DJVahn 0 Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam. Posiadam Router: TP-Link W8901G oraz drukarkę: Canon LBP3460 Mam ją podłączoną na LANie do routera, i problem jest następujący:Drukarka działa, lecz po jej wyłączeniu i ponownym włączeniu zmienia sobie adres IP i trzeba ją ciągle dodawać w komputerze. Chciałbym przypisać stałe IP tylko właśnie tej drukarce i chciałbym prosić Was o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
darasz89 190 Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) masz 2 opcje: - zmienić w ustawieniach drukarki adres z DHCP na statyczny wpis -> patrz intrukcja obsługi drukarki - w ustawieniach routera przypisać stały adres IP do MAC adresu drukarki -> DHCP > DHCP Clients List Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez darasz89 Cytuj Link to post Share on other sites
DJVahn 0 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Właśnie co do drukarki to nie mogę do tego dojść. A w routerze nie da sie tego ustawić. Jedyne opcje DHCP jakie są to te: http://i1280.photobucket.com/albums/a491/DJVahn/DHCP_zps08f65e95.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
darasz89 190 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) hmm zobacz, może pod current pool summary coś jest ewentualnie pod Advanced setup albo Acces managment IP drukarki zazwyczaj można zmienić poprzez oprogramowanie albo w panelu drukarki [używając przycisków na drukarce] w Twoim przypadku albo NetSpot Device Installer albo z poziomu panelu: Settings > Interfejs > Sieć > Ustawienia TCP/IP i tam ustawiasz Tryb IP na ręcznie, Protokół > DHCP > Wyłącz i w ustawieniach IP wpisujesz dane sieci i stałe IP drukarki Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez darasz89 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie DJVahn 0 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Przejrzałem manuale i jakoś właśnie nie znalazłem opcji odpowiedzialnej za rezerwację IP po numerach MAC http://darkwarez.pl/forum/images/smiles/sad.gif Widocznie takiej funkcji ten soft nie ma. A nowszych aktualizacji nie posiada router. Lecz rozwiązałem już problem w następujący sposób (może sie komuś jeszcze w przyszłości przyda): Poczekajcie aż drukarka dostanie swoje ip. Wtedy wejdźcie na jej adres ip przez przeglądarkę i w niej ustawcie na sztywno ip byle by było z puli tego co przydziela router (jakieś wysokie typu 192.168.1.50) bo na pewno łapie po DHCP a nie ustawicie tego w routerze W8901G w wersji V1 gdyż opcji odpowiadającej za to nie ma. Temat do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts