Skocz do zawartości

Jaki projektor do domu ? max do 4000 pln

Recommended Posts

Przyjrzałbym się produktom Epsona np Epson EH-TW2900. Są całkiem niezłe. Na chwilę obecną na pewno szukałbym jakiegoś full HD.

A tak w ogóle odradzam zakup projektora do domu, lepiej zainwestować w jakąś porządniejszą plazmę czy LCD ;)

bchrubas A niby dlaczego odradzasz projektory do domu? Teraz technika poszła na przód i coraz więcej produkuje się projektorów właśnie z myślą o kinie domowym a nie projekcjach na salach konferencyjnych. Takie projektory są dopasowane właśnie do kina domowego a więc uwzględniają różne czynniki którymi nie musisz się martwić. Nie musisz mieć wielkiej sali projekcyjnej czy białego ekranu bo uwzględniają że mieszkanie ma mniejszą powierzchnie i że prawdopodobnie będziesz wyświetlał na ścianie a nie ekranie. Ja jestem zwolennikiem takiego rozwiązania i sam szykuję się do zakupu.

Producenci mogą sobie ściemniać w ulotkach reklamowych jak niesamowicie wygląda obraz z ich projektora rzucany na np. żółta ścianę w małym pokoju osłonecznionym popołudniowym blaskiem ale ja im nie wierzę :P

Miałem przyjemność przetestowania czterech projektorów, dwa starsze (HP, Epson) i dwa nowsze (Epsony, w tym jeden full HD) i moje wnioski są jednoznaczne.

Projektor jak najbardziej jest OK jeżeli:

- masz duży pokój (powyżej 20m2)

- możesz go "wyciemnić"

- masz ekran albo przynajmniej możesz jedną ze ścian pomalować jakąś specjalną/porządną farbą

W innym wypadku otrzymujesz mały, średnio kontrastowy obraz a filmy możesz oglądać (w super jakości) dopiero po zachodzie słońca :P

Z producentami zgodzę się tylko w tym że: obecne projektory mają bardzo dobre odwzorowanie kolorów, przestały być głośne i bardzo dobrze radzą sobie z korygowaniem geometrii więc nie trzeba ich umieszczać w centrum pokoju.

Jasne że jak ktoś ma dziuplę 7 m2 to nie wstawi tam projektora :P Co do reszty którą wymieniasz po myślnikach ok. Dlaczego zakładasz że Miłosz nie ma dużego pokoju? Poza tym nie musi być aż tak duży jak piszesz :P Jeśli chodzi o kolory ścian to jasne że nie uzyskasz ciekawego obrazu na intensywnym kolorze do tego we wzorki ale jeśli będzie jasny odcień to nie ma problemu.

Witam . Mam w domu 4 projektor z kolei i powiem tak jeśli chodzi o ekrany to według mnie spokojnie możesz sobie odpuścić jeśli masz prostą idealnie białą ścianę to będzie bardzo dobrze. Dużo ważniejsze jest aby ograniczyć dopływ światła z zewnątrz jeśli masz okno nie od strony od której słońce wali przez cały dzień bezpośrednio to wystarczą rolety z jakimś materiałem który przepuszcza mało światła. Miałem do czynienia z kilkoma ekranami i powiem szczerze, że efekt jest umowny albo mizerny albo bardzo słaby a w żadnym wypadku nie adekwatny do ceny do tego rozwijane lubią się deformować z czasem. Obecnie jadę na ścianie bezpośrednio i nie mam zamiaru nic zmieniać. Co do pomieszczenia to według mnie najlepiej jak będziesz w stanie siedzieć 4-5 metrów od ekranu tak żeby spokojnie obejmować ekran wzrokiem [ przekątna 2-3 m ]. Co do samego modelu to ja mam hd ready i jestem bardzo zadowolony filmy w tej rozdzielczości prezentują się bardzo dobrze a przy takiej wielkości ekranu robią DUŻE wrażenie i myślę że projektor w pełnym HD zwalił by mnie z nóg.

W takim budżecie brał bym na pewno full hd , miałem dwa projektory benqa bardzo dobry stosunek jakości do ceny do tego jak mi w jednym siadła matryca to wymienili na nowy nowszy lepszy model [ 36 m gwarancji door-to-door ], obecnie mam acera i jestem bardzo zadowolony znajdziesz również optome w tej cenie.

Ktoś wspomniał że lepiej kupić dobrą plazmę. Dla mnie to po prostu śmiech na sali jak wchodzę do marketu z elektroniką i patrzę na te wszystkie LCD i plazmy. Nawet na bardzo słabym projektorze obejrzysz film 100 razy lepiej niż na najlepszej plaźmie i będziesz miał z tego bez porównania większy fun. Dużo lepiej się również gra. Po prostu obraz w takiej wielkości robi dużo większe wrażenie.

Osobiście brał bym Acer H7530 lub benq w1000.

Jasne że jak ktoś ma dziuplę 7 m2 to nie wstawi tam projektora :P Co do reszty którą wymieniasz po myślnikach ok. Dlaczego zakładasz że Miłosz nie ma dużego pokoju? Poza tym nie musi być aż tak duży jak piszesz :P Jeśli chodzi o kolory ścian to jasne że nie uzyskasz ciekawego obrazu na intensywnym kolorze do tego we wzorki ale jeśli będzie jasny odcień to nie ma problemu.

Dlatego też zwracam na to wszystko uwagę :D

Co do ścian - przy normalnym oświetleniu kontrast na zwykłej ścianie spada dramatycznie. Trochę lepiej zachowują się ekrany bo lepiej odbijają światło padające z projektora.

Niestety oprócz rozmiaru obrazu, projektory w naszych domach mają same wady (IMHO).

No chyba że ktoś ma możliwości zrobienia sobie sali kinowej :D

Ktoś wspomniał że lepiej kupić dobrą plazmę. Dla mnie to po prostu śmiech na sali jak wchodzę do marketu z elektroniką i patrzę na te wszystkie LCD i plazmy. Nawet na bardzo słabym projektorze obejrzysz film 100 razy lepiej niż na najlepszej plaźmie i będziesz miał z tego bez porównania większy fun. Dużo lepiej się również gra. Po prostu obraz w takiej wielkości robi dużo większe wrażenie.

Osobiście brał bym Acer H7530 lub benq w1000.

Niby dlaczego obejrzy film 100 razy lepiej, hm? Bo większa przekątna? No to żeś wymyślił argument... Projektor nadaje się tylko do pokoi/sal kinowych - do miejsc, w których panuje ciemność. W każdym innym miejscu plazma wygra z projektorem. A w pomieszczeniach mocno naświetlonych - LCD ze swoją matową matrycą. Po za tym dochodzą do tego koszta utrzymania projektora - lampa, filtry... Projektor nie jest za dobrym rozwiązaniem. Chyba, że jako drugie urządzenie w domu.

@Michael_17

Nie wymyśliłem. Niby dlaczego na skale masową robi się 50 calowe LCD i ludzie je kupują mimo że są dostępne lepsze tańsze 32 calowe , skoro według ciebie wielkość nie ma żadnego znaczenia? Dlaczego ludzie chodzą do kina [ gdzie jeden wypad z osobą towarzyszącą to około 50 zł ]a można w takiej samej jakości obejrzeć film według ciebie za darmo w domu? Dlaczego ekran w imaxie ma wielkość małego bloku mieszkalnego [ pewnie dlatego żebym ja używał tego jako argumentu ]?

Dyskusja o pomieszczeniach mocno nasłonecznionych jest bez sensu, bo w takich pomieszczeniach to ja często mało widzę na ekranie monitorów , a odpalenie tam projektora jest czystym absurdem i równie dobrze można mieć pretensje o to, że projektorem nie można w dzień wyświetlać obrazu na chmurach.

Z drugiej strony osiągnięcie zadowalających warunków jest bardzo proste bo sprowadza się do dobrych rolet z materiałem który przepuszcza mało światła, żadne specjalne żadnego wydziwiania mam tak w tym momencie i nie przekonasz mnie, że jest inaczej. Jeżeli według ciebie to jest salka kinowa i/lub spełnienie takich warunków jest dla ciebie problematyczne to w zasadzie masz rację , dla ciebie lepsze będzie LCD.

