Skocz do zawartości

Podrasowanie koputera za ok. 800zł

Recommended Posts

Oto mój dzisiejszy setup:

zasilacz: cooler master 450w

płyta główna: ASRock G41M-VS3

karta graficzna: Nvidia GT 120

Procesor: Intel core 2 duo E7500 2.93GHz

pamięć ram: Samsung ddr3 4gb 10600e

Myślałem o kupnie używki karty graficznej i procka (z gwarancją) dokupieniu 4gb ramu, polecilibyście jakieś płyty główne ? albo używany sprzęt z gwarancją na kilka miesięcy i ostatnie pytanie czy zasilacz wytrzyma wymianę karty graficznej na np. http://allegro.pl/asus-radeon-hd-7790-cu-ii-oc-gddr5-gwarancja-i3444512227.html

Dodatkowe 4GB ramu jest niepotrzebne. Poza tym może być nieco cieżko w tym budżecie z wymianą procka, mobo i grafy. Mógłbyś pójść w ślady Phenoma 945/955/965 i do tego typu sprzętu grafa podana przez Ciebie byłaby najbardziej ok, jednak zastanawiam się, czy nówka nie byłaby bardziej opłacalna skoro jest niecałe 50zł droższa ;) Zasilacz wytrzyma. Bez tego ramu (bo uwierz mi - naprawdę nie potrzebny) chyba, że siedzisz w jakimś renderingu o czym akurat nie dałeś znać, to mógłbyś pomyśleć nad tą ofertą:

http://allegro.pl/phenom-ii-x4-945-95w-ga-ma770t-ud3p-kingstom-8gb-i3446109136.html

Do tego 7770/7790 i jest zestaw ok.

• Popieram 1

interesuje mnie ulepszenie sprzętu pod gry, głównie rpg ale dobrym BF też nie pogardzę :D myślę że mógłbym podkręcić procka do 3ghz, ostatnio postanowiłem ulepszyć kompa bo wiedźmin 2 cholernie się ciął :P nawet na najniższych 
BTW. nie opłacałoby mi się bardziej kupić jakiś porządny cooler i podkręcić procka do 3,5 zamiast kupować nowego ?

Edytowane przez valior96

Jako ''nówka'' co zaznaczyłem wyżej, to miałem na myśli kartę graficzną. Ta co podałeś kosztuje 450zł a nówkę można dostać za niecałe 500zł więc chyba bardziej opłacalne. Na BF'a 3 trochę małe szanse masz ale na tym Phenomie co Ci podałem z linku powinieneś bez problemu dawać radę na medium. Dobry cooler naturalnie jeśli będziesz chciał podkręcać.

@Fakt - dopiero zajarzyłem co masz na myśli - podkręcanie swojego intela, ale to co napisałem przed chwilą może akurat też się przyda. Otóż ja na twoim miejscu zainwestowałbym w coś innego pokroju Phenoma, gdyż ten twój Intel jest przestarzały i w końcu ma tylko dwa rdzenie, co w grach zbyt fajnie nie wychodzi.