lespak 6 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Właśnie przesiadłem się z Q9650 3GHz@3,6GHz Asus P5Q SE PLUS OCZ Titanum DDR2 2x2GB 800MHz CL4-4-4 EPP OCZ Titanum DDR2 2x2GB 800MHz CL4-4-4 EPP Gigabyte GTX570OC na I7 4770K Gigabyte ga-z87x-ud3h G.SKILL RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 karta graf. została ta sama czyli Gigabyte GTX570OC wniosków parę: jeżeli chodzi o gry jakiejś przerażającej różnicy we wzroście wydajności nie zauważyłem Tomb Raider chodzi tak samo jak na poprzedniej platformie - wniosek pewnie jakbym wymienił na nowszą karte grafiki to pewnie wzost jakiś by był. Różnica w Mafi II jak włączę Physx na najwyższe - jest skok wydajności i to spory da sie grać z tym gadżetem wcześniej nie za bardzo v2 sniper elite - wszystko na maks - minimalna różnica na plus dla nowej platformy o jakies 2 fps czyli 20fps na 22 fps to jeśli chodzi o gry. Jest duuuża różnica jeżeli chodzi o programy do obrobki foto jest progres znaczny wygodniej i szybciej. Pamiętam jaki szok przeżyłem jak przsiadłem się z E8400 na Q9650 tu była spora różnica, teraz może trochę naiwnie myślałem, że może będzie podobnie, ale jak się okazało hmmm niebardzo. Tak czy siak zadowolony jestem, nawet temperatury są ok w spoczynku 30-33 stopni po uruchomieniu gry 60-65. Owszem jak uruchomię jakiegoś OCCT czy Linx to potrafi podskoczyć wyżej 70 - 80. Zapewne jakbym wymienił kartę na jakiegoś GTX770 to pewnie zobaczyłbym ten oczekiwany wzort wydajności...ale czy jest sens?? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Jak jesteś zapalonym graczem to wymiana 570tki na 770tkę oczywiście, że ma sens wtedy - boost będzie konkretny. Cytuj Link to post Share on other sites
Keifanel 13 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Nie pasuje mi jedna rzecz - mianowicie fps w Sniper Elite. Powinieneś mieć sporo więcej. Ja na ultra mam 40, więc coś jest nie tak.Może i dziwne pytanie - ale czy robiłeś formata przy zmianie? Na 90% system by nie wstał, ale "podobno" istnieje szansa że wstanie, więc pytam.Moim zdaniem coś jest na rzeczy, bo GTX570 jest zdecydowanie mocniejszy niż moja GTS450, więc nie powinienem mieć więcej fps na słabszym komputerze. Cytuj Link to post Share on other sites
lespak 6 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 w sniper elite po włączeniu nadpróbkowania 4,0x jest taki wynik jak to wyłącze to szał ciał jest aha no przyznam, że nie stawiałem na nowo systemu (tak wiem powinienem) i być może na świerzym systemie będzie inaczej (choć do końca przekonany nie jestem ale...). Odziwo system wstał i niemiał żadnych problemów (win7x64) sam byłem w szoku i właśnie przez to, że się uruchomił to go zostawiłem (ale nie na długo) a czy jestem zapalonym graczem heh...bywają momenty w roku w których jestem zapalonym graczem a bywają też i takie gdzie tylko obróbka zdjęć i nic więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 kolego, ten i7 się dusi i kwiczy na Twojej karcie, do tej grafy mogłeś nie zmieniać procesora, co to w ogóle za jakieś porównania bez pokrycia, ten proc przełknie nawet 690-tke GTX, uważam że zrobiłeś świetny zakup, bo ten procesor to klasa sama w sobie, ale skoro masz zamiar go gnieść tak żenująco "marną" grafiką to się nie dziw że nic nie czujesz:) innymi słowy Twoja grafika nie jest nawet do testów, bo to słaby sprzęt jak na dziś, mój marny 7870 pracujący z phenomem nic nie znaczy w tych czasach, kupiłeś świetny procesor, o którym ja mogę pomarzyć tylko, ale Twoja grafika ssa przy nim, prościej się nie da i tam gdzie grafa nie ma nic do rzeczy to poczułeś skok i to mocny w wydajności, i w grach by tak było, tylko zmiłuj się i kup sobie lepszą karte bo pytasz czy ma sens kupno nowej grafy? a był sens brać highendowy proc do tego barachła? to mogłeś oszczędzić mase kasy, kupić i5 byle jakiego z ivy za 600 zł, to i tak by ta karta nie wykorzystała jego mocy, jak już się decydujesz na taki sprzęt to z jakiegoś powodu chyba? jakbym miał ten procek to bym od kopa se 2x 7870 zrobił crossa Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 @up pewnie Autor chce teraz dozbierać do mocniejszej grafy.Nie wszystko od razu.Nie którym nie stać kupić od razu procek pokroju 4770K + GTX 770. Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 pytał czemu nie ma skoku w grach, to wyjaśniłem:) i pytał czy jest sens kupować lepszą grafe, więc dosadnie wyjaśniłem, że nie tyle jest sens, ale wręsz wskazane by było, i to nawet nie na 770tke ale nawet na coś lepszego, skoro taki proc, to i reszta nie powinna odstawać Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Ok Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Do autora: Sprawdź Crysis 3, jakiegoś Starcrafta, Shoguna, Cywilizację, GTA IV, ARMA II/III, Assasina, Skyrima (szczególnie w miastach) tam idzie zauważyć różnicę bez większego problemu, miejsc zależnych od CPU jest sporo w tych grach Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 ale i tam GPU nie będzie miało się czym popisać także średni fps i tak będzie zaniżony przez grafe Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Średni tak, minimalny już nie Poza tym grafikę można odciążyć zmianą detali lub AA/AF itp, a CPU już w minimalnym stopniu tylko Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 w ogóle nie ma AA w GTA a poza tym włącz na 570 -tce AA w czymkolwiek co wyszło po 2012 roku to ta grafa padnie w iskrach i potach, no nie wiem czemu, gadamy o TOPOWYM procku od intela w połączeniu z kartą, która robiła show 2-3 lata temu, była hajgendowa, ale nijak się ma do tego sprzętu Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Na Ultra nie pograsz, ale na High/V.High już tak. To nadal nie jest zła karta Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Zakupiłem w piątek procek + ram+płyte przesiadałem się z e8200... różnica jest kosmiczna temperatury w spoczynku 30-35st w grach 3dmarkach max 60st pokusiłem się od razu o OC ale nie sam tylko z płyty jakie umożliwia do wyboru 4,0 - 4,2 - 4,4 dalej na czerwono 4,6 i 4,8Ghz od razu machłem 4,4Ghz pamięci też przestawiłem ze standardu 1333Mhz na profil XMP 2400Mhz temperatury kosmicznie wzrosły do max 89st czyli prawie +30st Niestety powiem tak czasy podkręcania i dobrego chłodzenia skończyły się...... mój e8200 z 2,6Ghz podkręciłem na 3,6Ghz i tak chodził przez 3lata temperatury nie były takie tragiczne. Resumując myśle że lepiej kupić 4770 bez K bo po co mi 4,4Ghz przy 89st długo nie pociągnie taki procek w takiej tempie Cytuj Link to post Share on other sites
Etemity 1918 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Te temperatury nie sa tragiczne Ale moglyby byc mniejsze. Jaki cooler schladza cpu? Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Etemity Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Co do wydajności tego proca w grach to raczej wymiana grafiki więcej da. Jego stockowe 3,5/3,9ghz do większości gier i tak wystarcza, oc da na pewno zysk paru fps więcej, ale gry znowu aż tak cpu nie obciążają. GTX570 to wciąż dobra karta, ale nie ma szans by grać w najnowsze tytuły na max detalach, nawet z tym prockiem. Z testów oc porcka i wzrostów jego wydajności w grach nie było jakiejś kolosalnej różnicy, czasem kilka fps, czasem to 10 np. Wiele zależy od konkretnej gry. Sam przed kupnem śledziłem temat oc i samego i7 i teraz widzę sam jak to chodzi w praktyce. Na pewno jest spora różnica, bo ja ją widzę po przesiadce z i5 760 na i7 4770k. Idealny przykład CoH2, gdzie teraz mam wszystko na max detalach, a i5 760 ledwo fizykę na poziomie średnim ciągnął. Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Te temperatury nie sa tragiczne Ale moglyby byc mniejsze. Jaki cooler schladza cpu? Jak nie są tragiczne po OC 4,4Hz 89st ??? w stopce jest bardzo wydajny cooler Coolink Corator DS Jego stockowe 3,5/3,9ghz do większości gier Dodam że podkręcenie do 4,4Ghz dało tylko 300pkt w 3dmarku 11 Także raczej to grafika liczy się choć jak jest bardzo stary procek jak było w moim przypadku e8200 to różnica jest bo miałem 4400pkt a teraz mam prawie 9000pkt Generalnie widze różnice i to ogromną a dodam że kupiłem Windowsa 8 nie wiem czemu ludzie o nim tak piszą normalny system i to bardzo szybki ( kafelek jak ktoś nie lubi można nie używać a i tak wszystko można uruchomić nie ma obowiązku ) Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Jak nie są tragiczne po OC 4,4Hz 89st ??? w stopce jest bardzo wydajny cooler Coolink Corator DS Nie martw się, to wciąż "niska" temperatura. Po OC na 4,7 GHz miałem 98 C na tym procku, w dodatku był chłodzony Noctuą NH-D14 . Spowalniacz włącza się dopiero przy 100 C, także wyluzuj, jest dobrze . Cytuj Link to post Share on other sites
