Skocz do zawartości

800 zł - jaki procek i płyta gł.

Recommended Posts

Witam

Otóż wiem że to nie za dużo ale już mówię co bym chciał mieć i czy dałoby radę coś takiego osiągnąć za tą kwotę :)

- minimum 4 rdzenie (możliwie niskie TDP - procek nie będzie podkręcany)

- PCI-e 3.0

- SATA 6Gb/s

- USB 3.0

- fajnie by było jakby technologia była jak najnowsza (nie mówię aby była z najwyższej półki) ale żeby dała radę na co najmniej 2 - 3 lata nie tylko ultra wymagania w grach ale też obróbka zdjęć i muzyki.

planuję na początku przyszłego roku zakupić GTX760 - z początku myślałem o AMD FX-6300 ale płyty pod tego procka będą hamowały GTX760 :(

czy dałoby radę coś w tej cenie skołować ?

nie chodzi tyle o te 10 FPS co o to że płyty w segmencie do 400 zł nie mają PCI-e 3.0 przez co zapewne karta + procek nie wyciśnie tyle ile by mogła ... poza tym obecne procki AMD choć są tanie i mają dużo rdzeni to w testach zdychają z INTELem dlatego szukam dobrej alternatywy 4 rdzeni plus to co napisałem w temacie ;)

a TDP najwydajniejszego AMD zabija na poziomie 220W o.O

Edytowane przez angelboy

Co ty wygadujesz ?? Jakie nie uciągnie ? O czym ty mówisz ?

Wiem o czym pisze bo mialem Phenoma ll 965 BE i karte HD7870

Po zmianie na i7 w BF3 zyskalem nie 10 fps a 40 fps

a w grach i5 nie odbiega od i7

PS. Tylko zestaw 2

Edytowane przez mirko-36

Najtańsza opcja (mATX) to MSI B85M-P33. Natomiast z pełnowymiarowych to MSI B85-G41 lub trochę droższa MSI B85-G43. Nie ma sensu brać droższych z 2 powodów:

1. Wybierasz procesor bez "k" , czyli jego możliwości OC są mocno ograniczone.

2. Intel w CPU Haswell jeszcze bardziej ograniczył możliwość podkręcania CPU bez "k" niż to było np. w IB.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/intel-haswell-procesor-podkrecanie-odblokowany-zablokowany.html

Edytowane przez blacklizard

Ok reasumując :) procesor nie będzie podkręcany, potrzebuję czegoś nowszego niż mam i ma niskie TDP, 4 rdzenie na pokładzie i kwestia czy lepiej dopłacić i wziąć nowszy Core i5 4430 czy jednak nie ma sensu i pozostać przy Core i5 3350P

Póki co mam Phenoma II X2 565 BE i kartę graf. GTX285 (z tym że GTX285 zostanie zimą zastąpiony przez GTX760)

Grafika GTX760 jest brana pod kątem gier żeby sobie na spokojnie pograć natomiast procek i płyta są mi potrzebne pod obróbkę zdjęć (ponieważ sporo na tablecie rysuję) i obróbki dźwięku ponieważ lubię czasami na konsolach się pobawić ;) 

Patrzac na twoj sprzet domyslam sie ze zasilacz tez nie jest najnowszy

a wiec w Haswella bym sie nie pchal bo gdzies czytalem ze do niego potrzebny jest nowej generacji zasilacz,

chodzi cos o niskie pobory energi w spoczynku stare zasilacze nie sa kompatybilne,

niby cos tam mozna w biosie ustawic ale po co komplikowac sobie zycie skoro Haswell nic tak naprawde nie wnosi.

Bierz i5 trzeciej generacji i nie kombinuj.

Edytowane przez mirko-36

Wiem o czym pisze bo mialem Phenoma ll 965 BE i karte HD7870

Po zmianie na i7 w BF3 zyskalem nie 10 fps a 40 fps

a w grach i5 nie odbiega od i7

PS. Tylko zestaw 2

Jaa się zgadzam że i5 i i7 jest wydajniejsze od phenoma, chodzi mi o to że nie ma takiego pojęcia że procesor nie uciągnie grafiki. Jedynie w miejscach w grze gdzie bardziej obciążany jest procesor można zauważyć spadki fps. Warto czasem się zastanowić co się pisze.

Jaa się zgadzam że i5 i i7 jest wydajniejsze od phenoma, chodzi mi o to że nie ma takiego pojęcia że procesor nie uciągnie grafiki. Jedynie w miejscach w grze gdzie bardziej obciążany jest procesor można zauważyć spadki fps. Warto czasem się zastanowić co się pisze.

Ok! male przjezyczenie ale chyba kazdy wiedzial o co mi chodzi!!!

Kupujac i 7 tez myslalem ze pozbede sie tylko tych spadkow fps-ow o ktorych piszesz.

Nieprawda. W kazdym momencie gry mam srednio o 40 fps wiecej,

nawet w tych miejscach gdzie teoretycznie procesor ma mniej do roboty.

Teraz wiem jak meczyla sie moja  HD7870 przy Ph ll,.

Phenom ll to dobry procek ale do kart rzedu 7770 czy 6850

inna konfiguracja najprosciej mowiac sie nie kalkuluje.

Do autora tematu:

-semp od rodzicow ile wejdzie by kupic jak najlepszy procek

chodzby kosztem plyty glownej jesli nie planujesz OC,

zwlszcza ze chcesz  kupic GTX 760.

Edytowane przez mirko-36