MikeMrJoke 0 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Witam Od parunastu dni zdazaja mi sie spadki fps-ów w grach typu league of legends ,battlefield 3 czy infestation:survivor storites. Wszystko bylo cacy chodzilo plynnie na wymaksowanych ustawieniach.Pewnego dnia nagle wszystko tak jakby padlo.Zadzwonilem po jakiegos goscia powiedzial ze mam tylko 20mb/s to ojciec dokupil mi 60 mb/s i dalej mam spadki. Mam dosc dobry sprzęt: Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 560 Ti, Procesor: AMD FX-8120 Eight -Core Processor Płyta:Gigabyte 970A-DS3 4DDR3 2-CH/HD AUDIO GbE LAN/6 SATA 6GB/S/2 Zasilacz:600W CHIEFTEC CTG-600-80P Ram:3x4gb kingstone Myślę że procesor powinienem se intela kupic i moze wydajnosc podczas grania nie wzrastała 80-100 %. Spadki są okropne od 2 do 10 fps-ów po 10 minutach grania. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Sprawdź temperatury w czasie grania, za oknem gorąco to może coś się przegrzewa 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MikeMrJoke 0 Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Temperatury w normie od 32 do 40 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Pod obciążeniem takie temperatury? To możliwe? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MikeMrJoke 0 Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Właśnie tak najlepsze jest to ze gram te 10 min. w league of legends spadki do 2-3 fps zuzycie procesora skacze do 100% ale temperatura w normie Przeważnie mam stale 60. Teraz jeszcze okazalo sie ze mimo to ze mam w umowie 60mb/s to pokazuje mi od wczoraj wieczorem 25mb/s. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez MikeMrJoke Cytuj Link to post Share on other sites
Math3o 4 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Po 1 temperatury, po 2 sprawdź czy coś "nie zabiera" zasobów kompa czyli menadżer zadań i patrzysz co używa procesora gdy masz te wspomniane spadki fps, po 3 reinstal windowsa. Nie wiń od razu procesora i tymbardziej go nie wymieniaj Prędkość internetu ma tu znikome znaczenie. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez Math3o 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MikeMrJoke 0 Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Ale chodzi o to ze jakies 2 tygodnie temu robilem reinstal windowsa w menadzerze zadan najwiecej zzera skype i steam wiec to raczej nie to a teraz gram juz od jakiejs godziny a srednia temperatura to 40 stopni. Gram w bo2 na stalych 60 dziwne. Jak gram 10 min. w lola to mam 2,3 fps a jak i infestation(warz) to 6-10 fps-ów. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Mógłbyś wrzucić sceena z MSI Afterburner z rozciągniętym, zmaksymalizowanym oknem monitoringu po 10 minutach gry w infestation? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MikeMrJoke 0 Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Ok teraz temperatura podskoczyla nawet do 80 stopni zuzycie procesora skacze do 100% ale nadal 60 fps Ok to najpierw sciagne. Ok to teraz odpalam infestation Wkleje screena od razu jak bede mial spadki. Jak mam zmienic grafike tak aby byla dosc mala a by ja wkleic na ten forum. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Wrzuć na jakiś hosting i wrzuć link na forum 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MikeMrJoke 0 Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 http://www.tinypic.pl/xbq7zytnxzeq i co? Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Nie wiem co, wygląda to przedziwnie, spójrz na obciążenie GPU... Możesz wrzucić screen z dłuższej rozgrywki? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MikeMrJoke 0 Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 tak wrzucam http://www.tinypic.pl/12texfgbfz8n teraz zobacz jakie obciazenie po 2 min. zużycie procesora od razu sie poprawily i nawet spadaja do 0% Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 V-synch włączony? Jeżeli nie to spadki spowodowane są procesorem, widać gra źle korzysta z wielowątkowości (pewnie obciąża 1, max 2 rdzenie). Bez OC lub wymiany CPU nie wiele da się zrobić Cytuj Link to post Share on other sites
MikeMrJoke 0 Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 a gdzie teb v-synch? Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 W opcjach graficznych gry. V-synch, synchronizacja pionowa, vertical synchronization różnie się to nazywa 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MikeMrJoke 0 Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 a wiesz jak zrobic by to pracowalo na chociaz 6 rdzeniach Albo jak podkrecic? Cytuj Link to post Share on other sites
JohnWoo 64 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Możesz spróbować w taki sposób: Wciśnij znaczek Windowsa + R ----> wpisz msconfig ----> rozruch, niżej masz opcje zaawansowane ----> ustaw liczbę procesorów na 8. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Nie da się tak. Jeżeli silnik gry jest tak napisany, że korzysta tylko z określonej liczby rdzeni to niestety nic nie zrobisz. Zostaje OC lub wymiana CPU Cytuj Link to post Share on other sites
MikeMrJoke 0 Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Nie wiem o co chodzi cos sie chyba za szybko przegrzewa bo gram w lola od 40 min. i ciagle stale 60 czasami 57 Ok sprawa do zamkniecia kupie sobie po prostu nowy procesor intela. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Kolego jeśli masz boxowe chłodzenie na CPU, to wywal je od razu i zmień chociaż na Fortis HE1225. Bo chodzenie od producenta to shit(procki AMD grzeją się niesamowicie). Spadki FPS są spowodowane pewnie tym, że grach przegrzewa Ci się CPU a nie grafika. Procesory AMD jeśli masz włączoną w bios funkcję AMD Turbo Core zmieniają częstotliwość z np. 3,5GHZ na 4,2GHZ. Co powoduję rozgrzanie procka na boxowym chłodzeniu do granic możliwości. Lagi mogą być spowodowane ograniczaniem wydajności CPU po to by zmniejszyć temperaturę. Wrzuć temperatury z programu AIDA64.(uruchom AIDE w trakcie 10-20 minut grania a grę zminimalizuj na pasek). W MSi Afterburner włącz sobie Automatyczną kontrole wentylatora zdefiniowaną przez użytkownika(zakładka wentylator) pozwoli obniżyć temperatury grafiki. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
WaxYL 27 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Dokładnie tak jak napisał użytkownik wyżej. Thermal Throttling - gdy CPU osiągnie odpowiednią temperature zmniejsza zegar procesora w celu zmniejszenia temperatury co powoduje spadek fpsów. Albo chłodzenie źle zamontowane, albo komputer gotuje się w gównianej obudowie, niewentylowanej i schowanej do szafy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość KamileN Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Masz zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts