pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam.. Zakupiłem nowy sprzęt i po złożeniu go przyszedł czas na testy,ale po kilku minutach testu w ottc wyskakuje,że wykryto błąd rdenia,przy kilku testach jest to rdzień 0 albo 2.Nic nie podkręcałem,wszystko fabrycznie ustawione.Może to wina pasty,która była dodana do chłodzenia.Proszę o jakieś porady co zrobić. mój zestaw: procek i5 3570k, płyta msi Z77-G43 gaming, zasilacz xfx core 550w 80+ chłodzenie thermalright macho hr-02 ram corsair xmsS3 ddr3 dual 1600Mhz CL9 2X4gb grafika gigabyte radeon 6850 1GB windforce dysk wdc WD15eurs Ata Device 1500GB sata II obudowa zalman Z9 Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez walker15130 Dobra robota ;) Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Może to być także wina pamięci RAM. Przetestuj pamięć! Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Polecam zmienić program na np.Prime95 i w nim sprawdzić czy będą błędy. Do tego jak wyżej - test RAMu by się przydał (memTest86). Sam miałem podobne przygody z OCCT - dokładnie to identyczne jak Ty. Olałem temat na jakieś 3 miesiące, bo komputer pracował normalnie, jednak ostatnio podjąłem decyzję o wznowieniu walki z OCCT. Odpuściłem OC i było bez błędów, powoli zacząłem zmieniać ustawienia i wyszło na to że jak ustawiam OC bez EIST (tzw. twarde OC ze stałym taktowaniem) itd. to maszynka zaczyna sypać błędami. Nie mam pojęcia do dziś co jest nie halo - dodam że prime95 jest bezbłędnie, no i pracuje na tym kompie od ponad 6 miesięcy i zero BSODów, błędów czy jakiś niepoprawnych zachowań aplikacji. Sporo renderuje i tu też bezbłędnie. Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Ramy są ok, wytestuję tym Prime95. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Z chęcią pomogę, bo sam mam z tym problem, a chciał bym się dowiedzieć w czym tkwi "sęk". Aktualnie leci u mnie teścik w OCCT - 20min bez błędu póki co. Możesz spróbować podnieść napięcie o 0,05v na Vcore i wtedy sprawdź - najczęściej napięcie jest to winowajcą, z tym że tu jest inny problem - masz CPU bez OC, więc jak najbardziej powinien działać stabilnie na domyślnym Vcore, ale polecam to sprawdzić również i wykluczyć opcję ze zbyt niskim napięciem. Ramy testowałeś Memtest86 ? fck i mam BSOD 101 - znowu cały dzionek zmarnuje nahhh na kij ja to ruszałem Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 tak memtestem 86+, tylko nie wiem czemu mam pamięci 9-9-9-24 a w memtescie pokazuje 11-11-11-24 Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Widocznie pracują na zaniżonych taktach, sprawdź jak to wygląda w BIOS-ie. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Wejdź w bios i ustaw pamiątki jak należy. Musisz wykluczyć wszystkie możliwości - problem z pamięciami i vcore na tą chwile przetestuj. Jak to zrobisz to daj znać i będziemy dalej kombinować Tym czasem ja popracuję nad swoją maszynką, bo również nie jest wszystko w porządku jak się okazuje Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 to vcore do .005 to jest to cpu core voltage? Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Tak - zgadza się jest to CPU core voltage Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 jak było na auto to po 4 minutach błąd w occt, teraz dałem na 0.04 bo mogę co dwa,to po 12 minutach dopiero błąd, następne mogę dać 0.06. Na prime95 jest ok,ramy też ok. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 W takim razie testuj dalej z Vcore, ale obserwuj temperatury. Następnie - czas w jakim pojawia się błąd nie jest wyznacznikiem tego czy jest lepiej czy gorzej - raz błąd pojawi się w 5 minucie innym, razem po 4 godzinach może dopiero wyskoczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 jeszcze małe zapytanie,bo wpiąłem ramy w 2 i 4 port,bo mi wentylator od chłodzenia na 1 wchodzi i nie wsadzę tam ramu,no chyba,że wentylator wyżej podepnę. I czy w biosie turbo core może być włączone razem z Enhanced turbo? Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 jeszcze małe zapytanie,bo wpiąłem ramy w 2 i 4 port,bo mi wentylator od chłodzenia na 1 wchodzi i nie wsadzę tam ramu,no chyba,że wentylator wyżej podepnę. Nie ma to znaczenia, póki trzymasz się kolorów - czyli sloty 1+3 i 2+4. w biosie turbo core może być włączone razem z Enhanced turbo? Jak najbardziej Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Zmiana napięcia nic nie daje, nadal to samo.Komputer działa idealnie zero problemów oprócz tech błędów w occt. Zastanawiam się nad wymianą pasty na procesorze. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 To nie jest wina pasty Pogrzeb dobrze - u mnie się okazało że pamiątki były źle skonfigurowane - dałem na Auto i od godziny leci test w OCCT (zwiększyłem również napięcie bo BSOD 101 się pojawił. Niebawem wracam do domku i zobaczę jak tam wynik testu. BTW masz najnowszą wersję OCCT ? Testy w Prime95 bez błędów ?? Popatrz dobrze - on jak coś to zatrzymuje jeden rdzeń, a reszta nadal hula, można łatwo przeoczyć błąd - najlepiej patrzeć na obciążenie wątków - wszystkie powinny być w 100% obciążone. Jeżeli któryś z wątków nie pracuje na maxa to znaczy tyle że dane obliczenie na danym wątku się sypnęło i CPU nie jest stabilny, czyli mamy error Zasada jest taka że jak się sypie w OCCT, to powinno się sypać również w Prime95 (programy działają na bardzo zbliżonych zasadach). Jest jeszcze Orthos, oraz IBT (intel burn test) - nimi też polecam "przeorać" sprzęt ps. ja już mam problem z głowy - 2H testu w OCCT bez błędu Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 A jak temperatury? I czy zainstalowałeś wszystko z płyty msi? Mam tą samą płytę co ty i mam z nią niesamowite przeboje, bo temperatury walą po 90 stopni w pełnym obciążeniu a napięcia 1,28 v Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 A jak temperatury? I czy zainstalowałeś wszystko z płyty msi? Mam tą samą płytę co ty i mam z nią niesamowite przeboje, bo temperatury walą po 90 stopni w pełnym obciążeniu a napięcia 1,28 v instalowałem wszystko, a temperatury mam na 3800 po 63 stopnie max Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 A w teście masz ustawioną jaką liczbę threads? 4 czy 8? Bo twój procek jest 4 wątkowy Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 A w teście masz ustawioną jaką liczbę threads? 4 czy 8? Bo twój procek jest 4 wątkowy było na 8 zmieniłem na 4, dzięki za podpowiedź tylko wyszedł mały problem,bo na pomiarach napięcia na +12v jest +8v i może to od tego. było na 8 zmieniłem na 4, dzięki za podpowiedź tylko wyszedł mały problem,bo na pomiarach napięcia na +12v jest +8v i może to od tego. na 4 jest to samo Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 było na 8 zmieniłem na 4, dzięki za podpowiedź Pomogło ? Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Pomogło ? nie nadal to samo, tylko to napięcie mnie zastanawia dlaczego na 12v jest 8 v Cytuj Link to post Share on other sites
tobiasson92 5 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Te programy zafałszowują pomiar. Jak chcesz mieć wiarygodny to trzeba mierzyć woltomierzem na moleksie Nie martw się mój też wywala na OCCT . Wejdź w zakładkę CPU Linpack i tam odpal test powinno pomóc. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 napięcie mnie zastanawia dlaczego na 12v jest 8 v Standard - zależy od zasilacza. U mnie było to samo na XFX 550W, po zmianie na AX wskoczyło "pełne" 12v Jak nie masz już pomysłów to olej tego OCCT - maszynka działa ? Działa, więc się nie przejmuj jednym programikiem testującym Szczególnie jak reszta "testerów" normalnie działa. Ja nie odpuściłem i straciłem kupę, kupę czasu na testy (o prądzie nie wspominam), ale ostatecznie poradziłem sobie z problemem (wina leżała po stronie źle ustawionych timingach i ciut za małym napięciu Vcore). Cytuj Link to post Share on other sites
pitersonix 1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 teraz jak na złość na prime95 jest błąd, Już nie wiem co o tym mysleć,wszystko działa jak należy a testy co innego pokazują. Te programy zafałszowują pomiar. Jak chcesz mieć wiarygodny to trzeba mierzyć woltomierzem na moleksie Nie martw się mój też wywala na OCCT . Wejdź w zakładkę CPU Linpack i tam odpal test powinno pomóc. na cpu linkpack jest to samo Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts