bioly1987 62 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam dzis pierwszy raz bede skladal komp. kupilem plyte ASRock M3A770DE + Athlon II x3 435 + Goodram DDR3 2048MB 1333MHz CL9.0 + zasilacz Cooler Master Extreme Power 460W Dvd HDD GPU mam ze starego kompa. Mam kilka pytan odnosnie montarzu tych podzespolow: 1. Procesor wystarczy umiescic w sokecie i zalozyc boxowe chlodzenie czy trzeba uzyc najpierw jakiejs pasty termoprzewodzacej? 2. Zasilacz wentylatorem do dolu (ten wentylator wyciaga powietrze z obudowy czy wdmuchuje do niej)? 3. Kable od zasilki podlaczam do zasilania plyty i cpu a reszte te Sata do Dvd Hdd tak jak mi pasuja bo jest ich kilka? 4. Czy do eSata II na mobo mozna podlaczyc urzadzenie sata? 5. Jak podlaczyc (co do czego na mobo) te kabelki od przycisku power reset 2usb na przednim panelu budy? 6. Na dysku twardym mam juz system czy trzeba go bedzie przeinstalowac? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 1. chłodzenie box ma już zaaplikowaną pastę na radiatorze. 2. wentylator w zasilaczu wyciąga powietrze z obudowy. 3. tak - jak ci pasują 4. musisz mieć kabel eSata 5. przecież na pinach od obudowy masz napisane co to jest, zerknij do instrukcji od płyty jak to podłączyć 6. jest to wskazane Cytuj Link to post Share on other sites
bioly1987 62 Napisano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Jeszcze jedno jak juz wszystko podlacze to trzeba cos w biosie ustawiac czy moge odrazu windowsa przeinstalowac Cytuj Link to post Share on other sites
Di0XiDe 0 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Generalnie nie musisz nic mieszać w biosie (no może ustaw datę i godzinę). Jeśli wszystko dobrze podłączyłeś to płyta wykryje co trzeba i możesz instalować windę. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 17 Marca 2010 Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Co do kabli zasilacza: niektóre molexy są przeznaczone wyłącznie do zasilania wentylatorów montowanych na obudowie (ja tak mam w zasiłce Pentagrama), ale w takim przypadku do kabla jest przyklejona specjalna etykietka z napisem "Case fan only" czy coś w ten deseń. Jeśli nie ma takich "bajerów" to podłączaj jak ci wygodnie. Cytuj Link to post Share on other sites
eGabeleXxX 0 Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 hehe ja zawsze jakoś dla pewności po kupnie nowej części wchodzę do BIOSu i daję "Load Optimal Settings" i potem zmieniam tylko to co wcześniej zmieniłem co do pasty, jeśli masz pojęcie o jej nakładaniu (chodź to nie trudne) i masz jakąś lepszą pastę to radziłbym zetrzec tą i nałożyc nową. Pamiętaj żeby po zamontowaniu procesora taką dźwignię na taki haczyk złapac. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts