Skocz do zawartości

jaki zasilacz???

Recommended Posts

I tu pytanie do Autora czy planuje dokupienie drugiej karty graficznej?

Po wyborze płyty głównej (nie obsługuje SLI) to myślę, że nie ma sensu kupowanie kilkuset watów "na zapas", gdyż czy to XFX czy Super Flower doskonale poradzi sobie z mocnym GPU + CPU

EDIT: Jeżeli już, to bardziej celowałbym w XFX Core 650W lub modularny Seasonic M12II-620W.

Edytowane przez policeman
  • Popieram 1

Nie druga karta graficzna napewno nie wchodzi w gre. Póki co bede narazie śmigał na karcie procesora, ale w niedlugim czasie planuje dokupic 550/650ti. Dzięki za odpowiedzi, widze ze można na forum zawsze na kogoś liczyc

Czyli 650 w jest wystarczające do takiej konfiguacji z oc cpu+ podzespoly oczywiscie z zapasem mocy?

Edytowane przez 240484

Widzę, że masz Haswell'a, a zasilacz XFX 550W nie jest kompatybilny z tymi procesorami - więc na dzień dobry odpada ;)

Napisałeś, że palujesz dokupić GTX 650 Ti i taką też kartę umieściłeś w pierwszym poście.

Komputery z tą kartą, pobierają pod obciążeniem około 220W, łatwo więc wywnioskować, że dobry zasilacz o mocy 500W będzie odpowiedni, a nawet bardziej niż odpowiedni, ponieważ zasilacze uzyskują największą swoją sprawność przy obciążeniu około 50%.

Moim faworytem jest BQ E9 500W - 5 lat gwarancji, certyfikat Gold, wyposażony w jeden z najlepszych wentylatorów i bardzo cichy Silent Wings, kompatybilny w 100% z Haswell. Zasilacze BQ należą do jednych z najcichszych zasilaczy na rynku.

Zakładając pobór prądu na poziomie tych 220W, to obojętnie czy będziesz szperał po internecie, czy oglądał film lub mocno obciążał Swoją jednostkę, zasilacz nie powinien zmienić obrotów wentylatora i utrzymać głośność na poziomie 13,7dBA (to jest bardzo cicho),

Zasilacz dopiero powyżej 50% swojego obciążenia zaczyna zwiększać intensywność chłodzenia, ale w/g producenta, nie przekroczy 19,2dBa - to jest rewelacyjny wynik, z resztą Twój komputer i tak nie obciąży go do tego stopnia, ba, nawet jak zdecydowałbyś się na drugą kartę GTX 650 TI (SLI), to zasilacz byłby obciążony w około 66%.

Karty GTX 550 TI nie brałem pod uwagę, ze względu na jej wiek oraz większy pobór prądu.

Edytowane przez SKEEPER46
  • Popieram 2

Rozmawiamy o zasilaczach do 350zł, a przecież ten BQ kosztuje 341,25zł, a najtańszy Newton kosztuje około 500zł - gdzie ta oszczędność :roll: , a max głośność Newtona to około 23dBA.

Z tą kompatybilność z Haswell, to weź też pod uwagę, że nie wszyscy o tym wiedzą że mogą sobie wyłączyć C6/C7. Z resztą mając Haswell'a, to też bym wymagał wszystkich działających funkcji, za które zapłaciłem kupę kasy, nawet jak ich nie będę używał.

Staram się dostosować do tego co napisał dodo24x post nr 2 , bo irytują mnie wypowiedzi typu "weź ten, bo jest fajny i zaoszczędzisz" :P

Jak autor wyskoczy z pięciu stówek, to zaraz Newtony by się posypały w odpowiedziach. ^^

Edytowane przez SKEEPER46
  • Popieram 1

Witam

Bardzo trafna uwaga z kompatybilnością zasilaczy. Skoro procesor oferuje małe pobory energii to czemu z tego nie skorzystac.Przejrzałem jeszcze kilka zasilaczy i wybrałem Be Quiet! SYSTEM POWER 7 600W (BN145) 80+ SILVER. Cena 300 zł. Jest kompatybilny z hasswellem i cichy. Chyba że znacie jakieś wady tego zasilacza to chętnie posłucham. Dzięki Skeeper za podpowiedź

Edytowane przez 240484

Be Quiet! SYSTEM POWER 7 600W (BN145) 80+ SILVER

To jest wersja zwykła (7) czy z literką (E7 ) ?  Jeśli bez (e) to nie bierz słaba linia v12  no i kiepski certyfikat chyba też brak oplotów na kablach jak sie nie mylę. Krótko mówiąc zasilacz nie warty swojej ceny.

@up

to jest zwykła 7, nie L7.

Uwielbiam firmę BQ, za podawanie parametrów dotyczących hałasu oraz szczerość:

"Zasilacz posiada certyfikat 80PLUS® Silver i umożliwia stworzenie energooszczędnego zestawu o wysokiej wydajności, wyróżniając się na tle niskobudżetowych zasilaczy."