tobiasson92 5 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Mam dziwne wrażenie, że z tymi płytami gaming jest coś nie tak. Jesteś już trzecią osobą, która mówi o tym, że coś na niej nie chodzi A spróbuj ustawić ręcznie ram voltage na 1.65 skoro to xms 3 a takty na 1600. Prockowi ustaw napięcia jeśli ci się uda urochomić zakładkę oc gene option na 1.08v na 3.8 na sztywno:) oczywiście wyłącz wtedy EIST i Turbo Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Mam dziwne wrażenie, że z tymi płytami gaming jest coś nie tak. Jesteś już trzecią osobą, która mówi o tym, że coś na niej nie chodzi A spróbuj ustawić ręcznie ram voltage na 1.65 skoro to xms 3 a takty na 1600. Prockowi ustaw napięcia jeśli ci się uda urochomić zakładkę oc gene option na 1.08v na 3.8 na sztywno:) oczywiście wyłącz wtedy EIST i Turbo ok,jutro postaram się tak zrobić, właśnie testowałem na 3dmark i idzie dobrze. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 teraz jak na złość na prime95 jest błąd To masz problem - znaczy to tyle że komputer nie jest stabilny i nie działa jak należy - kwestia czasu a będziesz miał BSODy. Nie odpuszczaj w takim razie, ekstremalnie zastanów się nad gwarancją / serwisem, bo sytuacja nie jest normalna. Masz albo uszkodzony CPU, albo Mobo. Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Coś moim zdaniem jest nie tak z tymi płytami gaming Na mojej udało mi się ustawić tak, że przechodził OCCT ale to na 3.4 ghz przy powyłączaniu niektórych opcji w BIOS. Ale to nie oto chodzi przecież, żeby stosować jakieś połśrodki tylko żeby wszystko działało jak należy. Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) Dokładnie,ale mnie kusi to napięcie, na 3 programach pokazuje na 12 voltach,że podaje 5,7 volta chyba to nie przypadek,jutro sprawdzę napięcia miernikiem i może się wyjaśni wreszcie. Przechodzi 3dmark i różne gry i jest ok, ale przy obciążeniu ottc odrazu siada i wywala błąd. Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez pitersonix Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Mnie też tak pokazuje tylko że jakby takie było naprawde to by komp nie wstał. ja czuje, że jak nie uda mi się ogarnąć czemu ta zakładka my oc gene nie działa to płyta po niecałym miesiącu użytku pójdzie na licytację BCM Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Sprawdziłem napięcia miernikiem i są ok. Dziś rano odpalam kompa i wyszedł kolejny problem. Teraz przy odpaleniu komputera sam się włącza i wyłączna i brak obrazu i tak non stop się dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 zastanów się nad gwarancją / serwisem Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Ściągnij chłodzenie i sprawdź czy przy montażu nie zostały uszkodzone piny na płycie głównej ( lupa i do dzieła ) jeśli wszystko będzie ok to chyba proc do wymiany. Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Jak dla mnie płyta na gwarancje, procki bardzo żadko się psują masz może kogoś kto ci mógłby przełożyć procka do swojej płyty? Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Piny posprawdzane i są ok,rozebrałem wczoraj kompa na części pierwsze i na spokojnie złożyłem go z powrotem. Jakimś trafem komputer ruszył i pojawił się obraz i wszystko powróciło do normy,ale podczas testów znowu na OTTC znów błąd rdzenia 0 lub 2 i na prime95 błąd 4 rdzenia. Na evereście nie wiem czemu pokazywało podcztas testowania na OTTC,że rdzeń pierwszy nie pracuje wogóle tylko 2,3 i 4.Restart biosu znów nic nie dał. Napięcia dalej pokazuje że ma 8.5v.No i to A2 się pokazuje przed logiem MSI przy rozruchu. Oddałem kopa do pobliskiego serwisu i mają sprawdzić czy to procek czy płyta. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez pitersonix Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 ok moim zdaniem płyta bo mam takie same problemy jak ty:) Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 ok moim zdaniem płyta bo mam takie same problemy jak ty:) i co wymieniałeś płytę? Odebrałem kompa z serwisu i koleś który tam robi stwierdził,iż to płyta albo procesor (tyle to wiem i ja) żadnej rewelacji nie przedstawił mi.Nie miał nawet procka innego aby podłożyć i sprawdzić. Udałem się do kolejnego serwisu z zapytaniem i powiedzieli, że jeżeli przechodzi 3DMarka i działają gry normalnie to nie mam się czym martwić tylko używać kompa normalnie, a jak coś walnie to reklamować. Wgram nowego biosa jeszcze i zobaczymy czy to coś da. Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Nic ci nie da Próbowałem Też nie bardzo mam od kogo pożyczyć inną. Czekam, aż kuzyn wróci z wakacji to razem będziemy coś kombinować. Natomiast problem powoduje tryb turbo, który jest włączony. Po jego wyłączeniu OCCT robiłem 20 min i dopiero wywaliło błąd. Dla mnie to wina płyty głównej, tylko że reklamacji niestety ci nie uwzględnia i jest lipa.;/ Tak jak mówie, jeśli nie uda nam się tej opcji ręcznej regulacji znaleźć to płyta idzie out Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez tobiasson92 Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Nic ci nie da Próbowałem Też nie bardzo mam od kogo pożyczyć inną. Czekam, aż kuzyn wróci z wakacji to razem będziemy coś kombinować. Natomiast problem powoduje tryb turbo, który jest włączony. Po jego wyłączeniu OCCT robiłem 20 min i dopiero wywaliło błąd. Dla mnie to wina płyty głównej, tylko że reklamacji niestety ci nie uwzględnia i jest lipa.;/ Tak jak mówie, jeśli nie uda nam się tej opcji ręcznej regulacji znaleźć to płyta idzie out Ja czy z turbo czy bez to jest tak samo u mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Lubiem placki 37 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 To na 99% płyta główna Ja też mam i5 ,ale MOBO Asusa i na 4.2 GHz śmiga stabilnie, OCCT nie używam bo jest z nim coś nie tak, pokazuje mi temp 127*C na #0 a na reszcie między 30 a 50*C, w RealTemp jest normalnie, napięcia też źle pokazuje Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Ja czy z turbo czy bez to jest tak samo u mnie. Ech to lipa. Zostaw mi jakiś namiar na priv. Jak kuzyn wróci i znajdziemy rozwiązanie to dałbym ci znaka co i jak rozwiązać Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 U mnie problem rozwiązany hura Powodem tych błędów okazał się bios,ściągnąłem program Live Update 5 i dałem automatyczne skanowanie sterowników i biosu w komputerze,pokazało stare wersje jakie mam i nowe do pobrania. Lecz przy wersji obecnego biosa wyskoczyły same zera i informacja,że jest problem z odczytaniem mojego biosa, i prawdopodobnie jest uszkodzony.Pobrałem nowy i wgrałem na pendriva.Odpaliłem biosa i wsadziłem pendriva w usb, lecz na każdym z portów usb komputer nic nie widział.Po piątej próbie odpaliło fleshowanie i wgrał się nowy bios o symbolice P.10,zrestartował się komputer i wszystko pięknie działa.Teraz drugą godzinę leci OCCT i zero problemów, a ponad godzinę szedł prime95 i też jest ok;) temperatury na turbo core przy 3800 idą max 57 stopni. Dziękuję wszystkim za pomoc którzy w jakikolwiek sposób pomagali mi pisząc na moim temacie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts