Skocz do zawartości

Wybór zestawu na mini-itx do 3500 zł

Recommended Posts

Witam, 

Czas po 4 latach korzystania z mojego starocia na coś nowego. Tym razem chcę coś, co nie będzie straszyło wielkością i brzydotą, więc padło na mini-itx, a dokładniej fractal 304. W tej obudowie chciałbym upchnąć małego gamingowego potworka. Póki co wybrałem sobie podstawy:

Procesor: Intel Core i5 4670k
Płyta główna: <brak pomysłu>
Karta Graficzna: Asus DirectCU II gtx 670 lub Asus DirectCU II gtx 760 (wydajnościowo podobne, podpowiedzcie który model lepszy)
Dysk główny: Seagate  st1000dm003 1 TB
RAM: <brak pomysłu>
Zasilacz: <brak pomysłu>
Obudowa: Fractal NODE 304 BLACK

Komputer musi być cichy. Będzie używany do grania w gry 3d (to wychodzące z ekranu 3d) na telewizorze, i pracy, więc ma mi nie buczeć przy uchu. Nie musi być definitywnie ta konkretna obudowa, lecz akurat ona się mi spodobała. Jak macie jakiś inny pomysł niż to co już wybrałem, to napiszcie :)

Edit: Na początku nie będę podkręcał, lecz za to "k" mogę wydać te 50 zł. Kto wie czy w przyszłości  się nie przyda? :P
Edytowane przez pjo_pl

CPU: i5 3570k

MOBO: MSI Z77IA-E53

GPU: GTX 670 jest wydajniejsza od GTX 760, ale do ciebie należy decyzja czy chcesz dołożyć do lepszej

PSU: Be quiet L8 530 W

RAM: Crucial 8 GB 1600 MHz

HDD: Segate Barracuda 1 TB

CASE: Fractal NODE 304 BLACK

Edytowane przez blacklizard

Nowszy tak, ale nie lepszy. Średnio im wyszedł ten model (wysokie temperatury). Na twoim miejscu brałbym jednak i5 3570k.

Zasilacz jest cichy. Dysk nie jest najcichszy ze wszystkich, ale jak jesteś maniakiem ciszy to powinien dać radę (według testów jest niezbyt głośny). Ewentualnie można dołożyć do WD Red 1TB (WD10EFRX-68JCSN0) i mamy bardzo cichy dysk (najcichszy według testu 20 dysków).

Zależnie od gry. Przejrzyj ten testi sam zobacz, czy chcesz dołożyć:

http://pclab.pl/art53817.html

BOX' owe chłodzenie od CPU może hałasować i proponuje kupić jakieś lepsze, ale najpierw muszę wiedzieć ile jeszcze $ zostało, aby nie "wyjechać" poza budżet.

Jak już się zdecydujesz napisz ile to będzie kosztowało w sklepie, w którym zamierzasz zamawiać.

Zestaw wyszedł póki co: 

CPU: i5 3570k - 854,00 zł

MOBO: MSI Z77IA-E53 - 389,00 zł

GPU: Asus GeForce GTX670 - 1125 zł

PSU: Be quiet L8 530 W - 298,01 zł

RAM: Crucial 8 GB 1600 MHz - 260 zł (Tutaj było wiele modeli, więc wybrałem ten: http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-sport-xt-8gb-1600-bls8g3d169ds3ceu-597925/)

HDD: Segate Barracuda 1 TB - 240 zł

CASE: Fractal NODE 304 BLACK - 300 zł

Suma:                                             3466 zł

Do tego jeszcze napęd trzeba kupić. Czy takie coś się nada (instalacja windowsa itd.): ASUS SDRW-08D2S-U

A jak z upchnięciem tego? Starczy miejsca? Nie będzie się grzała taka mała obudowa?

Co do chłodzenia innego, to może później, wraz z jakąś okazją, bo ogólnie wydanie tyle hajsu na komputer mnie troszkę przeraża... :P

Do tego jeszcze napęd trzeba kupić. Czy takie coś się nada (instalacja windowsa itd.): ASUS SDRW-08D2S-U

Weź jakikolwiek. Większej różnicy nie ma. ;)

A jak z upchnięciem tego? Starczy miejsca? Nie będzie się grzała taka mała obudowa?

Podaj dokładny model karty graficznej, a najlepiej link do sklepu z tą kartą. Miejsca powinno wystarczyć, ale muszę się upewnić dlatego potrzebuje modelu, aby zobaczyć czy nic nie będzie kolidowało. Ta obudowa jest naprawdę dobrze wentylowana. Nie masz co się martwić o temperatury.

Asus gtx670 nie jest czasem 3 slotowy ? Weźcie tam sprawdźcie dobrze, bo coś mnie się zdaje że nie będzie kompatybilny z budą, albo szukajcie wersji DCMOC która jest konstrukcją kierowaną pod mini-PCety (podobnie jak Giguś gtx670 w wersji mini).

Kurcze... gtx 670 podrożała :G Może troszkę poczekam aż stanieje. a to link do niej:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx670-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-980-6008-wentylator-directcu-ii-gtx670-dc2-2gd5-475219/

2 wybór to: http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-gtx-760-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-1072-6008-wer-o-c-overclock-wentylator-directcu-ii-gtx760-dc2oc-2gd5-585996/

A może coś pominąłem w wyborze? Jakiś inny producent niż asus. Lecz musi być cichy, a asusy są ponoć jedne z najcichszych. 

Asus gtx680 jest 3-slotowy. 670-tka ma 2 sloty.

pjo_pl piszesz, że być może będziesz kiedyś chciał podkręcać procesor więc będziesz potrzebował wydajne (duże) chłodzenie a z tą płytą możesz mieć problem ze względu na to, że gniazdo procesora znajduje się blisko złączą PCI-E. W zasadzie chyba jedyną płytą pod 1155 w której jest to trochę inaczej rozwiązane jest Asus P8Z77-I Deluxe ale jest ona sporo droższa. Z wydajnym ITX trzeba trochę pokombinować.

Edytowane przez bart123

Asus gtx670 nie jest czasem 3 slotowy ? Weźcie tam sprawdźcie dobrze, bo coś mnie się zdaje że nie będzie kompatybilny z budą, albo szukajcie wersji DCMOC która jest konstrukcją kierowaną pod mini-PCety (podobnie jak Giguś gtx670 w wersji mini).

Myślałem już nad wersją GTX 670 Mini od Asusa, ale kosztuje ponad 1250 zł  i wyjadę już poza budżet.

@pjo_pl Nie ma porządnej GTX 670 z dobrym systemem chłodzenia za mniej niż 1200 zł a za niewiele ponad 1000 zł można dostać GTX 760, która nie jest wiele słabsza a już na pewno nie warto dopłacać 200 zł do GTX 670. Tak więc proponuje wziąć Asus GTX 760.

pjo_pl piszesz, że być może będziesz kiedyś chciał podkręcać procesor więc będziesz potrzebował wydajne (duże) chłodzenie a z tą płytą możesz mieć problem ze względu na to, że gniazdo procesora znajduje się blisko złączą PCI-E.

Jest na to dobre rozwiązanie, ale nie tanie. Dokładnie Noctua NH-U14S, wydajność zbliżona do Macho HR-02 BW, ale cena to 300 zł. Na wysokość wejdzie na styk do budy.

Jak chcesz dobre chłodzenie do mini-itx to polecam "odradzane" zestawy pseudo LC. Nie są one jakieś super wydajne i daleko im do normalnych chłodzeń LC, ale maja jedną zajebistą zaletę - zajmują bardzo mało miejsca i są wystarczająco wydajne aby schłodzić 4,5GHz, ale jest też druga strona medalu - cena.

Do autora - koszt mini-ITX jest znaczeni większy niż zwykłego komputera. Często musisz wręcz wybierać drogie rozwiązania żeby się spasować w budę, także musisz się liczyć w tym wypadku ze zwiększonymi cenami za poszczególne podzespoły np.wspomniane GPU pod mini-ITX jest o 20% droższe od jego standardowego odpowiednika.

Jak niema gtx670 z porządnym chłodzeniem poniżej 1250zł - a TO ?? MSi gtx670 2GB OC PE - 1099zł Na morele świat się nie kończy ;)

Zgadza się, tylko na esc.pl nie ma płyty głównej, którą zaproponowałem do zestawu, a na agito.pl jest droższa o 50 zł. ;) User podaje linki do morele, więc zakładam, że tam chce składać i tam szukam części. Dla mnie to bez różnicy, gdzie złoży, dlatego też nie podaje linków do konkretnego sklepu.

Jak chcesz dobre chłodzenie do mini-itx to polecam "odradzane" zestawy pseudo LC. Nie są one jakieś super wydajne i daleko im do normalnych chłodzeń LC, ale maja jedną *****istą zaletę - zajmują bardzo mało miejsca i są wystarczająco wydajne aby schłodzić 4,5GHz, ale jest też druga strona medalu - cena.

