Skocz do zawartości

Intel i7 3930K s2011

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez blacklizard,

Recommended Posts

Zestawik jaki chce złożyć : http://www.morele.net/inventory/info/7WbK42/

Używany będzie do : Adobe Premier Pro , Sony Vegas , Blender , Photoshop , Corel draw, itp oraz OC .

I nie wiem czy za ten procesor opłaca sie tyle płacić .

A teraz mam :

Proc :AMD Phenom II x6 1055T 2,8Ghz @ 3,5Ghz 1,375V

Mobo Gbyte 970A-UD3

Pamięć : Corsair Vengeance 8GB 1600Mhz CL9

Dysk SSD : Patriot Pyno 60GB

Dysk 3,5" : Seagate 500 GB

Grafa : Gbyte HD6850 1GB 256bit

Edytowane przez mairon
Adobe Premier Pro , Sony Vegas , Blender , Photoshop , Corel draw, itp oraz OC

Do tych zastosowań jak najbardziej opłaca się kupić 3930K choć ja na twoim miejscu wstrzymał bym się miesiąc i kupił 4930K. Zmień pamięci bo te co masz w zestawie to 2x8 a LGA2011 ma quad channel więc lepiej weź 4x4

Edytowane przez Faflucy

1. MOBO można wziąć słabsze i zrobić na nim spokojnie SLI.

Polecisz mi jakieś MOBO ? 

Zmień pamięci bo te co masz w zestawie to 2x8 a LGA2011 ma quad channel więc lepiej weź 4x4

A nie szkoda troche zajmować sloty ? 

@Faflucy

Można poczekać, ale naprawdę niewielka różnica jest między SB-E a IB-E. Wyraźnie na plus mniejsze TDP (SB-E 150W vs IB-E 130W).

Zmień pamięci bo te co masz w zestawie to 2x8 a LGA2011 ma quad channel więc lepiej weź 4x4

Można tak zrobić, ale czy nie lepiej zostawić miejsce na rozbudowę do 4x8 GB?

@mairon

MSI X79A-GD45 (8D).

Edytowane przez blacklizard

@UP

Różnica w wydajność będzie nie wielka pewnie z 5% ale tu nie chodzi o wydajność tylko TDP, PCI-E 3.0, i pamięć 1866MHz A co do pamięci to pakowanie 2x8 jest zupełnie bez sensu a o miejsce nie ma się co martwić ponieważ prawie każda płyta pod LGA 2011 posiada aż osiem banków pamięci druga sprawa jest taka że przy tych programach co wymienił autor pamięć też jest istotna i 4x4 spisze się zdecydowanie lepiej niż 2x8. A co do płyty to zamiast MSI X79A-GD45 to zdecydowanie lepiej wziąć MSI X79A-GD65 (8D) choć ta co podał autor jest bardzo dobra.

Edytowane przez Faflucy
Różnica w wydajność będzie nie wielka pewnie z 5% ale tu nie chodzi o wydajność tylko TDP, PCI-E 3.0, i pamięć 1866MHz A co do pamięci to pakowanie 2x8 jest zupełnie bez sensu a o miejsce nie ma się co martwić ponieważ prawie każda płyta pod LGA 2011 posiada aż osiem banków pamięci druga sprawa jest taka że przy tych programach co wymienił autor pamięć też jest istotna i 4x4 spisze się zdecydowanie lepiej niż 2x8. A co do płyty to zamiast MSI X79A-GD45 to zdecydowanie lepiej wziąć MSI X79A-GD65 (8D) choć ta co podał autor jest bardzo dobra.

O TDP już napisałem. ;) PCIE 3.0 i tak nie zostanie wykorzystane przez obecną generację kart, może Maxwell coś zmieni, ale na to jeszcze trzeba poczekać. Taktowanie pamięci także można wymusić. Nie jest tak bez sensu, ponieważ jak pisałem proponuje rozbudowę do 32 GB, a nawet 64 GB jak autorowi będzie tyle potrzebne, aby wykorzystać Quad Channel. X79A-GD45 niczego nie brakuje, więc nie wiem czy jest sens dopłacać do kilku złącz których autor i tak nie wykorzysta.

A nie może być Plaxtor 128GB M5 Pro ?

Plexor. ;) Jak najbardziej.

Możesz też dołożyć te kilkanaście PLN i mieć najwydajniejszy napęd SSD na rynku, czyli Samsung 840 PRO.

http://allegro.pl/jeden-z-najszybszych-samsung-840-pro-128gb-nowy-i3436328438.html

Edytowane przez blacklizard