnie o tej budzie wiedzieć to napisz co a chętnie pomogę. (posiadacz z11 plus)

W chłodzenie wodnym nie orientuję się za bardzo jak coś.

• Popieram 2

I teraz najsmutniejsza wiadomość. Mało funduszy.

jak cie kasa nie trzyma to CM Cosmos albo Corsair D800/D900

@SzyjaZ, czytasz w ogóle całe posty, czy tylko tytuły wątków?

Zamiast powielać zbędne wiadomości, trzeba było to zgłosić.

sv

Edytowane przez sid vicious

- i7 4770k

- MSI GTX770

- Deus 600W

- 2x 1TB w raid 0

1) Jeżeli RAID0 ma być jedynym i podstawowym dyskiem czyli system+bank danych to zapomnij o takim rozwiązaniu, bo głupawa awaria i tracisz wszystkie pliki. Lepiej mieć 1TB HDD na bank danych i 120GB SSD na system, jest to rozwiązanie bezpieczniejsze i znacznie wydajniejsze.

2) Hi-endowe komponenty + chiński OEM za 200zł jako zasilacz? Głośny i na krótkiej gwarancji? Nie róbmy sobie żartów. 

1) Jeżeli RAID0 ma być jedynym i podstawowym dyskiem czyli system+bank danych to zapomnij o takim rozwiązaniu, bo głupawa awaria i tracisz wszystkie pliki. Lepiej mieć 1TB HDD na bank danych i 120GB SSD na system, jest to rozwiązanie bezpieczniejsze i znacznie wydajniejsze.

2) Hi-endowe komponenty + chiński OEM za 200zł jako zasilacz? Głośny i na krótkiej gwarancji? Nie róbmy sobie żartów. 

1. Nie wypisywałem wszystkich elementów komputera. Wyróżniłem te, które mogą mówić co nieco o zagospodarowaniu wnętrza. (np jako taki procesor, rozumiem jakieś dosyć duże chłodzenie, czy jako grafikę jej rozmiar.) Będzie dysk SSD. :)

2. Przy wyborze tego zasilacza sugerowałem się wieloma pozytywnymi opiniami:

(Przepraszam za linkowanie obcych stron, ale inaczej się nie da)

http://forum.pclab.pl/topic/880389-Zasilacz-SilentiumPc-Deus-G1-80Plus-Bronze-600W/

http://pccentre.pl/article/show/silentiumpc-deus-g1-600w-80-plus-bronze/id=17916

http://forum.benchmark.pl/topic/79124-jak-w-praktyce-spisuje-si%C4%99-zasilacz-silentiumpc-deus-g1-600w/

Proponowany w wielu gotowych zestawach forumowych (tych z "miesięcznych" propozycji).

Dorwałem go za grosze, dosłownie. Więc jak będzie trzeba to wymienię, ale on nie wydaje się zły.

Edytowane przez Thyrun