Tylko na max obrotach to wyje jak suszarka, a autor chce aby komputer był cichy.

Komputer musi być cichy.

Tylko na max obrotach to wyje jak suszarka, a autor chce aby komputer był cichy.
Wymienić wentylator należy i problem z głowy  ;) 

Zgadza się, tylko na esc.pl nie ma płyty głównej, którą zaproponowałem do zestawu, a na agito.pl jest droższa o 50 zł. User podaje linki do morele, więc zakładam, że tam chce składać i tam szukam części. Dla mnie to bez różnicy, gdzie złoży, dlatego też nie podaje linków do konkretnego sklepu.
No offence - zdaje sobie sprawę z tego że ciężko jest to poskładać w jednym sklepie i żeby wsio było w dobrych cenach. Chciałem, tylko przedstawić że są na rynku gtx670 w niskiej cenie, ale nie miałem na celu obrażać tutaj kogoś, czy ujmować mu wiedzy / doświadczenia  8-) Dobrze radzisz Blacklizard ze wszystkim - staram się tylko naprostować co nie co żeby autor zdawał sobie sprawę z kilku rzeczy.

Ogólnie zamawiać w 2-3 sklepach zazwyczaj wychodziło taniej, nawet doliczając dodatkowe koszta wysyłki. Trzeba kombinować żeby zaoszczędzić, a kto nie kombinuje ten płaci więcej  8-)

Akurat tylko poleca chłodzenie które nie pasuje do płyty 
Ciii ;)  , chcę chłopa trochę podbudować.

Tak dla jasności - składanie SFF to nie lada wyczyn jest i najprościej jest znaleźć podobny konfig, który już ktoś ma złożony i na nim się wzorować, albo iść metodą prób i błędów i korzystać z możliwości odstąpienie od umowy - sprzęt nie kompatybilny odesłać i zamówić kolejny z nadzieją że wszystko będzie OK.

Co do chłodzenia - to jak wyżej wspomniałem - pseudo układy LC (H60 i temu podobne)  są dobrym wyborem w przypadku tych małych platform - raz że nie ma problemu z kolizją ze złączami PCI-E, ram, a dwa że gabarytowo nie są one duże. Jedyny minus to kiepskie wentylatory w zestawie (co jest standardem - zalecam od razu wymianę na coś cichutkiego np.Enermax Silence, lub znacznie wydajniejszy Magma). Można też kombinować z AIR coolerami, ale jak sami widzicie nie jest już z tym tak różowo i w moim przypadku często kończyło się na zakupie średnio-wydajnego coolera, gdzie prio wyboru to były małe gabaryty. Małe gabaryty = mała wydajność i niskie OC.

Wymienić wentylator należy i problem z głowy ;)

Tylko wtedy dochodzą dodatkowe koszty, które przy kompaktach już nie są niskie, ale jak autor jest w stanie je ponieść to nie ma sprawy. ;)

No offence - zdaje sobie sprawę z tego że ciężko jest to poskładać w jednym sklepie i żeby wsio było w dobrych cenach. Chciałem, tylko przedstawić że są na rynku gtx670 w niskiej cenie, ale nie miałem na celu obrażać tutaj kogoś, czy ujmować mu wiedzy / doświadczenia 8-) Dobrze radzisz Blacklizard ze wszystkim - staram się tylko naprostować co nie co żeby autor zdawał sobie sprawę z kilku rzeczy. Ogólnie zamawiać w 2-3 sklepach zazwyczaj wychodziło taniej, nawet doliczając dodatkowe koszta wysyłki. Trzeba kombinować żeby zaoszczędzić, a kto nie kombinuje ten płaci więcej 8-)

Jestem tego samego zdania, ale ludzie chcą kupić w jednym sklepie ze złożeniem i jest problem w zamknięciem budżetu. Najlepiej samemu złożyć, ale nie każdy potrafi / chce to robić.

Akurat tylko poleca chłodzenie które nie pasuje do płyty

Ciężko jest znaleźć część do mini-itx, które są tanie / wydajne / pasujące i do tego jeszcze wszystko ma być ciche. Sprawdziłem wysokość i się zgadzała, ale fakt nie sprawdziłem czy nie zakryje PCIE. Reszta komponentów spełnia wymagania użytkownika i mieści się, więc nie tylko polecam to co nie pasuje. ;)

Tak jak pisze Stelek: tanie, wydajne mini itx = sprzeczność

Więc tak jak wcześniej albo płyta Asusa: http://www.3kropki.pl/p/asus-p8z77-i-deluxe-intel-z77-socket-1155.html (drogo)

i wydajne chłodzenie: wejdzie macho albo nawet NH-D14 (zdjęcie) są filmy na youtube

albo płyta MSI i pseudo LC oraz  wymiana wentylatorów (również drogo)

pozostaje jeszcze nie podkręcać lub kupić chociaż mikro ATX

http://www.tonymacx86.com/screenshots/normal_ASUS-P8Z77-I-Deluxe_09.jpeg

Edytowane przez bart123
tanie, wydajne mini itx = sprzeczność

I to zdanie mówi wszystko .

Do tego jak ktoś zamierza składać SFF w sklepie to niech się mocno zastanowi, bo tego typu zestawy składa się samemu. Nawet eksperci w składaniu, którzy codziennie montują kilka zestawów będą mieli problem z SFF i odpowiednim rozłożeniem kabli. Do tego w moim przypadku nie raz musiałem dokupić jakieś kabelki w wersji mini, bo np. zbyt długie kable SATA nie potrzebnie "zaśmiecały" budę, co negatywnie odbijało się na temperaturach wewnątrz maszynki. Zestawy tego typu polecam raczej osobą obeznanym z PCtami i pasjonatom. Oczywiście zasobny portfel to podstawa - w tym segmencie nie ma już miejsca na kompromisy. Zresztą sama cena płyt formatu m-itx mówi już wszystko - dobre mobo na Z77 kosztuje znacznie więcej niż jego odpowiednik w formacie ATX. To samo z GPU i to samo z zasilaczem przystosowanym pod SFF (małe gabaryty, krótsze okablowanie - SilverStone robi takie zasilacze jak by autor był zainteresowany).

Dzięki za zainteresowanie :)

Czytając to wszystko, doszedłem do wniosku że w oc nie będę się pakować. Chciałbym to wszystko złożyć w jednym sklepie, że gdyby mieli problemy z upchnięciem tego, to będzie na nich, a nie ja będę musiał latać i bawić się w zwroty.

Lecz ile by kosztował cały zestaw na mini-itx, aby był cichy, nie grzał się, bez oc, a bazując tylko na tym procesorze, dysku twardym, obudowie i ramie? 

Ewentualnie czy macie do polecenia jakiś sklep/serwis w Warszawie, który złoży taki zestaw?

Dzięki za zainteresowanie :) Czytając to wszystko, doszedłem do wniosku że w oc nie będę się pakować. Chciałbym to wszystko złożyć w jednym sklepie, że gdyby mieli problemy z upchnięciem tego, to będzie na nich, a nie ja będę musiał latać i bawić się w zwroty. Lecz ile by kosztował cały zestaw na mini-itx, aby był cichy, nie grzał się, bez oc, a bazując tylko na tym procesorze, dysku twardym, obudowie i ramie? Ewentualnie czy macie do polecenia jakiś sklep/serwis w Warszawie, który złoży taki zestaw?

Nie musisz wcale rezygnować z OC. ;)

CPU: i5 3570k

MOBO: MSI Z77IA-E53

GPU: MSI GTX 670

PSU: Be quiet L8 530 W

RAM: Crucial 8 GB 1600 MHz

HDD: Segate Barracuda 1 TB

CASE: Fractal NODE 304 BLACK

Wszystko złóż w morele, a kartę dokup w agito. Sam podłączysz i po problemie.

Na razie nie musisz podkręcać, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Jak zacznie brakować mocy te kilkaset MHz na pewno się przyda. Kupisz H60 wymienisz wentylatory na lepsze i problem z głowy.

W obudowie którą wybrałeś zmieści się każda dwu-slotowa grafika czyli ten Asus również, wyjmujesz tylko jeden koszyk na dyski (przeczytaj w opisie obudowy na stronie FractalDesing). 

Co do składania nie wiem czy we wszystkich sklepach składają (w morele chyba tak, po podaniu jakiegoś kodu, za złotówkę, szukaj informacji na tym kanalehttp://www.youtube.com/user/blackwhite321/videos w filmach na temat zestawów komputerowych), albo spróbuj złożyć sam, jest masa poradników, filmów na youtube pokazujących wszystko krok po kroku. Jak na pierwszy raz to parę godzin Ci to zajmie

Edytowane przez bart123