Skocz do zawartości

Nowy PC do 4400zł z Systemem, Jutro Kupno !!!

Recommended Posts

No ok, ale on teraz się boi że paczka może zaginąć, jak coś będzie nie tak to trzeba będzie odsyłać, bawić się, a podczas wysyłki może coś zaginąć i inne rzeczy.

Vobis mam na miejscu więc w razie czego podchodzę i daje im kompa no i oni robią, a w esc.pl to muszę pisać pisemka, pakować i wysyłać.

Powiedz tacie, co z resztą jest prawdą, że komputer z internetu też jest ze sklepu a nie z jakiś podejrzanych źródeł. Przecież Esc.pl to też sklep, tyle że internetowy z siedzibą w Gdańsku bodajże. Powiedz tacie, że ten sklep (esc.pl) umozliwia swobodną konfigurację zestawu, który zostaje złożony i przygotowany do pracy przez pracowników sklepu a następnie wysłany do klijenta. Dodaj, że gwarancja jest na każdy podzespół więc nie ma się co martwić, noi ceny są przystępniejsze. Wspomnij także, że połowa forum zapaleńców komputerowych radzi nie kupować gotowego zestawu z Vobis. Co do transportu to poinformuj, że przed odbiorem paczkę można obejrzeć i zareklamować jak tylko ma się jakieś podejżenia co do uszkodzenia jej zawartości. Dzisiejsze Kompy to nie są wydmuszki i są dobrze pakowane, ponadto ewentualne reklamacje uzgadnia się od ręki telefonicznie bądź mailowo więc trwa to dosyć szybko.

Jak to nie da rady to powiedz, że jak kupi sprzęt z Vobisa to tak podkręcisz tą 5750 że będzie goreć jak góra przeznaczenia z Władcy Pierścieni. :>

Po 1. - wybierasz wysylke kurierem, sprawdzasz przy odbiorze czy wszystko dziala i odsylasz kuriera, wiecnie ma problemu. Paczki nie giną u kurierów.

Masz może sklep Proline w okolicy? Tam tezjest w miare tanio i mozemy tam zlozyc jak nie chcecie wysylki, choc jakos problemu nie widze i Ty pewnie tez nie.

Zlozylem taki sam jak w vobisie zestaw, ale w esc.pl, lecz z malymi zmianami, bo nie wiem jakii dkladnie dysk, jaka wersja karty graficznej i zasilacza jest tam. No i nie wiem jaka obudowa. Dysk wybralem lepszy na 100% (Samsung F3 jest najlepszym wyborem obecnie). Zasilacz tez tą lepsza wersje wzialem, chc w ogole inny bym wzial, jakis OCZ MXS albo Corsair. I nie wiadomo w ogole jaka plyta glowna jest w zestawie vobisowym.

Intel Core i7-860 /2.8GHz, 8MB, LGA1156, BOX/

1025zł

Kingston 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

380zł

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3

299zł

Sapphire Radeon HD5750 Vapor-X 1024MB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI/DP

530zł

Fortron FSP500-60GHN 500W 80 Plus

215zł

Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit

369zł

Gigabyte P55-UD3 /intel P55, Dual DDR3-2000, GLan/

410zł

Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza)

269zł

Razem: 3497zł

Do tego dolicz myszke i klawiature, a to jak chcesz superwypasne to mysza za 150zł, podkladna za max 50 i klawiatura za max 150zł, choc mozna duzo taniej wziac, jak kto lubi. Poza tym to chyba wszystko. Jak widać różnica w cenie jest :)

Zapomnialem o chlodzeniu, to mugen II rev b za 170zł, moze jakies wentyle do budy, to po 20 za sztuke mysle max liczyc :co:.

W efekcie jest troche taniej, choc zestaw dobrany kiepsko. Ale jest to argument za tmy, zeby nie kupowac w Vobis.

I pokaż mu jeszcze ten test:

http://www.benchit.pl/karty+graficzne/A ... /-/512/108

Jak nie wierzy to niech sam sprawdzi jaka jest różnica między HD5770, a HD5850. Wystarczy spojrzeć na wykres po prawej stronie. I zaznacz, że obie karty testowane na tym samym procesorze.

