Bulis 1 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam. Tworzę ten temat z takiego powodu, że już sam nie wiem co ma wybrać czy lapka czy kompa ? Mój budżet to około 3000 tysiące... Jedni mówią żebym brał kompa drudzy laptopa A więc tak właśnie skończyłem gimnazjum i wybieram się do technikum informatycznego. Mój komputer ma już około 6 lat i już, że tak powiem "pada " Parametry starego komputera : raczej już nie da się z niego nic zrobić :C Dysk : ExcelStor Technology J92 250GB karta graficzna to NVIDIA GeForca 8500 GT (512 MB) Typ procesora Intel Pentium Dual CPU E2200 @ 2.20 GHz 2.20 GHz Nazwa płyty głównej Asus P5GC-MX/GBL Karta dźwiękowa Realtek ALC662 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1] Napęd:Toshiba-Samsung TSSTcorp CDDVDW SH-S223F ATA Device 2gb ramu Uprosiłem rodziców, żeby mi zafundowali jakis nowy sprzęt... i tu się zaczął problem najpierw wymarzyłem sobie laptopa bo już dość miałem kompa ciągle bo siedzenie w miejscu .. zero mobilności.. Ale wtedy doradził mi kolega żebym nie brał laptopa tylko kompa bo jest o polowe tańszy i 2 razy wydajniejszy.. i tu się zaczął moj mętlik Mi jest potrzebny sprzęt na długie lata chciałbym żeby wytrzymał z 6 lat i nadal dobrze chodził teraz to przeważnie buszuje po necie wiadomo wakacje, ale później sprzet by mi się przydał do technikum informatycznego... czasami lubie sobie pograć w rożne gierki np. cs go, itp.. Więc nie gram w zbyt wymagające gry ale gdyby np wyszło gta v chętnie bym zagrał Im mniej bym wydal tym lepiej .. w tej chwili mam do dyspozycji 2000 tyś i gdyby się znalazł dobry sprzęt gdieś w tym przedziale do około 2500 tyś to bym się cieszył Więc proszę was o rade co lepsze do moich potrzeb komputer czy laptop ? Mi bardziej by zależało na laptopie, ale czy jest szansa że w cenie 2500zł znajde wydajnego laptopa na długie lata ? Myślałem nad tymi dwoma http://www.x-kom.pl/p/125279-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-y580-i7-3630qm-8gb-1000-win8-gtx660-zestaw.html?ref=100487700&sm12=NDM=&ts=1371765379&token=6722d4579a00a9af2bc96835fb862e59 ale on chyba jest aż za bardzo dobry i mi raczej jest aż tak dobry nie potrzebny http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hp-pavilion-dv7-6c50ew-i5-2450m-4gb-750gb-w7hp.bhtml#opis czy raczej za tę cennę znajde 2 razy lepszego kompa ? Piszcie swoje opinię Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Bulis Cytuj Link to post Share on other sites
maslascher 10 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Najlepiej oba. Laptop nie pochodzi wieki. Jeśli zależy ci na mobilności bierz netbooka bo podstawowe rzeczy na nim zrobisz jak jesteś na zewnątrz a jak zabraknie mocy to idziesz na PC. Co do netbooka to bierz coś najtańszego a za resztę kasy buduj kompa. Ponadto granie na laptopie to żadna przyjemność. Zamiast netbooka można też wziąść tablet ale tam są mniejsze możliwości. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez maslascher Cytuj Link to post Share on other sites
Bulis 1 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Też o tym myślałem, ale doszedłem do wniosku, że lepiej kupić lepszego laptop niż to i to Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Zamiast netbooka można też wziąść tablet ale tam są mniejsze możliwości. generalnie to wszystko można braść... Sam stałem przed podobnym dylematem w grudniu kiedy kupowałem swoją maszynę. Miałem określony budżet i również zastanawiałem się czy zależy mi bardziej na mobilności czy na wydajności. Z tym, że ja jestem już w takim wieku że komputera nie używam "do szkoły" a do szeroko pojętej rozrywki (gry, internety etc). Jako że potrzebowałem sprzętu głównie pod gry zdecydowałem się na złożenie PC. Przyszło mi to o tyle łatwiej że również w grudniu zakupiłem 2 urządzenia mobilne (smartfona z 1,5GB pakietem danych i funkcją routera + tablet). No ale nie o tym. Co do dwukrotnej zwyżki wydajności PC względem laptopa w tym budżecie to nie wiem czy jest aż tak drastycznie. Na pewno będzie mniej wydajnie w przypadku laptopa ale jak to się mówi "coś za coś". Zakładam również że w Twoim budżecie zawiera się też monitor? Cytuj Link to post Share on other sites
Bulis 1 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Akurat monitor posiadam.. ale tez ma już swoje lata był kupiony wraz z komputerem, ale narazie chodzi .. 21 cali rodzielczość 1280x 960 Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 to nie jest odpowiedź na moje pytanie... Zostawiasz ten monitor czy chcesz zmienić na coś lepszego? Cytuj Link to post Share on other sites
Bulis 1 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 No nie wiem czy on się jeszcze nadaje do nowszego kompa ? Cytuj Link to post Share on other sites
donigorasso 0 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Możesz ustrzelić lapka z 660M i gry bedą całkiem spoko chodziły. Będziesz miał w miare mobilość a w gry które wymieniłeś pograsz bez problemu.Ewentualnie jakiś używany/tani netbook + blaszak( złożóny z używek na gwarancjii). Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez donigorasso Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 ten IBM który padł już w tym temacie jako propozycja wygląda ciekawie a 660M w rozdzielczości 1366x768 podoła każdemu tytułowi Przeglądałem x-kom w poszukiwaniu czegoś lepszego w tym budżecie ale nie znalazłem nic. Więc jeśli stawiasz na mobilność i jako taką wydajność to być może ten IBM będzie dobrym wyborem. Cytuj Link to post Share on other sites
Bulis 1 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 A w tej samej cenie czy znalazł by się lepszy od tego laptopa komp ? ;> Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Tu masz zestaw bez monitora http://www.morele.net/inventory/info/zB6jds/ kilka złotych drożej niż ten laptop Oczywiście można zmienić co nieco i zaoszczędzić kilka złotówek nie tracąc dużo na wydajności (dać 3570k zamiast 4670k, dać z77-g43 zamiast z87-g43, wybrać grafę bez TI itp) A może się zdarzy że w niedalekiej przyszłości będziesz mógł sobie sprawić jakiś sensowny monitorek full hd Cytuj Link to post Share on other sites
Bulis 1 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 yhm.. no spoko, ale jak już składac kompa to chyba za niższą cenę a resztę przeznaczyć na jakiegoś używanego lapka ? Cytuj Link to post Share on other sites
kapitantaito 49 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Na twoim miejscu zdecydowanie brałbym PC. Za te 3k złożysz naprawdę dobra skrzynkę a laptop za 3k za 3 lata nadawał się będzie tylko do office i painta. Dodatkowo jak za 2 lata wydajność w PC będzie dla Ciebie za mała to wymienisz procek czy grafikę. W laptopie nie masz takiej możliwości. Następną kwestią jest gwarancja. Na laptopa masz 2 lata i koniec.A jak składasz PC to na poszczególne części często jest dłuższa gwarancja ( procki intela- 3 lata, ramy często wieczystą). A jak masz na coś gwarancje to w przyszłości lepiej sprzedaż dana część. A co do mobilności laptopa osobiście nie jestem przekonany, bo gdziekolwiek wyjdziesz musisz mieć do niego torbę zasilacz , myszkę itp. (chyba że mobilność dla Ciebie oznacza możliwość przeniesienia kompa z pokoju do kuchni). Mobilność oferują tablety lub smartfony. Sam stoję przed podobnym "dylematem" bo idę na studia w tym roku ale jak dla mnie wybór był prosty. Cytuj Link to post Share on other sites
Bulis 1 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 yhm.. dzięki wszystkim za odpowiedź to ja się jeszcze zastanowię, ale chyba zrobię tak .. jutro zrobię temat w którym poproszę o wycenę mojego starego pc i czy nie da się z niego nic wyciągnąć i drugi w, którym poproszę o złożenie porządnego pc do 2500 a za resztę kupię jakiegoś laptopa albo tableta do neta Jeżeli ktoś ma ochotę się jeszcze wypowiedzieć proszę bardzo ja chętnie przeczytam PS: Idę oglądać mecz ! Do boju Legia ! Wszyscy trzymać kciuki ! Cytuj Link to post Share on other sites
Fikumikuz 14 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Coś od kumpla ,który poradził ci kupno PC'ta : http://www.morele.net/inventory/info/w66zZ1/ Razem : 2590 zl Myślę , że to dobra propozycja nie jestem dobry w te klocki . Zawsze możesz jeżeli masz dysk twardy SATA to zostawić swój . Wpisujesz kod na skladanie za 1 zl: O6A2MVKEK1 Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Fikumikuz Cytuj Link to post Share on other sites
Bulis 1 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Dysk raczej nie zostawię bo ma tylko 250 GB pamięci a mi by się przydał gdzieś tak z 500 GB . Prędzej by się obudowa nadała (tak przynajmniej ja uważam ) xD Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Mi jest potrzebny sprzęt na długie lata chciałbym żeby wytrzymał z 6 lat i nadal dobrze chodził Po przeczytaniu tego zdania mam dla ciebie tylko 1 radę. Kupuj Peceta tym bardziej, że budżet masz naprawdę niewielki. Laptop na lata to prewnie z 6-7 k pln.. Peceta mozesz kupic jako takiego a potem rozbudowac Cytuj Link to post Share on other sites
mattax 25 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 weź PC za resztę jakiś tablet 7'' jak starczy. FIN Cytuj Link to post Share on other sites
radwys 13 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Składaj raczej PC . Jak będziesz często nosił laptopa to praktycznie po 1,5-2 latach jest on zniszczony i nie nadaje się do niczego. Sam swojego Acera mam już 2,5 roku i ma wyłamany zawias, bateria trzyma nie całą godzinę , a dysk twardy miał bady sektorów po roku. No ale trzeba przyznać , że nigdy go nie oszczędzałem i noszony był często. Bardziej wytrzymałe są laptopy z serii biznesowych takich jak np. Probook od HP , lub Thinkpad od Lenovo , ale te sprzęty raczej nie mają kart graficznych do obsługi gier i są zazwyczaj sporo droższe . Większość komercyjnych notebooków ma średnią jakość wykonania . Co do nauki w technikum lub liceum informatycznym to nie widziałem , żeby u mnie w szkole nosili laptopy na lekcje . Większość projektów robią na lekcji , a jak coś to wysyłają sobie na pocztę i kończą w domu. Więc , aż tak nie martw się mobilnością jeżeli chodzi o szkołę . No chyba , że chcesz z laptopem przemieszczać po mieszkaniu/domu to co innego. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez radwys Cytuj Link to post Share on other sites
Bulis 1 Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Więc postanowione składam PC Dzięki wszystkim za odpowiedź ! Do zamknięcia 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts