kubbak 10135 Napisano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Lokalne sklepy rowerowe. W Decathlonie czy Martesie nie przypuszczam byś dorwał porządny kask. IMO na kasku tak jak na oponach/hamulcach/zawieszeniu się nie oszczędza. Pamiętaj głowe masz jedną. Wystrzegaj się jedynie kasków aero, bez utrzymywania odpowiedniej prędkości w lato robi się w nich gorąco. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Spoko, dzięki, zrobię dokładnie tak jak pisałeś, pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 27 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Coś na humor 1 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Stawskiszef 1174 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Zabezpieczał ktoś z Was ramę rowerową folią ? Szukam jakichś rozwiązań. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 2 Marca 2021 Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 No tam wyżej masz , folia natryskowa zielona A tak poważnie to widziałem preparaty do zabezpieczenia felg w samochodach . Malujesz felgę i po zaschnięciu robi się cienką warstwą zabezpieczająca . Zrywasz to jak folie . Ja w tym roku będę sobie śmigał batacusem stacatta . Wpadł mi w sumie w gratisie . 7 biegów sachsa w piaście . Hamulce przód i tył też w piaście . Jeszcze nie smigałem , ale zapewne będzie lepiej niż na chińskim góralu . Cytuj Link to post Share on other sites
Stawskiszef 1174 Napisano 3 Marca 2021 Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Kupiłem folię oracal stone guard z tego co słyszałem fajnie się układa, zobaczymy jak to w praniu wyjdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Praktycznie rower gotowy na sezon '21. Wczoraj wleciało pierwsze 60km. Z Garminem to się chyba nie polubimy jak będzie działał tak jak działa... 5 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 8 minut temu, kubbak napisał: rower Kurde, piękny jest. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 31 Marca 2021 Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Tu jest biała szczała! 2 2 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Na sam widok takiego "wygodnego" siodełka zaczynam mieć skurcze w ... no ... tym tam rejonie Weź wysiedź na tym chociażby 10km. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 1 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 11 minut temu, joker5513 napisał: Weź wysiedź na tym chociażby 10km Pieluchę zakładasz i lecisz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Pany rower na kołach 29, do wszystkiego dla 15 latka prawie 180 wzrostu. Cena między 2800 do 3500. Na razie stawiam na Kross Level 4, ale może można coś lepszego?Do tej pory tłukł jakieś Saveno 26 albo 27.5 za 2500 ale pora na coś lepszego...Tak jeszcze myślę nad Level 1 czy 2 i przebudowie, ale chyba nieopłacalny manewr... Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Wszystko się rozbija o ramę. Jeśli mu pasuje od Krossa to można brać bo sprzętowo jest ok. Gdy będzie chciał coś lepszego to tylko upgrade robić itd. Ja osobiście lubię geometrię Gianta i sam na takich śmigam od lat. Tyle, że ja mam Roam. Ale Giant w tej cenie wypada sprzętowo gorzej. Ale jakościowo wg mnie jest lepszy Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 3 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17834 Napisano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Na tym to możesz dropić z autobusu 2 Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 W końcu przyszedł ostatni chiński pakunek i skończyłem składać tegoroczny 'rower'. Z minusów to będzie kompletnie gówniana rama w stylu treking/turing/ujwieco którą miałem od dłuższego czasu. Geometrią wypadała w pogranicze szosy/grawel (72°HT, 73°ST, 440 CS, 580TTh, 510ST), więc gdy zeszłoroczny projekt szosy na tym czymś nie wypalił to zabrałem się w tym roku do zrobienia sztywnego xc. Ramy i kółek kupowanych na przestrzeni paru ostatnich lat nie chciałem się pozbywać, a że na nic normalnego w tej chwili mnie nie stać to reszta musiała się do nich dopasować. Ich podstawowe wady to waga i krzywe spawanie. Rurkę sterową dociąłem wtedy kiedy jeszcze jeździłem z barankiem i nie zostawiłem miejsca na podkładki. Przy obecnej kierownicy drop z siodełka do gripów ma 0-2cm, całkiem w porządku. Z lekkich i szybkich opon na łatwy teren i drogę wybór padł na Continentale Race King. 2.2" to najgrubsze co w ramę weszło, a obręcz 19mm mimo iż trochę na granicy komfortu to problemów nie sprawia. Dla zabawy poszedłem w tubeless, dopłaciłem po dwie dyszki względem najtańszej wersji opon i dorzuciłem taśmę i wentyle z aliexpresu. Mleko Stansa bo przecież szajsu nie dam Pompuję je typowo na 2 bary, więcej gdybym planował trasę asfaltem. Spoiler Napęd jest w całości z aliexpresu. Nic innego w cenie do 5x wyższej nie ma sensu, a na dodatek tutaj nie da się nic kupić. Groupset L-Twoo AX w wersji 11rz z komponentami Zrace i korbą JIankun IXF. Same hity z ali. Korba z BCD104 daje wygodną opcję zmiany tarcz (no i nawet opcję zrobienia dinozaura 3X), zintegrowana oś i suport w zestawie - pyszności. Jeżdżę w SPD na szimano 520 i najtańszych butach z dekatlonu. Chińczyk oferował dużą patelnię 11-52, więc ją wziąłem. Opisu dobrego nie było, a stopniowanie 11-13-16-20-24...52 uznaję za głupie. Alternatywą na przyszłość będzie Deore 5100 z 11-13-15-18-21...51 jak przestanie kosztować pół tysiąca. Na przód wpadło narrow wide 38T, co w efekcie daje mi dość sensowne dwa-trzy biegi na płaski asfalt. Można by się pokusić o ~42T ale czuję że nie warto na siłę zmieniać. Przerzutka działa w porządku. Podstawowa konieczność przy kasecie 52T to odpowiednie przycięcie łańcucha i nieco zabawy z b-screw. Jest w całości metalowa, a kołka wózka nie dość że narrow wide to jeszcze na łożyskach Linia łańcucha dość dokładnie trzyma się standardu ~47,5mm więc problemów z przekosem i zjadaniem zębów się nie spodziewam. Spoiler Jako nowicjusz w mtb zastanawiałem się nad wyborem kierownicy i wypadło na dość konserwatywne 720mm na mostku 60mm. W ramach testu i z ciekawości gripy piankowe, a do tego jakieś nie najgorsze klamki od szimano. Poza manetką do kokpitu dorzuciłem jeszcze licznik sigma bc14.16 ze względu na pomiary wysokości (lubię sobie zmierzyć górkę i gradient), a kiedy trzeba dodaję oświetlenie (convoy s2). Wczoraj zrobiłem krótką rundkę przez las. Pierwszy bieg okazał się dość przydatny przy leśnych górkach i nierównościach. Dopłatę do aluminiowych klocków hamulcowych z wymiennymi okładzinami oceniam dobrze - względem plastiku zyskują na modulacji i oczywiście żywotności. Spoiler Myślę że przez dłuższy czas zostawię ten rower tak jak jest. W najbliższych dniach dodam brakujące barendy (te plastikowe od gripów się rozpadły) i jakąś butelkę, ew. torbę. W planach na przyszłość jest drugi rower na szosę, ale to będzie zależało od wielu rzeczy. Na koniec podrzucę listę części z ceną i wagą Spoiler 7 Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 16 Października 2021 Udostępnij Napisano 16 Października 2021 W dniu 17.06.2021 o 15:03, walker napisał: Myślę że przez dłuższy czas zostawię ten rower tak jak jest. Lol Znajomy miał na pozbyciu ramę od złomka. Wymiary w większości się zgadzały więc zrobiłem przeszczep Rama Author Basic z 2011, dość lekka, prosta, fajne kształty aluminiowych rurek, choć trochę miejscami obita (kiedyś może będzie malowana). Nie ma punktów montażowych pod tarczę więc nieco blokuje możliwości dalszego upgrejdu. Do ramy dokupiona sztyca i drobiazgi. W napędzie zmieniłem suport z chińczyka na szimano BB52. Chiński nie chciał się kręcić, a po jego rozebraniu wyszły na jaw kompletnie nieruchome łożyska Albo po zamontowaniu go jeździłem na samym ślizgu uszczelek, albo zdechł od stania przez miesiąc. Do tego dorzuciłem platformy Wheel Up - łożyska maszynowe i wkręcane piny z plastikową platformą. Te są całkiem miłe, a spd leżą na półce czekając na drugi rower. Spoiler Do tego wszystkiego dołożyłem Marzocchi Marathon SL 120mm (rocznik 2005/6) Śliczny, ale ustawienie tego to będzie gruba pajda chleba. Po zabawie zwykłą pompką zdobyłem szokopompkę i adapterek. ~3 bary do komór pozytywnych. 