Skocz do zawartości

Pomoc w OC - stadium zaawansowane

Recommended Posts

Pracuję nad wynikiem dla naszej drużyny na BenchIT i mam pewien problem... Mój poprzedni procesor (E8400 D0) osiągał najwyżej 9x456 MHz przy napięciu 1,4V. Zmieniłem procesor na E8500 E0, który osiąga najwyżej 9,5x456 (napięcie już 1,45, bo wynikowe taktowanie wyższe). Jeśli dodam jeden MHz więcej, Orthos wysypuje się na początku Test 2. Próbowałem różnych ustawień typu 9x482, czy 8,5x510 i ni w ząb nie mogę przekroczyć tego taktowania.

Metodą prób i błędów wykluczyłem winę pamięci - próbowałem przeróżnych ustawień FSB i mnożników. Mogę obniżyć mnożnik i dodać kilka MHz na FSB, więc FSB Wall raczej też odpada. Dlaczego nie mogę przekroczyć tego taktowania FSB na domyślnym mnożniku na obu tych procesorach? Może powinienem zmienić jakieś napięcia typu PLL, NB, SB? Na jaki poziom mogę je bezpiecznie ustawić? Może to zwykły zbieg okoliczności i musiałbym dalej zwiększać napięcie procesora (czego wolałbym uniknąć)?

Temperatura radiatorów na chipsecie nie dochodzi nawet do 40°C, a chłodzę go Thermaltake V1. Ramy mają jeszcze zapas przy OC. Wydaje mi się, że uzyskałem marny wynik przy napięciu 1,45V... Może ma ktoś pomysł, jak ustawić resztę napięć?

Mostek północny dovoltuj i FSB osiągając na moim e8400 511x9 miałem 1,5 na FSB i 1,42 na NB :D ale pamiętaj o temperaturach ja chłodziłem na parapecie przy otwartym oknie mróz był akurat więc tempy były przyzwoite możliwe że widziałeś ZDJĘCIE.

W tym momencie po zmianie pasty na procku i chipsecie mam kompa złożonego na przysłowiowego pajora i tak będę próbował swoich sił jak zabraknie mnie na forum przez jakiś tydzień to będzie znaczyło że moje mobo nie osiagnie jednak FSB 530 :co:

Nie bardzo rozumiem działanie tej opcji: mogę ustawić 200, 266, 333 lub 400 MHz. Im mniej ustawię, tym na wyższe taktowanie wskakują pamięci. Czy to znaczy, że mam ustawić jak największą przepaść między FSB dla samego procesora, a wartością współdzieloną przez cały NB?