Nie wiem o jakich filtrach mówisz nigdy się z czymś takim nie spotkałem nigdy nie wymieniałem filtrów u siebie w projektorze z tego co widzę przez otwory wentylacyjne nie ma tam filtrów. Używam średnio 5 godzin dziennie lampa starcza mi na powiedzmy dwa lata , biorąc pod uwagę że lampa kosztuje połowę ceny projektora w chwili jego zakupu oraz ,że projektory bardzo szybko idą do przodu i tanieją uważam że kupowanie lamp jest nie opłacalne, lepiej jest dołożyć po 2-3 latach i kupić o klasę lepszy projektor. Aspekt finansowy jest tutaj drugorzędny , Miłosz nie pytał czy taniej jest kupić telewizor [ jeśli by skalkulować przeliczyć wyłącznie złotówki to chyba bardziej się opłaca ale ja wolę słaby projektor za 1,5k niż LCD za 4k ].

„Projektor nie jest za dobrym rozwiązaniem. Chyba, że jako drugie urządzenie w domu.”

Względnie , ja nie oglądam telewizji od 10 lat, mam projektor więc dla mnie TV LCD czy plazma jest totalnie zbędne jako pierwsze drugie czy ósme urządzenie.

Dzisiaj zrobienie kina domowego z projektorem jest banalne i nie kosztuje dużo a efekt jest bardzo dobry. Kilku moich znajomych kupiło projektory po tym jak się przekonali naocznie u mnie w domu jak łatwe i efektowne to jest.

LCD sobie odpuśćmy - wyraźnie zaznaczyłem, że jedyną jego zaletą jest matowa matryca w nasłonecznionym pomieszczeniu. Co do wielkości owszem - sam nie zdzierżyłem 32 cali, ale uważam, podobnie jak większość, że do pomieszczenia średniej wielkości przekątna 50 cali to i tak nie mało. Chyba, że dysponujesz pomieszczeniem od 30metrów kwadratowych wzwyż - tu się zgodzę - więcej cali mile widziane. Zauważ jaka duża jest sala kinowa w imaxie - nie wiem jak Ty, ale ja takim pomieszczeniem nie dysponuję. I z tym kinem to jest tak, że często atrakcją jest po prostu sam wypad, nie jednokrotnie z dziewczyną/chłopakiem. A jeśli mam obejrzeć film, to wolę to zrobić w domu - nie muszę wychodzić, nie muszę tego robić o konkretnej godzinie, czy stać w kolejce, a i jakość stoi po stronie telewizora, no wyjątkiem był Avatar, ale to za sprawą 3D - na pewno nie wielkości ekranu.

Nie wiem jakie filtry masz, jakich nie masz, ale kilku krotnie widziałem w szkole, czy innej instytucji, jak podczas prezentacji na OSD wyświetliła się informacja o konieczności wymiany filtrów. A że widziałem to w trzech różnych miejscach, na różnych projektorach wnioskuję, że nie był to odosobniony przypadek. Chociaż, jak widzę, że wymiana projektora co 2-3 lata to nic, to chyba nie mamy o czym rozmawiać. Bo ja zdecydowanie wolę wydać 2-5kzł na plazmę i mieć ją dobrych kilka lat.

Każdy ma swoje przekonania, i ani Ty choć troszeczkę nie przekonasz mnie do wyższości projektora, ani ja nie przekonam Ciebie do wyższości plazmy - dla kazdego coś innego, pozdrawiam.

;)

Dziękuję za dobre rady, wczoraj miałem trochę czasu i pocztytałem o projektorach BenQ serii kino domowe, na hdtvmanii piszą o W1000, ma dobre recenzje, chyba się skuszę na niego. Zastanawiam się jeszcze nad Epsonem, ale system projekcji LCD troszkę mnie jednak zniechęca do zakupu. Wszyscymocno wychwalają DLP. Michael_17 dziękuję za sugestię :rudolph:. BenQ w1000 - to super pomysł, Acera nie chciałabym mieć w domu, jakoś nie mam zaufania do tej marki.

BenQ w1000 - to super pomysł, Acera nie chciałabym mieć w domu, jakoś nie mam zaufania do tej marki.

Opisz potem swoje odczucia co do tego BenQ. Może być jakaś mini-recenzja :sciana:

Popieram, a jak nie m-r to chociaż po tygodniu opisz odczucia i wrażenia z użytkowania. Ciekawe, czy z nowymi projektorami tego typu można "rzucać obrazem" z dwóch metrów.

@Michael_17

"Każdy ma swoje przekonania, i ani Ty choć troszeczkę nie przekonasz mnie do wyższości projektora, ani ja nie przekonam Ciebie do wyższości plazmy - dla każdego coś innego, pozdrawiam."

Bardziej starałem się wyrazić swoją opinię nawet nie twierdzę że w 100% obiektywną niż namawiać. Myślę że gdybyś obejrzał kilka filmów w hd u jakiegoś znajomego w odpowiednich warunkach to sam byś się przekonał - mniej więcej tak było z moja osobą.

@Miłosz

Ja produkty benq znam wyłącznie od strony projektorów i jestem pozytywnie nastawiony do tej marki.Jedyny minus jaki miały wszystkie projektory benq jakie miałem jest taki że wylot ciepłego powietrza jest z boku , jeśli wieszasz nie ma to znaczenia jeśli wstawiasz w jakąś półkę musisz zostawić sporo miejsca z boku bo nie ma się co oszukiwać te urządzenia produkują naprawdę dużą ilość ciepła. Pod tym względem acer jest lepiej zaprojektowany bo ma wylot z przodu a wiadomo że przód jest wolny zawsze. Acer za to wymyślił sobie że projektor po każdym wyłączeniu będzie się przestawiał z trybu eco na normalny więc za każdym razem musisz wchodzić w menu i przestawiać a często zapominasz - więc nie chce mi się wierzyć że nie zrobili tego specjalnie.

@masterofsoul

właśnie, że oglądałem ostatnią część szybko i wściekle (720p puszczone z PC) na Benq W600 i fakt - wielkość obrazu jest na prawdę imponująca, na pewno większa niż w TV, ale kurcze - sam obraz to na plazmie wygląda lepiej. I to nie na jakimś modelu z górnej półki, tylko porównywalnym cenowo, bo S10e. I nawet kolega przyznał mi rację. Tak więc jak dla mnie projektor - owszem, fajnie, ale pod warunkiem, że mamy jeszcze coś innego do użytku na co dzień.

@Michael_17

Nie twierdze, że obraz z lcd/plazmy jest gorszy wręcz mogę stwierdzić że pod względem kontrastu jasności i kolorów przeważająca większość paneli jest grubo lepsza niż 90% projektorów.

Porównajmy dwie sytuacje , masz lcd rozdzielczoś FHD kontrast 30000:1 i jasność 20000 z drugiej strony masz projektor hd 2500:1 kontrastu i 2500 jasności, na pierwszy rzut oka widać że jakość obrazu będzie lepsza na lcd i tu wracamy do tego co napisałem w pierwszym poście, gdy obraz ma przekątną 2 metry jego odbiór jest znacznie lepszy robi większe wrażenie, z jednej strony widać dużo więcej szczegółów a z drugiej nie można skupiać wzroku na tak małych detalach bo przestaje się widzieć całość obrazu, do tego jeśli chodzi o jasność to i tak ci świeci pół ściany.Generalnie ja odbieram duży obraz dużo lepiej nie mówi że jest lepszej jakości ale wrażenie robi lepsze. Z ludzi którzy byli u mnie w domu nikt nigdy nie powiedział że jest słabo ciemno lub, że wolał by siedzieć przed lcd. Mam do tego 720W nagłośnienia i jak oglądałem z kilkoma osobami film Rec to mało nie zrobili pod siebie z wrażenia.Z drugiej strony jak mówisz, że widzisz to inaczej to ok .

• 4 tygodnie później...