10 do negatywnej (nie ma klekotania przy odbiciu, poprawny sag, no i brak przyklejenia na starcie. Komorę od bottom-outu jakoś ogarnę po jeździe. Będzie trzeba zdobyć olej 7,5W żeby to zalać, bo kto wie kiedy ostatnio było do tego zaglądane Spoiler Waga całości to ok. 12,3kg. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6360 Napisano 16 Października 2021 Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Dobry ulep nie jest zły. Zazdroszczę chęci, że chciało Ci się to składać. Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 22 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Jak ktoś ma potrzebę to nasz rodzimy producent pomiarów mocy na promocję czarnopiatkową https://inpeak.pl/pl/sklep/ Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 24 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 A teraz komputer rowerowy Garmin 530 za ~770pln na amazon.de https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B07RZ95D6L?tag=pepperpl09-21&language=pl_PL 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 odkąd odkryłem, że mieszkam na Mazowszu to MTB mi przeszkadzał i próbowałem z niego zrobić coś bardziej fitness ale z 15kg i jego geometria nie szło to najlepiej. Ostatnio byłem z żoną i dziećmi u znajomych w innym mieście, spacer, obiad, oglądanie Frozen. To sobie usiadłem i zacząłem czytać wiadomości, maile, jakieś powiadomienia z olx, olx w tym mieście i tak od ogłoszenia do ogłoszenia, to jest mój nowy rower Focus Arriba, 9kg bez pedałów, Sram Apex 2x10 który idzie na wymianę na 105 (bo mam całą bez korby ale akurat korba 2x10 działa w 2x11). Co mi się podoba to rama jest identyczna jak w szosowym Focus Cayo więc jak mnie odwali to tylko wkładam baranka i jest szosa. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Ponieważ v-brake z przodu był zbyt piszczący (zabawy z klockami nie pomogły) zbyt mocny, porywczy (nic, nic, nic, ...blokowanie koła), to wpadł talerz. Możliwie niskim kosztem nowa piasta (D851SE), tarcza (TH-W12L 203), zacisk mechaniczny (M375) i adapter (IS-PM203). Po godzince jazdy wkoło domu jest już całkiem przyjemnie, ale postaram się wybrać na trasę do lasu gdy będzie mniej błota. Zdecydowałem się na dużą tarczę, bo na 160 ten układ był bardziej 'sugestią zwolnienia' niż hamulcem. Moc maksymalna nadal mniejsza od tego co potrafią vbraki, ale dopiero teraz jest modulacja. A... no i wizualnie jest taka sama wielkość jak kasety z tyłu :| Szczególiki: Spoiler Nowa piasta ma lekko asymetryczne i większe flansze, ale robi to mniej niż 3mm różnicy na kalkulatorze szprych, więc przekładka na luzie. Montaż tarczy na gwincie brzmi... lipnie. No ale nie wygląda na katastrofę. W kadrze "gratisowe" 160mm. Zaplot standardowo na 3x i tubles. Big rotor 3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Zmieniły sie przepisy?Moża w tym roku jeżdzić na chodniku w mieście? Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Nie zmieniły się.Chyba, że chodzi Ci o grzywnę za jezdę bez karty rowerowej gdy masz od 10-28 lat. Od stycznia to 1500 zł (lub nagana)A po chodniku można jechać, gdy:jedzie z dzieckiem do lat dziesięciu lubpodczas złej pogody (śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła) lubsą spełnione jednocześnie trzy warunki:chodnik ma co najmniej dwa metry szerokości,ruch na jezdni jest dozwolony z prędkością ponad 50 km/h (w terenie zabudowanym),brakuje oddzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla nich przeznaczonego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 W dniu 5.04.2022 o 19:01, drVanSteiner napisał: ruch na jezdni jest dozwolony z prędkością ponad 50 km/h (w terenie zabudowanym), To 90procent miast odpada Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts