Skocz do zawartości

LENOVO Y580 i7-3630QM CZY MSI GX60 A10-4600M

Recommended Posts

Poszukuje laptopa do gier w kwocie 3200zl przeglądałem kilka stron i dużo osób chwali Lenovo y580 zgadzam się za ta cenę można kupić tego laptopa lecz nurtuje mnie jedna rzecz w tym laptopie najlepsza karta za ta cenę siedzi gtx660m a wiadomo mi ze do gier właśnie karta jest najważniejsza i teraz moje pytanie czy nie lepiej kupić MSI GX60 AD 4600M 8GB HD7970M laptop jest dokładnie tyle samo wart co ten lenovo y580 jedyne co to ma procek słabszy ale karta HD7970 jest bez porównania lepsza od gtx660M jakie jest wasze zdanie którego lepiej wybrać?

Miałem GX'a jakiś czas temu więc się wypowiem na jego temat. Tak na dobrą sprawę wydajność w grach na GX60 zależy od ich doboru. Wszystkie gry oparte na UE3 będą chodzić bezbłędnie, jak również większość gier single tj. Tomb Raider, Metro 2033, Metro LL, Crysis 1,2 (trójka to zupełnie inna bajka), Diablo 3 (w multi 4-osobowym też daje radę), Dota, LoL, Battlefield 3 (single). Możesz natomiast z całą pewnością zapomnieć o większości gier multi. Gry takie jak Battlefield 3 (multi), Starcraft 2 czy Guild Wars 2 działają delikatnie mówiąc tragicznie, a zmiana ustawień i rozdzielczości nie pomaga. I tu dochodzimy do sedna sprawy. O ile w Lenovo (tylko wersja z matrycą HD!; FullHD przy tej karcie to samobójstwo w nowych grach) jeśli mamy problemy z płynnością, możemy temu zaradzić poprzez zmniejszenie ustawień, o tyle jeśli coś nie działa dobrze na laptopie MSI, nie będzie działać w ogóle. Podsumowując, ja na Twoim miejscu brałbym jednak Lenovo ze względu na jego większą uniwersalność, jeśli natomiast grasz w gry singleplayer i jesteś w stanie przeboleć niektóre momenty w których płynność spada do ok 20 FPS, wtedy brałbym GX60, ale szukałbym wersji z procesorem A10-5750, które jest odrobinę (zawsze to 500MHz więcej) wydajnieszy. Pozdrawiam.

• Popieram 1

a10 5750 jest także w nowych rewizjach gx60 za ok 3500zł ;)

wybó kontrowersyjny bo ten laptop sprawdza sięw niektórych grach a w niektórych chodzi tragicznie. Jego zakup wiąze się z zakupem pod określone gry.

JA bym stawiał na Lenovo y580 z matrycą HD, które daje ci większe spektrum gier.

Poprzeglądaj sobie testy w internecie tego gx60 a sięzdziwisz jak mocno radek 7970 jest ograniczany przez procesor AMD.

W sumie KONUZ ma rację i wyszerpał temat w sposó dosyć wnikliwy.

• 3 tygodnie później...

nie bierz msi ge60 bo ma spore problemy z throttlingiem, druga rzecz to słabe wykonanie tego lapka, lenovo jest sporo lepiej wykonany a do tego ma lepsze chłodzenie i grafikę można trochę podkręcić dzięki czemu jest o te kilka-kilkanaście fps więcej.