Skocz do zawartości

BŁĄD RDZENIA PROCESORA i5 3570K

Recommended Posts

Witam.. 

Zakupiłem nowy sprzęt i po złożeniu go przyszedł czas na testy,ale po kilku minutach testu w ottc  wyskakuje,że wykryto błąd rdenia,przy kilku testach jest to rdzień 0 albo 2.Nic nie podkręcałem,wszystko fabrycznie  ustawione.Może to wina pasty,która była dodana do chłodzenia.Proszę o jakieś porady co zrobić.

mój zestaw:

procek i5 3570k,

płyta msi Z77-G43 gaming,

zasilacz xfx core 550w 80+

chłodzenie thermalright macho hr-02

ram corsair xmsS3 ddr3 dual 1600Mhz CL9 2X4gb

grafika gigabyte radeon 6850 1GB windforce 

dysk wdc WD15eurs  Ata Device 1500GB sata II

obudowa zalman  Z9

Edytowane przez walker15130
Dobra robota ;)

Polecam zmienić program na np.Prime95 i w nim sprawdzić czy będą błędy.

Do tego jak wyżej - test RAMu by się przydał (memTest86).

Sam miałem podobne przygody z OCCT - dokładnie to identyczne jak Ty. Olałem temat na jakieś 3 miesiące, bo komputer pracował normalnie, jednak ostatnio podjąłem decyzję o wznowieniu walki z OCCT. Odpuściłem OC i było bez błędów, powoli zacząłem zmieniać ustawienia i wyszło na to że jak ustawiam OC bez EIST (tzw. twarde OC ze stałym taktowaniem) itd. to maszynka zaczyna sypać błędami. Nie mam pojęcia do dziś co jest nie halo - dodam że prime95 jest bezbłędnie, no i pracuje na tym kompie od ponad 6 miesięcy i zero BSODów, błędów czy jakiś niepoprawnych zachowań aplikacji. Sporo renderuje i tu też bezbłędnie.

Z chęcią pomogę, bo sam mam z tym problem, a chciał bym się dowiedzieć w czym tkwi "sęk".

Aktualnie leci u mnie teścik w OCCT - 20min bez błędu póki co.

Możesz spróbować podnieść napięcie o 0,05v na Vcore i wtedy sprawdź - najczęściej napięcie jest to winowajcą, z tym że tu jest inny problem - masz CPU bez OC, więc jak najbardziej powinien działać stabilnie na domyślnym Vcore, ale polecam to sprawdzić również i wykluczyć opcję ze zbyt niskim napięciem.

Ramy testowałeś Memtest86 ?

fck i mam BSOD 101 - znowu cały dzionek zmarnuje nahhh na kij ja to ruszałem  :[

Wejdź w bios i ustaw pamiątki jak należy. Musisz wykluczyć wszystkie możliwości - problem z pamięciami i vcore na tą chwile przetestuj. Jak to zrobisz to daj znać i będziemy dalej kombinować  ;) Tym czasem ja popracuję nad swoją maszynką, bo również nie jest wszystko w porządku jak się okazuje  :cry:

W takim razie testuj dalej z Vcore, ale obserwuj temperatury.

Następnie - czas w jakim pojawia się błąd nie jest wyznacznikiem tego czy jest lepiej czy gorzej - raz błąd pojawi się w 5 minucie innym, razem po 4 godzinach może dopiero wyskoczyć.

jeszcze małe zapytanie,bo wpiąłem ramy w 2 i 4 port,bo mi wentylator od chłodzenia na 1 wchodzi i nie wsadzę tam ramu,no chyba,że wentylator wyżej podepnę.
Nie ma to znaczenia, póki trzymasz się kolorów - czyli sloty 1+3 i 2+4.

w biosie turbo core może być włączone razem z Enhanced turbo?
Jak najbardziej  ;)

To nie jest wina pasty :!:

Pogrzeb dobrze - u mnie się okazało że pamiątki były źle skonfigurowane - dałem na Auto i od godziny leci test w OCCT (zwiększyłem również napięcie bo BSOD 101 się pojawił. Niebawem wracam do domku i zobaczę jak tam wynik testu. 

BTW masz najnowszą wersję OCCT ?

Testy w Prime95 bez błędów ?? Popatrz dobrze - on jak coś to zatrzymuje jeden rdzeń, a reszta nadal hula, można łatwo przeoczyć błąd - najlepiej patrzeć na obciążenie wątków - wszystkie powinny być w 100% obciążone. Jeżeli któryś z wątków nie pracuje na maxa to znaczy tyle że dane obliczenie na danym wątku się sypnęło i CPU nie jest stabilny, czyli mamy error  ;)

Zasada jest taka że jak się sypie w OCCT, to powinno się sypać również w Prime95 (programy działają na bardzo zbliżonych zasadach).

Jest jeszcze Orthos, oraz IBT (intel burn test) - nimi też polecam "przeorać" sprzęt  8-)

ps. ja już mam problem z głowy - 2H testu w OCCT bez błędu  ;)

A w teście masz ustawioną jaką liczbę threads? 4 czy 8? Bo twój procek jest 4 wątkowy :)

było na 8 zmieniłem na 4, dzięki za podpowiedź

tylko wyszedł mały problem,bo na pomiarach napięcia na +12v jest +8v i może to od tego. 

było na 8 zmieniłem na 4, dzięki za podpowiedź

tylko wyszedł mały problem,bo na pomiarach napięcia na +12v jest +8v i może to od tego. 

na 4 jest to samo

napięcie mnie zastanawia dlaczego na 12v jest 8 v

Standard - zależy od zasilacza. U mnie było to samo na XFX 550W, po zmianie na AX wskoczyło "pełne" 12v ;)

Jak nie masz już pomysłów to olej tego OCCT - maszynka działa ? Działa, więc się nie przejmuj jednym programikiem testującym 8-) Szczególnie jak reszta "testerów" normalnie działa. Ja nie odpuściłem i straciłem kupę, kupę czasu na testy (o prądzie nie wspominam), ale ostatecznie poradziłem sobie z problemem (wina leżała po stronie źle ustawionych timingach i ciut za małym napięciu Vcore). 

teraz jak na złość na prime95 jest błąd, Już nie wiem co o tym mysleć,wszystko działa jak należy a testy co innego pokazują.

Te programy zafałszowują pomiar. Jak chcesz mieć wiarygodny to trzeba mierzyć woltomierzem na moleksie :) Nie martw się mój też wywala na OCCT :D. Wejdź w zakładkę CPU Linpack i tam odpal test :) powinno pomóc.

na cpu linkpack jest to samo