Skocz do zawartości

Intel Core 2 Quad Q9300 a Radeon HD 7850

Recommended Posts

Witam. Przymierzam się do wymiany karty graficznej w moim komputerze, o takiej specyfikacji:

Intel Core 2 Quad Q9300 2.5 GHz

Gigabyte GA35C-DS3R, P35

Ram 4GB DDR2 667MHZ

Zasilacz Enlight 400W.

Do wydania mam ok 720 zł. Myślałem nad Radeonem HD7850 i wymianą zasilacza, ale nie wiem czy ta karta będzie współgrać z tak starym prockiem. Może po OC dałoby radę? Jeśli tak to jak mocno musiałbym go podkręcić?

może gtx660 http://www.kurtmedia.pl/product-pol-348358-GIGABYTE-VGA-nVIDIA-GTX660-2GB-DDR5-Overclock-Hra-CRYSIS-3-ZDARMA.html tylko ten zasilacza mnie trochę zastanawia pod kątem stabilności i sprawności(czy nie lepiej teraz zmienić zasilacz i potem dozbierać kasę do karty graficznej), masz jakiś cooler na procesorze?(

Edytowane przez rysiek-z-klanu

Osobiście siedzę na Yorkfield @ 3,8 GHz + HD 7950, jest to całkiem dobre połączenie, choć w niektórych grach np TW Shogun 2 woła o co najmniej i 5 drugiej generacji ale poniżej 25 FPS w full opcjach graficznych gry nie spada)

Co do O.C posiadana przez Ciebie płyta główna ma tzw "gołą" sekcję zasilania więc O.C. C2Q jest ryzyko o uszkodzenie płyty głównej.

Dozbierał bym kasy do całkowitej wymiany platformy.

• Popieram 1

O.C. C2Q jest ryzyko o uszkodzenie płyty głównej.

Marginalne, wręcz nieprawdopodobne. Na mojej dużo gorszej płycie z dużo bardziej prądożernym Q6600 nic się nie działo przy 3.2GHz. A jedyne anomalie to spadek wydajności przy 3.3GHZ w czasie maksymalnego obciążenia. Ten procesor po OC. do 3.0 GHz spokojnie poradzi sobie z tym HD7850. Wklej zdjęcie tabliczki zasilacza, Enlight to chyba to samo co tańsze Chieftec'y, choć pewności nie mam. 

Dobra, później postaram się wkleić, a czy przy słabszych kartach jak np. Hd7770/gtx 650ti też byłaby potrzebna wymiana zasilacza i podkręcenie cpu?

Wiesz, w miejscach zależnych od CPU warto go podkręcić, bo to już dość stara konstrukcja i dodatkowe mhz się przydadzą ;)

Odnośnie zasilacza, na Twoim miejscu wolałbym dmuchać na zimne, jest on dość stary i niezbyt mocny, a marka też średnio pewna