Devastor 2 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Witam forumowiczów ! Szukam wydajnego chłodzenia pod OC w granicach 170zł. Wpadł mi w oko cooler o dość dobrych recenzjach Termalright HR-02 Macho Black White. Co o tym sądzicie ? Wart uwagi jest ten coolerek ? Jeszcze chciałbym wiedzieć jaki ma wentyl (rozmiar), bo różnie na stronach piszą i troszkę się pogubiłem. Czekam na propozycje z Waszej strony czemu się można jeszcze przyjrzeć w granicy mojego budżetu Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Macho HR-02 to będzie najlepszy wybór w tej cenie. http://chlodzenie.net/reviews/thermalright-hr-02-macho-120-test-coolera-cpu/8/ To jest akurat test małego ale na wykresach jest też duży. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez rezerwuar Cytuj Link to post Share on other sites
savater 21 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 zdecydowanie macho, są dwa modele 140mm i 120mm dlatego różnie piszą Cytuj Link to post Share on other sites
Plochy2 9 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) A może używka? dyszka więcej i tym zamiatasz niemal wszystko na rynku pod stół Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Plochy2 Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 @^ Wszyscy wiemy jak niepewna jest tablica. @Autor: Jesmi interesuje Cie uzywane chlodzenie to pisz do tego goscia z tablicy czy wystawi to dla Ciebie na Allegro (wtedy Cie nie oszuka) i mozesz sprobowac wytargowac dyszke Jesli interesuje Cie tylko nowy cooler, to bierz Macho HR-02 B&W Wytapane. Cytuj Link to post Share on other sites
Plochy2 9 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 @^ Wszyscy wiemy jak niepewna jest tablica. @Autor: Jesmi interesuje Cie uzywane chlodzenie to pisz do tego goscia z tablicy czy wystawi to dla Ciebie na Allegro (wtedy Cie nie oszuka) i mozesz sprobowac wytargowac dyszke Jesli interesuje Cie tylko nowy cooler, to bierz Macho HR-02 B&W Wytapane. Płatność przy odbiorze? Chciałem niedawno kupić od niego ten cooler i o ile sie nie myle mógłby wysłać kurierem za pobraniem ;p wiec chyba 'pewne' nie? Nie kupiłem bo znalazłem fortisa za 8 dych. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 A coś stąd? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Płatność przy odbiorze? Chciałem niedawno kupić od niego ten cooler i o ile sie nie myle mógłby wysłać kurierem za pobraniem ;p wiec chyba 'pewne' nie? Nie kupiłem bo znalazłem fortisa za 8 dych. No tak na 90% pewne Ale poproś, żeby wystawił na Allegro, jeśli chcesz kupić. Zawsze pewniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Devastor 2 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Okej, dzięki wszystkim za informacje ! Czyli jednak biorę macho, wiadomo nówka pewna na gwarancji przy ewentualnej awarii Jeszcze chciałbym tylko spytać czy cooler w wersji z 140mm wiatrakiem nie zawadza o ram kingstona hyperx ? Cytuj Link to post Share on other sites
savater 21 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Macho jest asymetryczny, więc nie będzie zawadzał Cytuj Link to post Share on other sites
Devastor 2 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Tak, czytałem pare chwil temu o nim i podobno nie będzie żadnych problemów z brakiem miejsca, bo tak jak wspomniałeś jest asymetryczny Zapowiada się bardzo ciekawie. Jest jeszcze jedna sprawa dotycząca chłodzenia czy zmieści się do gladiusa m40 z zamkniętym panelem bocznym ? Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Tak, czytałem pare chwil temu o nim i podobno nie będzie żadnych problemów z brakiem miejsca, bo tak jak wspomniałeś jest asymetryczny Zapowiada się bardzo ciekawie. Jest jeszcze jedna sprawa dotycząca chłodzenia czy zmieści się do gladiusa m40 z zamkniętym panelem bocznym ? http://img833.imageshack.us/img833/4614/riag.jpg http://img856.imageshack.us/img856/531/ejxk.jpg Nie wiem jak bardzo rozbudowaną masz wyobraźnię, ale u mnie tak to wygląda. Jak chcesz zdjęcia od boku, czy też dokładne pomiary to napisz - jutro rano cyknę fotki i zrobię pomiary (teraz oświetlenie słabe). Spokojnie się mieści i zostaje jeszcze dość sporo luzu. Pomyślisz ile to sporo. Otóż jest zmieścisz palca mniej więcej do grubości przed pierwszą kostką (tą wypukłą, nie tą od miesięcy ). Tak jak powiedziałem - pomiary i zdjęcia jutro Ci podrzucę Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Klikacz Cytuj Link to post Share on other sites