Etemity 1918 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Zawsze może być więcej ale i tak piekarnik. Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie martw się, to wciąż "niska" temperatura. Po OC na 4,7 GHz miałem 98 C na tym procku, w dodatku był chłodzony Noctuą NH-D14 . Spowalniacz włącza się dopiero przy 100 C, także wyluzuj, jest dobrze . Teraz zauważyłem że wpisałem Hz zamiast GHz lol BTW NH-D14 jest porównywalny z Coratora DS http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Test_16_coolerow_-_ktory_chlodzi_najlepiej.-3266/strona/11127.html No właśnie wiec po co tak katować proca C2D było bardziej podatne na OC i temperatura tak drastycznie nie wzrastała można było tak pracować. Z ciekawości zapytam masz ustawione stockowe zegary? czy pracujesz cały czas 24/7 na 4,7Ghz ? Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez davidoff Cytuj Link to post Share on other sites
lespak 6 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 heh...no nie przesadzajmy z tym, że ta 570 to taki syf. da się na tym grać. a jak była jeszcze na q9650 to i tak byłem w szoku, że w takiego BF3 czy Tomb Raider albo Far Cry 3 na bardzo wysokich ustawieniach fps nie spadały niżej niż 30 a średnio to koło 55 fps przy rozdzielczości 1680x1050 owszem jak się doda uberpróbkowania czy inne inny super wygładzania x8 to się dławi, ale jak się to pominie to i tak gra wygląda ładnie a i racja tam gdzie procesor ma więcej do powiedzenia (Assasin, Skyrim) jest różnica (dodam, że Assasin nie wazna która część jest bardzo czuła na jakiekolwiek grzebanie w ustawieniach pamięci, i nie wazne czy to na ddr2 czy ddr3 co z tego, że gdzie indziej wszystko chodzi dobrze to akurat w Assasinach stabilność pamięci jest ważna inaczej wywala grę) ja na tym I7 mam chłodzenie Grand Kama Cross posmarowane postą Gelid GC Extreme i temp tak jak pisałem wyżej. ogólnie taki piekarnik z tego jest...szkoda bo jednak przez to strach robić OC. Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Z ciekawości zapytam masz ustawione stockowe zegary? czy pracujesz cały czas 24/7 na 4,7Ghz ? Już nie mam tego procka, używałem go tylko testowo przez kilka dni . Teraz w kompie siedzi Core i7-3770K, robi stabilne 5 GHz, ale temperatury też dobijają niemalże do 100 C . Na co dzień pracuje bez żadnego OC, jakoś nie potrzebuję dodatkowej wydajności . Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Już nie mam tego procka, używałem go tylko testowo przez kilka dni . Teraz w kompie siedzi Core i7-3770K, robi stabilne 5 GHz, ale temperatury też dobijają niemalże do 100 C . Na co dzień pracuje bez żadnego OC, jakoś nie potrzebuję dodatkowej wydajności . Czyli tak jak mówiłem to już koniec czasów za C2D gdzie latami mogły chodzić podkręcone. Nie widzę więc sensu bytu wersji K po co podkręcać jak temperatura sięga 100st C..... bez sensu no chyba że na chwile potrzeba mocy obliczeniowej a później wrócić z powrotem do stockowych... Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez davidoff Cytuj Link to post Share on other sites
silentpa100r 69 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) poza tym włącz na 570 -tce AA w czymkolwiek co wyszło po 2012 roku to ta grafa padnie w iskrach i potach, no bez przesady ze z aa w nic nie pogra, jak sie w DU...ach poprzewracalo i sie chce grac w 2560x1600 to wtedy sie nie pogra. Przeciez 570 to dobra karta nadal i chociazby w 1680x1050 spokojnie pociagnie high z aa Troche OFF takze sory;x Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez silentpa100r Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Czyli tak jak mówiłem to już koniec czasów za C2D gdzie latami mogły chodzić podkręcone. Nie widzę więc sensu bytu wersji K po co podkręcać jak temperatura sięga 100st C..... bez sensu no chyba że na chwile potrzeba mocy obliczeniowej a później wrócić z powrotem do stockowych... To żaden problem, te procesory mogą bez problemów pracować przy takich temperaturach. Poza tym, w normalnym użytkowaniu na pewno będą sporo niższe, niż podczas obciążenia programem OCCT . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts