Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miałem kiedyś L800 i nie narzekałem ale zmieniłem na iPhona 4s 64gb w sumie bardzo dobry telefon system itp. Ale wróciłem do windowsa i już raczej nie zmienię na nic innego głównie zdecydowałem się ze względu na aparat w 1020 no i system ;) bo na 4s 8.1.3 zaczął strasznie się zacinać

Microsoft to nie Apple - nie może sobie pozwolić na powtórkę z Windows Phone 7 - Przypomnijcie sobie jaki był wrzask :)

Starsze urządzenia dostaną Windows 10 - wiadomo też, że na starszych zwłaszcza tych z 512 MB RAM'u nie będzie wszystkich funkcji - ale będzie.

Zresztą po pewnym czasie wsparcie się skończyć musi :) - wg mnie optymalny czas to 3 - 4 lata dla telefonu komórkowego.

Większość umów to 12 - 24 miesiące, a w bardzo wielu przypadkach ludzie zmieniają telefony w ciągu 2 - 3 lat. A 4 lata wsparcia dlatego, że po 3 latach flagowe, najmocniejsze modele są na tyle tanie, ze wiele osób je kupuje. Dzięki temu takie osoby będą mieć wsparcie.

Edytowane przez Ravir

Windows RT - miał tak mały udział, że jego porzucenie przeszło bez echa :) - i MS mógł sobie na to pozwolić.

Tak czy inaczej czymś innym jest porzucenie bardzo niszowego systemu jakim był Win RT - a czym innym porzucenie takiej ilości telefonów.

Sam od początku twierdziłem, że RT był nie porozumieniem. :)

zresztą pojawiły się plotki, że Nokia 2520 i Surface "bez Pro" może dostać Windows 10  :) :)

Edytowane przez Ravir

Windows Mobile - "zostaw" w spokoju :) - miał bardzo długie wsparcie :) - i słusznie mu się należał pogrzeb. WM 6.5 - premiera 2009 a w 2013 roku zakończono wsparcie. A pamiętać należy, że tak naprawdę linia Windows Mobile 6 wystartowała w 2007 - więc 6 lat miała wsparcie.

Sam WM 6.5 - stanowił swoisty pomost między WM a Windows Phone 7 - więc jak by nie patrzeć miał 4 lata wsparcia.

Windows ME - pojawił się w 2000 roku a wsparcie się zakończyło w 2006 - więc to było całe 6 lat. :) Więc bez przesady.

Zune - premiera w 2006 roku - zakończenie wsparcia 2011 - więc 5 lat.

Windows Phone 7.x - premiera 2010 a zakończenie wsparcia w 2014 roku.

Jak by nie patrzeć minimum 4 lata wsparcie było - czyli tak źle nie jest.

Jak by nie patrzeć - Microsoft nie porzuca swoich produktów jak producenci sprzętu z Androidem :)

Edytowane przez Ravir

Pierwsza seria L535 ma  problemy - jeden był sprzętowy, a drugi programowy.

Łatka, którą wydał MS załatwia kwestię programową - a jak nie pomaga, to mamy problem sprzętowy i musimy reklamować sprzęt.

Późniejsze serie już nie mają problemów - mam w swoim "otoczeniu" chyba ze 20 szt. - L535 i wczesne 4 sztuki miały kłopoty, 3 po wgraniu poprawek działają bez kłopotów a jedna pojechała do serwisu, była w nim 2 razy - za 2 razem wymienili ekran i jest OK.

Edytowane przez Ravir

Znajomy wysłał raz, pomogło ale nie całkiem. Wysłał drugi raz i wymienili mu ekran.

Problemów nie miął - opisał i nagrał innym telefonem filmik, który załączył w zgłoszeniu.

Dobra dobra, tak cukierkowo nie jest wcale z serwisem Nokii.

8-miesięczna Lumia 925 (mojego taty)

Problem: wyłączała się bez powodu co noc, bez względu na to ile % baterii miała i czy pod ładowarką była. Problem powstał od razu po aktualizacji do WP.8.1.

Odpowiedź z serwisu: problem leży w baterii - jest już zużyta, a serwis Nokii nie odpowiada za zużycie baterii.

Mój komentarz: WTF?!? 8-miesięczna komórka? I to jeszcze przy tak małej ilości rozmów jakie mój tata z niej prowadził? Jakie qna zużycie? (od siebie dodam, że smartfon jak nówka wyglądał - ciągle w obudowie StilGut i z protektorem ekranu ZAGG)

15-miesięczna Lumia 925 (kolegi z pracy)

Problem: wyświetlacz przyciemnia się bez powodu czasami (nawet jak ustawiony na jasność nie-automatyczną ekranu).

Odpowiedź z serwisu: telefon nosi ślady złego użytkowania mogącego spowodować takie uszkodzenie. Serwis za takie coś nie odpowiada.

Mój komentarz: jedna rysa na krawędzi smartfonu i porysowany ekran, ale JAK to niby wpływa na jasność ekranu, skoro każda rysa była powierzchowna (normalne rysy ekranu).

Edytowane przez ArioX

Czytałem trochę tematów na tym forum i wiele osób do L535 podaje problemy z ekranem.

Na czym one dokładnie polegają? Mi czasem nie kliknie tego co chcę, wybiera literę oddaloną o 2,3 z boku, ale to naprawdę sporadycznie.

Pytam bo ciekawy jestem;)

Napiszę co u mnie się dzieje:

- gdy chcę nacisnąć np: "f" to wyskakuje h, s, x

- aplikacje niekiedy same się otwierają

- wystarczy mieć lekko wilgotne dłonie albo wejść z zimnego pomieszczenia do ciepłego i dzieje się kosmos

- powiększanie/zmniejszanie obrazu - tu też nie jest dobrze. 

Chodzi Ci o to, czy wrzucałam drugą poprawkę od MS, która miała definitywnie naprawić dotyk ? Jeśli o to pytasz to nie. Z tego co czytałam to poprawiła ale nie wszystkim.

Jeśli chodzi o aktualizację Denim to miałam ostatnio, zainstalowałam, ale ona nie miała na celu poprawić/naprawić dotyk. Z tego co mi pisali tutaj na forum to poprawiła aparat i coś jeszcze.

Upartym? Co przez to rozumiesz. Teoretycznie nie można oddać telefonu na gwarancję bo serwis popsuje telefon i jak udowodnisz, że nie było tego wcześniej? Już nie mówię jeśli 'źle' wygląda bo wtedy to mogą każde zgłoszenie odwalać z kwitkiem.