Skocz do zawartości

Czy warto kupić SWIFTECH H220

Recommended Posts

Witam potrzebuję porady odnośnie czy warto kupować chłodzenie SWIFTECH H220 pod podstawkę 1150/55 mowa tu o prockach i7 i oczywiście też o OC. Posiadam chłodzenie firmy noctua modelu nie pamiętam lecz mam ciepło w pokoju obojętnie jaka pora roku i to się odbija na wysokich temp na procku. Z góry piszę że mam dobrą wentylowana obudowę firmy Zalman z9plus oraz dodatkowe wentylatory.

Jak do tej pory jestem zadowolony. i7 4770K @4.5GHz 1,22V chłodzi bez problemu.

Przeczytaj kilka ostatnich stron tego tematu http://forum.benchmark.pl/topic/40585-modding-wariacje/page-49

Wentylatory pasuje wymienić na inne, te z H220 na wysokich obrotach są dość głośne.

Można też pokusić się o wymianę i skrócenie węży, oryginalne są zbyt długie / w zależności od posiadanej obudowy /

Ale przede wszystkim napisz co konkretnie chcesz wiedzieć ?

Odnośnie temp ale to raczej już znajdę w tych postach co mi podałeś linka. Jakie byś polecił wentylatory do chłodnicy oraz czy mogę się obawiać przecieków i co wtedy zrobić gdy one występują?

Jakie byś polecił wentylatory do chłodnicy

Ja używam tylko jednej firmy be quiet, więc w tym temacie będę raczej stronniczy. Ale śmigła pierwsza klasa, tylko trochę drogawe.

Gdybyś znalazł SILENT WINGS 120mm ~ 1500RPM PWM, to byłoby idealnie, tylko wymagają trochę zachodu przy montażu. Są przystosowane do "kołków" nie śrub. Ale z tym można sobie bez problemu poradzić, trochę siły i wszystko gra :D 

http://content.hwigroup.net/images/products/xl/086926/be_quiet_silent_wings_pwm_120mm.jpg

O wycieki nie ma się co martwić, wszystko jest wykonane solidnie i na tyle prosto, że każdy kto umie trzymać śrubokręt poradzi sobie nawet z wymianą węży na inne / kolor, długość /

Jutro wieczorem zrobię Ci teścik w OCCT i wrzucę tutaj albo do mojego tematu. Dziś już się nie wyrobię, idę sprzątać forum :wariat:

W zeszłym tygodniu wymieniłem noctua nh-d14 na swiftecha h220. Założyłem wentyle noctua i stwierdzam, że jest cicho :D

Różnica temp przy wymianie tego chłodzenia aż 2st niżej :P

Tutaj jest dokładny opis chłodzenia swiftech:

http://chlodzenie.net/reviews/swiftech-h220-test-zestawu-chlodzenia-wodnego/

tylko taką różnicą czemu taka mała?

Taka już jest :) Żeby poszło niżej trzeba poważniejszego sprzętu a NH-D14 to bardzo wysokiej klasy cooler. Też byłem zdziwiony, że chłodzenie powietrzne aż tak dobrze może chłodzić

Images courtesy of Swiftech (Facebook)

I wszystko jasne. Nie ma recenzji

@down, nie dzięki. Miałem i zamieniłem na custom loop

Edytowane przez natsu