Edit: co do płyty głównej która siedzi w zestawie z Vobisa, to wcale bym się nie zdziwił, jakby tam siedział jakiś mATX za 300zł na H55

Jak już masz taki wielki problem ze sklepem internetowym to:

-Wypisz sobie podzespoły na kartce ewentualnie kod max.

- Idziesz do najbliższego sklepu Komputronia.

- Pokazujesz sprzedawcy kartkę mówisz że chcesz taki zestaw, dopłacasz ok +/- 110zł do zestawu ( koszt złożenia, wysłania itp)

I masz po 3 dniach ( jeśli nie będzie żadnej wtopy w nim) w domu przywiezionym DHL lub możesz odebrać go w salinie Komputronika gdzie składałeś zamówienie.

Ewentualnie rejestrujesz się na stronce Komputronika składasz sobie kompa i zamawiasz i... wsio.

Z tym kompem z Vobisu plus tata to da mnie..... :)

ps Fractal Design - super obudówka.

Po prostu powiedz: tata Ty sie znasz na (czymś tam), ludzie z forum na komputerach a ludzie z vobisa na wciskaniu klientom byle gówna.

Powiedz mu że zapytałeś sie ludzi z bardzo dobrego forum komputerowego i oni szczerze odradzają tego kompa z vobisa. W ogóle to może daj mu przeczytać ten wątek, niech otworzy oczy i zrozumie że ludzie ze sklepu nie doradzą co jest lepsze tylko doradzą to co chcą sprzedać :!:

Ludzie z forum, za pomoc nie dostają żadnego wynagrodzenia, robią to praktycznie bez interesownie, więc doradzą jak najlepiej.

I tak w ogóle to różnica wydajności między HD5750 a HD5850 jest dwukrotna a między i5 750 a i7 860 zerowa i lwią większość pracy w grach odwala karta graficzna, babka w sklepie kompletnie nie zna się na sprzęcie, nie zna PODSTAWOWYCH rzeczy o komputerach :):co:;)

Igoruss, moze babka sie zna, ale problem w tym, że widząc tatusia podatnego na manipulacje z jej strony woli sprzedać cos z czym jest wiekszy problem, a co stoi na magazynie, niż doradzic odpowiednio klientowi, a że klient dający sie zmanipulowac sie nie zna to bedzie zadowolony i poleci innemu, ktory sie nie zna, et cetera

Niestety tata pojechał i przywiózł zestaw z Vobisu, właśnie na nim pisze :cenzura:

Jak moge zmierzyć jego wydajność ?

Mam 3Dmark06

I przed oc kary mam taki wynik 9454, a po oc na 830/1350 mam 10725, czy to dobre wyniki ? Ile tak mniej więcej będzie na Phenomie II 945 i 5770 ?

Jak mogie sprawdzić inne wyniki ?

PS: Czy jest możliwość zwrotu towaru, mam takie prawo ?

Jedyna opcja jeszcze zmiany to taka ze zmierze tym 3Dmarkem06 u kolegi on ma właśnie phenoma 955 i radka 5770, i jeśli będzie miał więcej punktów to tata na pewno będzie myślał no i może zgodzi się by go oddać i kupić z internetu, ale czy teraz mam jeszcze opcje oddania zestawu z powrotem do sklepu ?

nie no ten wynik jak na taki sprzęt to tragedia (jak dla mnie)

hehe tyle to wyciągałem na gf8800GS z athlonem 7750

twój tata to troche dziwny człowiek a w vobisie mogłeś domagać sie rabatu kumpej kupował tam laptopa i po dbrej gadce typ spóścił 200zł

no może nie na dzień dobry ale po lekkim oc ale pomijając to ten wynik nawet na ten komp z vobis to marny jest ja spodziewałbym sie coś koło 13tysi bez oc.Oddać też możesz podstawowe prawo konsumenta tylko wyczyść go przed zwrotem

Lodzik, przykro mi, ale twój tata zrobil conajmniej ch*jowy interes. Inaczej tego chyba nie da sie okreslic. Nie przekowanło go to, że zostalby to samo w sklepie normalnym na części duzo taniej? Ja bym sie conajmniej wkur*ił jakby mi tata takie coś odwalił, ale na szczescie ja tego problemu nie mam. Współczuję.

Mialbys, gdyby umowa kupna zawarta bylaby na odleglość, i sprzet zostalby wyslany. W twoim przypadku to zalezy od Vobisa, ale kiepsko to widzę.

Skontaktuj sie mailowo z vobisem i sie spytaj czy przyjmujątkaie zwroty, z powodu niezadwolenia i niekompetencji sprzedającego, ktory polecił Ci gó**o zamiast kompa, oraz sprawdz u kumpla jaki wynik bedzie w 3d marku tak dla porownania. Moze sie uda przkonac tate, ale moze byc gorzej z vobisem. Zawsze można probować skonsultować sięz jakims gościem od praw konsumenta czy jak babka Cie oklamala co do wydajnosci etc to czy by sie nie dalo czegos zrobic, ale to raczej ostatecznosc. Znajdz maila i napisz do gościa, moze Ci cos ciekawego odpisze.

WIem ze do 10 dni moze zwrocic, ale jak umowa kupna byla zawarta na odleglosc i sprzet wyl wyslany a nie debrany osobiscie, nie wiem jak wyglada sprawa kupna na miejscu, kiedy sprzęt widimy na wlasne oczy. MImo wszystko powinien powysylac maile tak jak mowilem i zobaczymy od mu odpiszą.

Nie no to ojczulek Cię załatwił. :/

Naprawdę współczuję :(

Powiedz mu że zrobił genialny interes. Na kompie za 1000 zł można zrobić ponad 12k pkt w 3dMarku :cenzura::sciana:

Ja bym bym swojego nieźle opier**lił, nie zna się i kupuje gó**o, dodatkowo bez konsultacji z Tobą czy kimkolwiek kto choć trochę się zna

:sciana::sciana::sciana::/:P:sciana::sciana::sciana::sciana::sciana::sciana::sciana::sciana:

Niestety tata pojechał i przywiózł zestaw z Vobisu, właśnie na nim pisze :cenzura:

Jak moge zmierzyć jego wydajność ?

Mam 3Dmark06

I przed oc kary mam taki wynik 9454, a po oc na 830/1350 mam 10725, czy to dobre wyniki ? Ile tak mniej więcej będzie na Phenomie II 945 i 5770 ?

Jak mogie sprawdzić inne wyniki ?

Jedyna opcja jeszcze zmiany to taka ze zmierze tym 3Dmarkem06 u kolegi on ma właśnie phenoma 955 i radka 5770, i jeśli będzie miał więcej punktów to tata na pewno będzie myślał no i może zgodzi się by go oddać i kupić z internetu, ale czy teraz mam jeszcze opcje oddania zestawu z powrotem do sklepu ?

Nie no brawo to był na prawdę interes życia z tym kompem, 9k pkt w 3dmarku 06 za 4tyś zł, tyle to mój kolega ma na procesorze E7400 z gtx 260. Z moim core i5 mam prawie 17k pkt, tak więc pogratuluj tacie udanego zakupu. Co do oddania kompa z powrotem do sklepu to jest tak że jeśli dali ci gwarancję na niego to i możesz go raczej oddać w okresie iluś tam dni od zakupu.

nie wiem jak wyglada sprawa kupna na miejscu, kiedy sprzęt widimy na wlasne oczy. MImo wszystko powinien powysylac maile tak jak mowilem i zobaczymy od mu odpiszą.

a odpalili mu go na miejscu? miał okazję sprawdzić? nie miał, ale to już nie nasza kwestia, jak poprowadzi się ewentualną "użerankę" ze sklepem

Noo wynik w 3D marku rewelacyjny :sciana: .

Ja na swoim starym ( 3 latkiem) mam 12000 tys, z oc pewnie by poszło <13,5k.

Życzę udanego zwrotu towaru do Vobis.

ps. za tą cenę masz złożonego kompa w Komputroniku na i5. Nie wiem dlaczego Vobis bo obudowa ładna ehhhh :cenzura:

...Aż wierzyć mi się nie chce z tym tematem i ojcem, bo to.... :sciana::sciana:

No, racja, lepiej szybko oddaj ten szmelc do sklepu :sciana: W sumie też tak mogłem zrobić kiedy ojciec przywiózł mi kompa z Vobisu :sciana: Ale to był całkiem świadomy i mój wybór. :sciana::cenzura:

Ale miałem wtedy 11 lat, także się nie znałem za bardzo... :sciana: