Skocz do zawartości

Recommended Posts

Główne wady IPS? W kontekście AMVA to są to słaby kontrast, szara czerń, oraz mały zakres regulacji jasności dokuczliwy zwłaszcza wieczorami bo monitor razi. IPS ma trochę szersze kąty, jednak przy oglądaniu nawet trochę z boku czarny staje się srebrny. Do tego wszystkiego tinting(przykład) występujący w każdym IPS'e jednak w różnym zależnym tylko i wyłącznie od szczęścia zakresie.

Edytowane przez gregotsw

A więc, jedyna opcja w tej kwocie to AMVA? Jest ewentualnie coś innego? Jakieś przykłady monitorów AMVA poza tym BenQ? Jeżeli nie ma alternatyw: jakie on ma kolory, etc, da się go zawiesić na ścianie?

Edytowane przez Aximus

Mocowanie standardowe Vesa 100x100mm, spokojnie można mając taki uchwyt umieścić go na ścianie. Z alternatyw to masz wcześniej wspomnianego samsunga, który jednak jest sporo droższy a oferuje jedynie ładniejszy(?) design i być może lepsze wykonanie obudowy (chyba aluminium), chociaż ja do Benq nie mam zastrzeżeń. Jest jeszcze pewna IIyamia o której napomknąłem, jednak ma 40ms input lag i smuży co dyskwalifikuje ją jeśli chodzi o multimedia.

Można także zastanowić się nad dopłaceniem do GW2760HS który ma ekran pół-błyszczący i brak PWM.

Edytowane przez gregotsw

Względem IPS są to tylko trochę węższe kąty, mimo wszystko sporo lepsze niż te znane z TN. Tylko z tymi kątami to też nie jest tak do końca. W IPS bardzo wyraźnie zmienia się czerń, nawet przy najmniejszym odchyleniu. W AMVA wraz ze zwiększaniem kąta, fragment obrazu bliższy lekko ciemnieje a ten dalej jaśnieje. Osobiście jestem w stanie pogodzić się z takimi kątami na AMVA za to zupełnie szarej czerni gdy patrzymy pod kątem jak to jest w IPS nie zaakceptowałbym osobiście. W IPS pozostałe kolory poza czernią pozostają lepsze przy większym odchyleniu w porównaniu do AMVA, jednak różnica wcale nie jest tak znaczna.

• Popieram 2

Mnie też się bardziej podoba, w tamtym ruskim teście wyszło że monitor względem Benq GW2760HS ma trochę bardziej wyraźne smużenie. Jednak nie jest ono na tyle silne, że monitor staje się bezużyteczny względem gier. Wydaje się, że jest to całkiem OK monitor i raczej będziesz zadowolony z zakupu. Samsung ma też szerszy zakres regulacji jasności. 

Tylko cały czas nie potrafię dojść do tego czy ma on PWM, jeśli nie to nawet ta cena przestaje być taka wysoka. Jednak jak ma podświetlenie sterowane PWM to wolałbym wydać osobiście tyle samo na GW2760HS bez PWM.

Na 80% z tego co wyczytałem monitor od samsunga ma podświetlenie sterowane PWM.

Edytowane przez gregotsw

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/philips_273e3qhsb.htm

Smużenie wygląda na to że jeszcze większe niż w tamtym samsungu, a w porównaniu do Benq nawet nie startuje. Do tego także słabsze kąty względem Benq.

Poza tym jak dla mnie sporo brzydszy niż Benq. Benq nie jest może tak designerski jak Samsung, ale też ma całkiem wąskie ramki, jest wykonany z plastiku nie z aluminium ale też wygląda ładnie. Trochę bardziej standardowo ale ładnie.

Edytowane przez gregotsw

To smużenie jest widoczne i zależne od modelu? Widać to gołym okiem? Szczerze mówiąc, zniechęca mnie to bardzo. W dodatku, monitorów z AMVA jest bardzo mało, co totalnie ogranicza wybór. Dlatego prędzej byłby skłonny wziąć tego IPSa mimo gorszej czerni.

IPS'y smużą na podobnym poziomie jak AMVA od Benq. Chyba tylko PLS od Samsunga jest wyraźnie lepsze pod tym względem. PLS to pochodna od IPS i jest obarczona podobnymi wadami. Pozatym matryca PLS 27" to wydatek 2,5 tys. zł.

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/content/benq_gw2750hm.htm#gaming

Powyżej masz porównanie GW2750HM(starszy model AMVA od Benq) do kilku monitorów IPS, oraz kilku innych AMVA w tym do tego phillipsa. Nowy GW2760HM jeszcze lepiej radzi sobie ze smużeniem.

Ja smużenia specjalnie nie zauważam, w FPS typu Battlefield 3 zupełnie. W FIFA 12 zauważam, jednak tylko gdy się przyjrzę i zwrócę na to uwagę. W innym wypadku nie ma problemu, nie przeszkadza to ani nie rzuca się w oczy.

Edytowane przez gregotsw

Wpływają tylko na smużenie i ewentualny wygląd "smugi". Ustawienie High jest wg mnie optymalne, smuga jest najmniejsza i najmniej widoczna. Ustawienie Premium czasem w zależności od kolorystyki sceny dodaje dziwne efekty - jednak dalej tylko w obrębie smugi. Na OFF smużenie jest najbardziej zauważalne. 

Pamiętaj, że w IPS'ach smużenie także jest redukowane poprzez tego typu wynalazki, jak AMA u Benq. Także najwyższe ustawienia potrafią "dodawać coś od siebie". 

Na ustawieniu High gram i działam na codzień.

Ustawienia AMA nie mają wpływu na obraz statyczny, lub mało dynamiczne sceny. Działają w obrębie "smug".

Edytowane przez gregotsw

Tak, tak wynika z testów. Benq akurat w tym względzie wyżyłował AMVA bardzo dobrze. Jak wspomniałem PLS tylko jest ponad to, jednak matryca ma pewne wady IPS i 27" to koszt ok. 2,5tys. zł. Chyba, że zejdziesz z wymaganiami co do wielkości... Wtedy za ok. 1300zł masz 23" calowego Eizo FS2333 na matrycy PLS.

Edytowane przez gregotsw

Nie, musi być 27 cali, albo większy. Znajdę czas w weekend to przejade się po media, vobisach, rtv i tam zobacze te wszystkie monitory na żywo. Zerknę jak ten IPS pokazuje tą czerń, dam znać. Jakby AMVA miała większy wybór w modelach to byłoby po prostu świetnie i wybór bezkompromisowy.

Telewizor IPS rozumiem to już znacznie większy koszt i nie nadaje się do grania, etc?

Edytowane przez Aximus