freju97 3 Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 http://chlodzenie.net/reviews/silentiumpc-brutus-310-410-vs-wysokie-coolery-cpu/7/Według powyższego testu ten cooler się nie mieści, ale to może zależeć od płyty głównej (położenie socket'u). @@Klikacz, ale z sygnaturki wynika, że masz "120-stkę", który jest mniejszy, więc pomiary i zdjęcia z Twojej strony są niepotrzebne.@@Devastor, musisz liczyć się z tym, że buda może się nie zamknąć. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 http://chlodzenie.net/reviews/silentiumpc-brutus-310-410-vs-wysokie-coolery-cpu/7/ Według powyższego testu ten cooler się nie mieści, ale to może zależeć od płyty głównej (położenie socket'u). @@Klikacz, ale z sygnaturki wynika, że masz "120-stkę", który jest mniejszy, więc pomiary i zdjęcia z Twojej strony są niepotrzebne. @@Devastor, musisz liczyć się z tym, że buda może się nie zamknąć. Przepraszam, było późno i byłem pewien, że autor kupił 120 Cytuj Link to post Share on other sites
tatachabera 1 Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Który z tych 3 będzie pracował najciszej zachowując przy tym odpowiednią wydajność na procesorze i7-4770K ? Termalright HR-02 Macho Black White Termalright HR-02 Macho 120 SilentiumPC Fortis HE1225 Czy ww macho różnią się tylko wielkością wentylatora ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Najwydajniejszy a zarazem najcichszy będzie oczywiście duży Macho, który różni się nie tylko wielkością wentylatora ale w ogóle jest większy(radiator). http://blog.daum.net/lovenabi_/472 Cytuj Link to post Share on other sites
tatachabera 1 Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Jeszcze tylko kwestia wymiarów - czy Termalright HR-02 Macho Black White zmieści się w obudowie o szerokości 21cm a dokładnie w Corsair Carbide Series 200R ? Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez tatachabera Cytuj Link to post Share on other sites
freju97 3 Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Teoretycznie powinien się zmieścić, ale najlepiej zapytać się kogoś, kto takie dwa komponenty ma. Ewentualnie można ryzykować, tylko nie wiem czy warto. PS: godzina zrobiła swoje i też się pomyliłem. http://chlodzenie.net/reviews/silentiumpc-gladius-m40-vs-wysokie-coolery-cpu-2/8/ To jest test Gladiusa M40 (tamten był Brutusa 310/410), ale HR-02 BW też się nie mieści (byłem tego pewien, bo przeglądałem ten test wcześniej). Cytuj Link to post Share on other sites
mugen1 11 Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 http://forum.benchmark.pl/topic/93883-silentiumpc-gladius-m40-thermalright-hr-02-macho-black-white/ Cytuj Link to post Share on other sites
Devastor 2 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) @Klikacz Jeżeli nie będzie kłopotu z fotkami od boku to super, wtedy będę mógł zobaczyć jak się prezentuje. Jeszcze tylko się upewnie jak mnie oczy nie mylą to jest gladius m40, tak? Żeby nie było żadnych niedociągnięć w przypadku użytkownika freju97 @mugen1 Dzięki za tego posta Daje do myślenia. Biorąc pod uwagę jak minimalnie heat pipe'y wystają poza obudowe to nie powinny zawadzać w zamknięciu panelu, bo wiadomo, że gladius m40 posiada wytłoczenia, które dają pare darmowych mm. Jeżeli jest ktoś kto posiada właśnie gladiusa m40 z tym coolerkiem macho BW to niech da znać czy buda się normalnie zamyka Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Devastor Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts