TeeLeM 7 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 4GB jest do wiekszej ilosci monitorów niz 1 2GB wystarcza do jednego monitora Cytuj Link to post Share on other sites
dredlak 0 Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 ale różnicy w osiągach nie ma gdy jest podłączony tylko jeden? Cytuj Link to post Share on other sites
TeeLeM 7 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Nie ma Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Na razie nie ma . Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Nie ma różnicy pomiędzy 2GB, a 4Gb w wydajności. Na tą chwile ciężko powyżej 1,3GB wjechać, a co dopiero 2GB zająć. Sęk jest w jakości tekstur - im są większe (lepsze, dokładniejsze) tym więcej miejsca zabierają na vramie. Mistrzem na tą chwile jest BF3 / FC3 - te gry z teksturami o najwyższej jakości / rozdzielczości potrafią już zapchać co nie co vramu, ale znowu nie do przesady > poziom około 1,5GB. Do tego, jeżeli już ewentualnie zabraknie vramu na tekstury to przecież komputer się nie wyłączy i nie jest to koniec świata ... takie gdybanie w sumie. Realnie 2GB i nic więcej. 4GB pod konkretne cele są i też nie zawsze są niezbędne, do tego strasznie drogie. Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 4GB pod konkretne cele są i też nie zawsze są niezbędne, do tego strasznie drogie. Nie są strasznie drogie. Taki wymaxowany Skyrim z niebotyczną ilością modów zabiera 2-2.1GB. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 @up Opłaca się dopłacać ponad 200zł do 4GB pod jeden tytuł, do tego po modyfikacjach? Raczej niezbyt rozsądny pomysł. Tak samo można powiedzieć o HT i Crysis3 - kupować i7 z HT pod jeden tytuł dla kilku fpsów więcej ? Trzeba wszystko jakoś zbalansować i nie popadać w absurdy, bo zaraz tutaj okaże się że do "miłego" grania potrzeba i7 3970X i SLi 770 4GB.Darował bym sobie 4GB i wolał to dorzucić do innych podzespołów Posiadałem 670 z 2GB - giercowałem co nieco mając cały czas parametry pracy GPU na wierzchu - średnio gierki leciały do 1GB, wyjątkiem był BF, który potrafił ponad 1,3GB zająć. W Skyrima nie grałem, ale po modach źle zoptymalizowanych nie dziwię się że ponad 2Gb potrafi zeżreć. Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Opłaca się dopłacać ponad 200zł do 4GB pod jeden tytuł, do tego po modyfikacjach? Ja nie mówię, że się opłaca. Ale popatrz... Kiedyś odradzano kupowanie 640MB karty, bo 320MB było ponad możliwości karty . Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Ja nie mówię, że się opłaca. To zaznacz to w wypowiedzi, żeby autor miał świadomość na co wydaje 200zł Finał mamy taki że na "bo mi się wydaje".Spójrz realnie na sytuacje rynku gier, oraz ich wymagania sprzętowe. Na teraz 2GB vramu jest jak najbardziej opłacalne i nie zapowiada się na rychłą zmianę, a zanim będzie za mało to cała maszynka będzie się nadawała do wymiany. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts