Skocz do zawartości

BŁĄD RDZENIA PROCESORA i5 3570K

Recommended Posts

Mam dziwne wrażenie, że z tymi płytami gaming jest coś nie tak. Jesteś już trzecią osobą, która mówi o tym, że coś na niej nie chodzi :D A spróbuj ustawić ręcznie ram voltage na 1.65 skoro to xms 3 a takty na 1600. Prockowi ustaw napięcia jeśli ci się uda urochomić zakładkę oc gene option na 1.08v na 3.8 na sztywno:) oczywiście wyłącz wtedy EIST i Turbo

Mam dziwne wrażenie, że z tymi płytami gaming jest coś nie tak. Jesteś już trzecią osobą, która mówi o tym, że coś na niej nie chodzi :D A spróbuj ustawić ręcznie ram voltage na 1.65 skoro to xms 3 a takty na 1600. Prockowi ustaw napięcia jeśli ci się uda urochomić zakładkę oc gene option na 1.08v na 3.8 na sztywno:) oczywiście wyłącz wtedy EIST i Turbo

ok,jutro postaram się tak zrobić, właśnie testowałem na 3dmark i idzie dobrze.

teraz jak na złość na prime95 jest błąd
To masz problem - znaczy to tyle że komputer nie jest stabilny i nie działa jak należy - kwestia czasu a będziesz miał BSODy. Nie odpuszczaj w takim razie, ekstremalnie zastanów się nad gwarancją / serwisem, bo sytuacja nie jest normalna. Masz albo uszkodzony CPU, albo Mobo.

Dokładnie,ale mnie kusi to napięcie, na 3 programach pokazuje na 12 voltach,że podaje 5,7 volta

chyba to nie przypadek,jutro sprawdzę napięcia miernikiem i może się wyjaśni wreszcie.

Przechodzi 3dmark i różne gry i jest ok, ale przy obciążeniu ottc odrazu siada i wywala błąd.

Edytowane przez pitersonix

Piny posprawdzane i są ok,rozebrałem wczoraj kompa na części pierwsze i na spokojnie złożyłem go z powrotem. 

Jakimś trafem komputer ruszył i pojawił się obraz i wszystko powróciło do normy,ale podczas testów znowu na OTTC

znów błąd rdzenia 0 lub 2 i na prime95 błąd 4 rdzenia.

Na evereście nie wiem czemu pokazywało podcztas testowania

na OTTC,że rdzeń pierwszy nie pracuje wogóle tylko 2,3 i 4.Restart biosu znów nic nie dał.

Napięcia dalej pokazuje że ma 8.5v.No i to A2 się pokazuje przed logiem MSI przy rozruchu.

Oddałem kopa do pobliskiego serwisu i mają sprawdzić czy to procek czy płyta.

Edytowane przez pitersonix

ok :) moim zdaniem płyta bo mam takie same problemy jak ty:)

i co wymieniałeś płytę? 

Odebrałem kompa z serwisu i koleś który tam robi stwierdził,iż to płyta albo procesor (tyle to wiem i ja)

żadnej rewelacji nie przedstawił mi.Nie miał nawet procka innego aby podłożyć i sprawdzić.

Udałem się do kolejnego serwisu z zapytaniem i powiedzieli, że jeżeli przechodzi 3DMarka i działają gry normalnie 

to nie mam się czym martwić tylko używać kompa normalnie, a jak coś walnie to reklamować.

Wgram nowego biosa jeszcze i zobaczymy czy to coś da.

Nic ci nie da :D Próbowałem :) Też nie bardzo mam od kogo pożyczyć inną. Czekam, aż kuzyn wróci z wakacji to razem będziemy coś kombinować. Natomiast problem powoduje tryb turbo, który jest włączony. Po jego wyłączeniu OCCT robiłem 20 min i dopiero wywaliło błąd. Dla mnie to wina płyty głównej, tylko że reklamacji niestety ci nie uwzględnia i jest lipa.;/  Tak jak mówie, jeśli nie uda nam się tej opcji ręcznej regulacji znaleźć to płyta idzie out

Edytowane przez tobiasson92

Nic ci nie da :D Próbowałem :) Też nie bardzo mam od kogo pożyczyć inną. Czekam, aż kuzyn wróci z wakacji to razem będziemy coś kombinować. Natomiast problem powoduje tryb turbo, który jest włączony. Po jego wyłączeniu OCCT robiłem 20 min i dopiero wywaliło błąd. Dla mnie to wina płyty głównej, tylko że reklamacji niestety ci nie uwzględnia i jest lipa.;/  Tak jak mówie, jeśli nie uda nam się tej opcji ręcznej regulacji znaleźć to płyta idzie out

Ja czy z turbo czy bez to jest tak samo u mnie.

U mnie problem rozwiązany ;) hura ;)

Powodem tych błędów okazał się bios,ściągnąłem program Live Update 5 i dałem automatyczne skanowanie 

sterowników i biosu w komputerze,pokazało stare wersje jakie mam i nowe do pobrania.

Lecz przy wersji obecnego biosa wyskoczyły same zera i informacja,że jest problem z odczytaniem mojego biosa,

i prawdopodobnie jest uszkodzony.Pobrałem nowy i wgrałem na pendriva.Odpaliłem biosa i wsadziłem pendriva w usb,

lecz na każdym z portów usb komputer nic nie widział.Po piątej próbie odpaliło fleshowanie i wgrał się nowy bios 

o symbolice P.10,zrestartował się komputer i wszystko pięknie działa.Teraz drugą godzinę leci OCCT i zero problemów,

a ponad godzinę szedł prime95 i też jest ok;) temperatury na turbo core przy 3800 idą max 57 stopni.

Dziękuję wszystkim za pomoc którzy w jakikolwiek sposób pomagali mi pisząc na moim temacie :)