Kz3Ko. 72 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Najcichszą 760-tką jest Gigabyte WF3. Samo chłodzenie do najcichszych nie należy, ale biorąc pod uwagę, że ta karta w stresie osiąga 60*C, można ustawić wentylator przykładowo na 38% obrotów (do 40% obrotów WF3 jest praktycznie niesłyszalny) i wtedy karta nie osiągnie nawet 65*C, co jest temperaturą meega niską. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 generalnie GTX660 i GTX760 to karty z dwóch różnych półek wydajnościowych i cenowych więc lepiej jednak podaj nam budżet. W przypadku GTXa660 najcichsza jest wersja od Asusa (minusem jednak jest ich serwis) - http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_660_przeglad_modeli_niereferencyjnych?page=0,16 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Diakon166 36 Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Ja już planujesz zakup gtx 660 to może rozważ wersję GTX 660TI jest ona trochę droższa od zwykłej 660, ale jest też wydajniejsza. Sam rozważałem zakup dwóch 660ti od asusa 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 (edytowane) Panowie nie mam limitu jeśli chodzi o budżet. Chce kupić kartę która przy danej temperaturze rdzenia będzie najcichszą konstrukcją. Pod uwagę brałem GTX660 i GTX760, bo jeszcze nie wiem na którą się zdecyduje. - kupowałbym GTX660 to jaki producent oferuje najcichsze chłodzenie przy temperaturze rdzenia np. 60 stopni? - kupowałbym GTX760 to jaki producent oferuje najcichsze chłodzenie przy temperaturze rdzenia np. 60 stopni? Według Kz3Ko. najcichszym GTX760 jest wersja od Gigabyte z chłodzeniem WF3. Według R-Koniu najcichszym GTX660 jest wersja od Asus z chłodzeniem DirectCU II. No i tylko o to mi chodziło. Fajnie jeszcze jak by ktoś znał jakieś linki do testów głośności, ale takich mierzonych, a nie na oko . Powiedzcie mi jeszcze tylko czy mając kartę Gigabyte i Asusa mogę ręcznie dowolnie jak tylko chce regulować obroty wentylatorków? Ustawie obroty na 20% to szybciej wentylatorki nie będę się kręcić nawet jak karta będzie miała już 90 stopni? @Diakon166 faktycznie GTX 660Ti od Asusa jest wart zainteresowania w tej cenie. Mocno spadły GTX660Ti Edit: - domyślam się, że najcichszym GTX660Ti jest wersja od Gigabyte z chłodzeniem WF3, a w walce Gigabyte WF2 i Asus DirectCU II wygrywa Asus. Zgadza się? Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez AndreoKomp Cytuj Link to post Share on other sites
Kz3Ko. 72 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Co do 760-tki to proszę: http://www.guru3d.com/articles_pages/geforce_gtx_760_gigabyte_windforce_review,7.html Co prawda DCUII ma tyle samo DB, i także w praktyce może być porównywalna, ale temperatury ma wyższe. Wedle uznania w Gigabajcie skręcisz wentylatory na ~35% i cisza jak makie zasiał. Co do ustawienia wentylatorów. Możesz ustawić ręcznie, na stałą wartość (i w przypadku 760-tki poleciłbym ustawienie stałych 35%) lub możesz ustawić własną krzywą wentylatorów. Tzn. ustawiasz przy jakich temperaturach, na jakich wartościach będzie chodził wentylator. Możesz to zrobić na każdej karcie. Co do 660-tki Ti nie wiem jak tam z WF3, ale na gur3d DCUII osiąga w stresie 60 stopni(!) a różnica w głośności pomiędzy Idle a Load to 1dB(!). Dla przykładu w 760-tkach jest to w Asusie i WF3 2dB. W sumie to ja na Twoim miejscu bym wziął 760-tkę od WF3. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 W rzeczywistości musiałbyś mieć ucho 5 centymetrów od skrzynki, żeby stwierdzić która jest głośniejsza. Pomiędzy DCII a WF3 można postawić znak równości Mi się trafiła np.: 760-tka, która wcale nie była chłodna. Nadal mają problemy z tą drugą rewizją... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts