Skocz do zawartości

Który monitor pobiera mniej prądu LCD24 czy CRT 17

Recommended Posts

Posiadam monitor http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Test_24_monitorow_Full_HD_cz.1-1451.html

za darmo od znajomego, spory 24cale.

Monitor sprowadzony ze STANÓW.

Obecnie używam starego kineskopowego

crt 17 cali fujitsu siemens.

Moje pytanie który mniej pobierze prądu ???????

Czy opłacalne mieć aż tak wielki monitor 24.

Dla porównania skala

17 CRT vs 17 LCD/TFT to 70-100W vs max 35W

Niemniej ten Gateway (a nie ma on podświetlenia LED) pożera wg karty produktu do 125W. Dla porównania z tamtego okresu 24 calowy Nec P241W także na świetlówkach CCFL ma specyfikację do 95W, także podaję, żeby ktoś nie pisał iż dużo mniej.

Pytasz który zostawić ? Komfort pracy tylko i wyłącznie na korzyść 24-ki.

Edytowane przez thermalfake

czyli cart mniej prądożerny od niego jest, moze uda mi sie sprzedać gdzies tego gatewaya

a kupie jakis led monitor tak z 21 cali

Dla porównania skala

17 CRT vs 17 LCD/TFT to 70-100W vs max 35W

Niemniej ten Gateway (a nie ma on podświetlenia LED) pożera wg karty produktu do 125W. Dla porównania z tamtego okresu 24 calowy Nec P241W także na świetlówkach CCFL ma specyfikację do 95W, także podaję, żeby ktoś nie pisał iż dużo mniej.

Pytasz który zostawić ? Komfort pracy tylko i wyłącznie na korzyść 24-ki.

komfort pracy na 100% lepszy na 24 , ale kwestia poboru prądu prawdopodobnie pozostaje przy CRT 17.

Bo mam taki dylemat własnie czy zmienic tą bułę na GATEWAY, ale jezeli pobiera on nawet wiecej od niej to lepiej juz zainwestowac w LEDA.

CRT pobiera więcej nie ma nawet dyskusji na ten temat :)

ale jezeli gateway pobiera wg karty do 125 w max  to crt 17 nie pobierze raczej tyle,, nie wiem jak jest w czasie siedzenia np 2 godziny na korzyść którego

Żebyś miał pobór na CRT na takim poziomie jak Gateway to musiałbyś mieć bańkę 19 cali :D

Ten Gateway ma już nieco lat na karku i świetlówki ccfl a nie led więc zbyt energooszczędny nie jest.

Jeśli już zamierzasz się rozejrzeć za 22 calami to proponuję jednak brać z lepszymi typami matryc niż najtańsze guano z elektromarketu za circa 500zł.

jakiś samsung albo lg led 20, 21 cali wiekszy nie chcę bo moze wypalać oczy

moze uda mi się tego GATEWAYA za 150 zł-200 sprzedać

http://allegro.pl/jak-nowy-samsung-s20b300-led-fv23-promocja-i3464851775.html

moze ten

czy jak monitor led posiada tylko złącze d sub a ja chcę podłączyć pod kartę graficzną na dvi ( oczywiscie przejsciówka do monitora)czy będzie jakaś gorsza róznica jakości obrazu w stosunku do bezpośredniego połączenia dvi-dvi od dsub-dvi przez przejściówkę?

To znaczy czy lepeij kupić już monitor z dvi i od razu podłaćzyć pod dvi karty graficznej.

Edytowane przez boss7891
  • 3 tygodnie później...
Gość Kotecek

CRT pobiera więcej nie ma nawet dyskusji na ten temat :)

Jakieś uzasadnienie czy dogmatyzm jak w kościele katolickim? Tak ma być i już. Nie pytajcie czemu :) Temat jak najbardziej dykusyjny i nie tak jednoznacznie nie można stwierdzić.

To zleży jaki monitor... LCD 24" innemu 24" nie równy. Tak samo CRT 17" są różne.

Sprawdzałem watomierzem (nazwy modeli mogę podać jak wrócę do domu):

- CRT 17" Lite-On z 2003r. - śr. 47W

- CRT 17" NEC z 2004r. - śr. 52W

- CRT 17" LG z 2004r. - ok. śr. 56W

- LCD 24" CCFL NEC z 2007r. - 55W (19201200)

- LCD 24" CCFL DELL z 2011r. - 50W (19201200)

- LCD 24" LED nowe modele - 20-30W (1920x1080)

Pierwszych pięć typów toi u mnie w domu więc wiem co piszę.

Czy opłacalne mieć aż tak wielki monitor 24.

To jest bardzo dobre pytanie. Tak powinien brzmieć temat w zasadzie. Co z tego że CRT pobiera tyle samo co starszy LCD 24" lub mniej niż nowy LCD24" skoro (w grach) cały komputer będzie pobierał tyle prądu więcej, że zestaw Komputer + CRT 17" będzie jadł mniej niż komputer + LCD 24" LED. Czemu? Bona CRT 17" będzie się używało czegoś z zakresu 800x600, 1024x768, 1280x960 a na LCD 24" będzie 1920x1200 lub 1920x1080. I to właśnie rozdzielczość wygeneruje takie zużycie prądu, że CRT wyjdzie taniej w rachunkach za prąd.

No chyba ze nie gramy to wtedy komputer nie będzie zużywał więcej prądu.

Co do podawanego zużycia prądu to jest to w zasadzie wartość przy nie oszczędnym ustawieniu monitora. Mój LCD 24" DELL ma podane 75W a ja 50W. LCD 24" Nec ma ok.95W podane a je 55W.

Edytowane przez Kotecek