Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Od parunastu dni zdazaja mi sie spadki fps-ów w grach typu league of legends ,battlefield 3 czy infestation:survivor storites. Wszystko bylo cacy chodzilo plynnie na wymaksowanych ustawieniach.Pewnego dnia nagle wszystko tak jakby padlo.Zadzwonilem po jakiegos goscia powiedzial ze mam tylko 20mb/s to ojciec dokupil mi 60 mb/s i dalej mam spadki. Mam dosc dobry sprzęt:

Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 560 Ti,

Procesor: AMD FX-8120 Eight -Core Processor

Płyta:Gigabyte 970A-DS3

4DDR3 2-CH/HD AUDIO GbE LAN/6 SATA 6GB/S/2

Zasilacz:600W CHIEFTEC CTG-600-80P

Ram:3x4gb kingstone

Myślę że procesor powinienem se intela kupic i moze wydajnosc podczas grania nie wzrastała 80-100 %.

Spadki są okropne od 2 do 10 fps-ów po 10 minutach grania.

Właśnie tak najlepsze jest to ze gram te 10 min. w league of legends spadki do 2-3 fps zuzycie procesora skacze do 100% ale temperatura w normie

Przeważnie mam stale 60.

Teraz jeszcze okazalo sie ze mimo to ze mam w umowie 60mb/s to pokazuje mi od wczoraj wieczorem 25mb/s.

Edytowane przez MikeMrJoke

Po 1 temperatury, po 2 sprawdź czy coś "nie zabiera" zasobów kompa czyli menadżer zadań i patrzysz co używa procesora gdy masz te wspomniane spadki fps, po 3 reinstal windowsa. Nie wiń od razu procesora i tymbardziej go nie wymieniaj :D
Prędkość internetu ma tu znikome znaczenie.

Edytowane przez Math3o
  • Popieram 1

Ale chodzi o to ze jakies 2 tygodnie temu robilem reinstal windowsa w menadzerze zadan najwiecej zzera skype i steam

wiec to raczej nie to a teraz gram juz od jakiejs godziny a srednia temperatura to 40 stopni.

Gram w bo2 na stalych 60 dziwne. Jak gram 10 min. w lola to mam 2,3 fps a jak i infestation(warz) to 6-10 fps-ów.

Kolego jeśli masz boxowe chłodzenie na CPU, to wywal je od razu i zmień chociaż na Fortis HE1225. Bo chodzenie od producenta to shit(procki AMD grzeją się niesamowicie). Spadki FPS są spowodowane pewnie tym, że grach przegrzewa Ci się CPU a nie grafika. Procesory AMD jeśli masz włączoną w bios funkcję AMD Turbo Core zmieniają częstotliwość z np. 3,5GHZ na 4,2GHZ. Co powoduję rozgrzanie procka na boxowym chłodzeniu do granic możliwości. Lagi mogą być spowodowane ograniczaniem wydajności CPU po to by zmniejszyć temperaturę. Wrzuć temperatury z programu AIDA64.(uruchom AIDE w trakcie 10-20 minut grania a grę zminimalizuj na pasek). W MSi Afterburner włącz sobie Automatyczną kontrole wentylatora zdefiniowaną przez użytkownika(zakładka wentylator) pozwoli obniżyć temperatury grafiki. 

Edytowane przez gepardmak

Dokładnie tak jak napisał użytkownik wyżej. Thermal Throttling - gdy CPU osiągnie odpowiednią temperature zmniejsza zegar procesora w celu zmniejszenia temperatury co powoduje spadek fpsów. Albo chłodzenie źle zamontowane, albo komputer gotuje się w gównianej obudowie, niewentylowanej i schowanej do szafy.